Далавери за половин милион около арестанта Александров

Пари от родители за лечение не са искани, но пращал лекари в чужбина
46

Намерените 16 000 евро и скъпи колекционерски монети. Снимка: МВР

Арестуваният директор на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров е сключил неизгодни
договори за близо 500 хил. лева, обявиха на брифинг от прокуратурата.
Още по темата
Александров е сключил договор със своя приятелка - Маргарита Мунос, собственичка на апартамент във Франция, в който били настанявани изпратени за лечение деца.

Тя е получила 200 хил. лева от фонда под формата на наеми, като прокуратурата е установила, че наемната цена била многократно по-висока спрямо пазарните във Франция.

Във всички останали държави децата са били настанявани в българските посолства. Това каза ръководителят на спецапелативната прокуратура Даниела Попова, цитирана от БТА.

Договор с Мунос имало сключен още в първия мандат на Александров, но после бил разтрогнат за известно време. След като отново поел ръководството на фонда, той подновил контракта.

Освен това Павел Александров сключил договор с посредническа фирма, която единствена имала право да превозва деца за лечение в Турция. На фирмата били платени 250 хил. лева за една година, които били описани като разход за лечение на деца.

Друга нередност, която разследващите установили, е, че за спешните случаи Александров се консултирал с трима конкретни лекари, които винаги насочвали децата за лечение в болниците, от които са. Тримата експерти, чиито имена засега прокуратурата не съобщава, са дали по около 100 становища, като за всяко от тях са получили по 35 лева. Всички останали експерти в списъка са ползвани най-много веднъж или два пъти.

Така освен НЗОК за лечението на децата плащал и фондът.

Разследващите установили, че Павел Александров представял документи, според които в личния си автомобил зареждал гориво за сметка на фонда.

Пари от родители за лечение на деца не са искани.

За сметка на фонда обаче няколко лекари са пратени на обучение в чужбина, като за това са изразходвани по около 10-12 хиляди евро на човек. Давани са и пари за облекло.

Павел Александров е роден в Долни Дъбник, Плевенско. От там били и повечето служители в администрацията на фонда, обясни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

В дома на Александров били намерени 16 000 евро, както и скъпи колекционерски монети. Разследването по случая започнало през миналия юни по сигнал, който не бил "отвън", поясни Спиридонов.

Днес прокуратурата ще решава колко души да остави в ареста и на кого какви обвинения да повдигне.

Акцията на МВР и прокуратурата била вчера, защото Александров се върнал от чужбина на работа само за един ден, след което щял да излезе в отпуск. Даниела Попова заяви, че арестите по никакъв начин няма да попречат на лечението на децата, както и на процедурите, които вече са започнали.

Проверка във фонда е имало преди година. Тогава не са открити нарушения.

А след като прокуратурата отказала да образува разследване, министърът на здравеопазването Петър Москов изпратил около 5000 страници документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера Тиквомедиите обясняваха как чивяка имал апартамент в Париж и едва ли не замъквал насила децата та, ....Помпиерке ***, стиковайте си глупотевините ***..
15
2
 
7
 
! Отговори
Гадове преди 8 години
Доктори А !Защитени били от закона да не ги бият ?Крадът от националната каса и от фондовете обикалят света и се обучават за сметкана болните деца ???А колите им имат винетки,бензин,ремонти,нови гуми и тн ...Колекции от сребърни и златни монети гледам е направил -ДОКТОРИ...Малко ви е да ва бият за трепане сте !!!
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да споменем , че в нормалните страни прокуратурата на дава брифинги и не изнася информация за доказателствата, за да не улесни защитата, а и защото е незаконно. Ако има нещо то се вади в съда. Това ме навежда на мисълта, че и това дело ще бъде забатачено, като други. Сигурно е имало за какво да го разследват, но целта е да се даде ето тая пресконференция, шефа да бъде сменен скоростно и далаверата да си върви, само че в нова посока. А болните , както винаги, ще продължат да бъдат девета дупка на кавара за управляващата клика
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Роската избяга в САЩ да бори "климатичните промени", след като разбра, че неговия човек е арестуван.
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко да обясни защо е назначил Александров за шеф на фонда, а Плевнелиев да си довлече *** от САЩ и да обясни защо след като Орешарски го е уволнил заради финансови измами, служебния кабинет на Плевнелиев пак връща Александров на поста.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нахлуването на ГДБОП преди заседание на Обществения съвет към фонда и в навечерието на протест на майки, хвърлянето на бомбастични обвинения на едро, без никакви подробности, подхвърлянето на медийни димки, че има замесени журналисти, че са намерени пликове с пари и прочее изстъпления, не може да бъде наречено борба с корупцията."Това е в стила Цецо-невиновния.
10
2
 
13
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Въпросният крадец е ИМЕННО ОТ ГЕРБ !Лично главната Тиква го назначава ДВА ПЪТИ на поста.
9
1
 
7
 
! Отговори
Перата преди 8 години
И аз направих доста пари от обири на бежанци !
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много намирисва на : стани да седна.След една година съдът ще го реабилитира и всички ще плащаме за маймунджилъците на управляващите.
7
0
 
2
 
! Отговори
.... преди 8 години
edno ne razbrah zadarjan li e pod straja ili ne ?
6
2
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Ами то от тоя крадльо по предан геребераст едва ли има. Лично главната Тиква го връща два пъти на поста. Сега със сигурност ще опищи орталъка че някой друг ме е направил кафявото в гащите.
5
0
 
7
 
! Отговори
тираджия с опит преди 8 години
Само за един ден и вече включиха на задна.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сутринта гледах едно предавене, в което се загатна че това може да е компромат за да сложат на неговото място още по партийно предан геребараст. Тоя се издънил, защото не внасял редовно в касата.
3
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Българин,пълна забрана,на прашките,вижда се вълната на женка ти.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе да....пълна каца със мед и никой няма да иска да си лапне.....викате нямало нарушения за предишни години.....браво
1
6
 
9
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Пълна забрана на бурката. България е християнска страна. Който иска да живее в християнска държава трябва да спазва християнските закони!