Запорираха 24 167 пенсии заради сметки за ток и парно

Все повече пенсионери не могат да погасяват задълженията си
20 апр 2016 07:44,
29
Запорираха 24 167 пенсии заради сметки за ток и парно
Снимка: архив, Булфото

Върху 24 167 пенсии са били наложени запори и са направени удръжки за покриване на различни задължения през миналата година. Това показва отчетът за дейността на Националния осигурителен институт през 2015 г.

В сравнение с 2014 г. броят на запорираните пари за старост е нараснал с 5123.

Една от причините за ръста е увеличението на пенсиите в средата на миналата година, което е позволило по-голям брой пенсионери да погасят по този ред задълженията си, обясняват от НОИ. Оттам обаче не посочват сумата, която е удържана през годината.

По закон пенсията е гарантирано месечно плащане, върху която не може да бъде наложен пълен запор. Защитената сума е 250 лв., когато НАП си търси данъците. Когато обаче съдебни изпълнители трябва да приберат неплатени задължения, възбраната е върху превишението над минималната работна заплата. Това означава, че НОИ е удържал само разликата над 360 лв., колкото беше минималната работна заплата до средата на годината и 380 лв. през втората половина на 2015 г.

Неплатени сметки за ток и парно и необслужвани кредити са най-често срещаните причини за запор на пенсии по искане на съдия-изпълнители.

НОИ изплаща български пенсии на 27 231 души, живеещи в чужбина, показва още отчетът. По-голямата част от тях - 17 223, са в Турция. Останалите пребивават в страни от ЕС и други държави, с които имаме двустранни социални споразумения. Наред с това 8378 души получават у нас чужди пенсии чрез НОИ, като броят им е нараснал два пъти повече отколкото преди пет години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
тя преди 8 години
Големи крадци на големи пари и никой не смее да ги "пипне"! 240 престъпника си отглеждаме години наред , обслужвани от 1 000 тъпака с големи заплати , а за обикновения българи- задължения ! Данъци плащат само бедни и средна класа , ако има такава!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най- бедни са пенсионерите с пенсия под 250 лева!Всички останали могат да си покриват разходите !
20
2
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
искам да попитам един г-н митев когато бе некакъв преди години пич да си правел нещо тия дни без да знам аз а явно си развалял дисциплината което малко ме интересува ти си минало за мен от такива *** които знаят и не знаят ми е писнало а апм и таква да не забравят че не само те знаят реда и контролата си е навсякъде
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро май ще трябва да запорираме субсидиите на партиите, тъй като не си изпълняват задълженията към избирателите, а работят срещу тях.
18
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Пенсийте са ниски от 25г. Имало е и по лоши времена.Имаше един Жан Виденов ,за който никой не споменава , като чели никога не го е имало.При него най-ниската пенсия бише 8 долара.Като заплатите в Куба.
17
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия продължават да живеят в епохата на зрелия социализъм - които иска плаща!
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой не скача е червен Демокрация Демокрация
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Видими резултатиГЕРБ са номер 1 в заличаванетона Българския етнос.
14
2
 
12
 
! Отговори
Дебора преди 8 години
Пенсионерите в България са половин човеци. Това се вижда и от снимката.
13
6
 
5
 
! Отговори
м дааа преди 8 години
Ако си бяха прехвърлили апартамента на децата, нямаше да им ги запорират , защото когато настане време за да доказваш колко си беден - апартаменти , къщи на село и ниви влизат в сметките , също така ако имат регистриран някой внук-милионер на същия адрес
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как се запорира пенсия с размер от 300.00 лв.?Че те повечето пенсии у нас са около тази сума, сиреч по- малки от МРЗ.Та това е незаконно. Има все още ГПК и несеквестируем доход.Това е живо престъпление! Геноцид! Такъв съдебен изпълнител следва да бъде сам осъден. Та той е престъпник, нарушаващ закона.
11
2
 
23
 
! Отговори
??? преди 8 години
Трябва да ни изненада нещо хубаво случващо се... Такъв геноцид не помни народа. Управлението на ГЕРБ и в частност на Б.Б. ще ни унищожи безвъзвратно. Дано ви приседне залъка,който отнемата на бедните хора! Проклети до 9 коляно да сте ненаситни продажници!
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E tova e...Da imash 120 lv I da ti gi vzemat !Thank you bb I cc..Thank you evrogeiski sauz
9
3
 
35
 
! Отговори
Главен Редактор преди 8 години
Как така запорираха? Нали нямаха право да правят запор на пенсия и на минимална заплата? Как така са ги запорирали?
8
1
 
52
 
! Отговори
Дебора преди 8 години
Трябва да разберете едно нещо. За да има пари за стари хора, трябват млади които да работят и да плащат осигуровки. Да, но за да работят трябва да има фабрики, високотехнологични заводи, производство което да движи икономиката. Това в България го няма. Дори и да го има, защитените от закона крадци са толкова много че за пенсионерите не остава. Затова младите бягат и не искаат труда им да бъде ограбен от българската мафия която рекетира с държавни ръкавици. Борисов само говори сладки приказки
7
2
 
1
 
! Отговори
България краде от пе преди 8 години
Когато човек се пенсионира може да живее където си поиска. Как е в чужбина ? Парите заделени от работната пенсия влизат в банкова сметка точна както заплата. Парите които се полагат за навършена възраст от националните осигорителни институции могат да бъдат прехвърляни в страната в която се намира пенсионера само ако има договори между държавите. Веднъж на 12 месеца този който плаща пенсии иска да знае дали е жив пенсионера.Банките срещу такса могат да ти прехвърлят парите и на луната.
6
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера ожалихме руснаците, че харчели 50% от доходите си за храна, а днес разбираме, че на 24167 пенсии на български граждани са били наложени запори. Тези хора с какво ще си купят храна?
5
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе как имат пари да хвърлят през терасите си, за климатици, за операции, за не знам си какво, а нямат пари да си платят сметките?
4
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ - видими резултати
3
12
 
17
 
! Отговори
айде де преди 8 години
ТОЧНО ТЕЗИ,КОИТО НЕ СИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ,ИМАТ ПАРИ!ЧАКАТ ДА МИНАТ 5 ГОДИНИ,ЗА ДА ИМ ОПРОСТЯТ ДЪЛГОВЕТЕ ПОРАДИ ДАВНОСТ.БЕДНИТЕ ХОРА ПЪРВО СИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ,ПОСЛЕ ГЛАДУВАТ!КОЛКО ПАРИ ПОДАРИХА НА "АЛО ИЗМАМНИЦИ!?"А ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЕЗИ "БЕДНЯЦИ"ИМАТ ПАРИ И А ЦИГА РИ,И ЗА ПИЕНЕ,НО НЕ И ЗА СМЕТКИТЕ!