Молби за лечение отлежавали с месеци при Александров

Фондът за лечение на деца плащал и горивото за личната кола на съпругата му
Обновена: 23 апр 2016 08:04 | 23 апр 2016 07:30, Анисия Иванова
73
Молби за лечение отлежавали с месеци при Александров
Снимка: архим Булфото

Молби за лечение на деца в чужбина, които са стояли с месеци незаведени на бюрото на директора на фонда Павел Александров, са открили от ГДБОП при акцията в сряда. Тогава бяха задържани Александров и останалите 7 служители на фонда по разследване за организирана престъпна група.

На бюрото на шефа са открити заявления за лечение на 13-годишно момиче и родено тази година момченце. И двете молби са били подадени на 20 януари.

Фондът за лечение на деца в чужбина е плащал и горивото на личен автомобил на съпругата на Александров.

Разследването ще обхване и ползването на външни експерти от фонда. Засега са намерени документи за две командировки на такива - на д-р Стоян Пеев до Париж и д-р Атанас Кацаров до САЩ. Пеев е експерт по детска урология, а Кацаров по ортопедия и травматология.

Още по темата

Според разследването на ГДБОП проблем било и липсата на декларации за конфликт на интереси с производители и доставчици на медицинско оборудване от петима външни експерти - проф. Елисавета Наумова, д-р Атанас Кацаров, проф. Ива Петкова, доц. Виолета Чернодринска и проф. Николай Габровски.

250 000 лв., плащани от фонда към турската болница “Аджъбадем”, се върнали към българския посредник “Гюрай Ходжев” ЕООД. Шефът на фирмата Гюрай Ходжев, който е представител на “Аджъбадем” у нас, също бе задържан. В петък неговият телефон бе изключен, въпреки че бе пуснат под гаранция срещу 15 хил. лв., пише "24 часа"

“Подписвам всички документи, които се изискват от фонда. Може да съм подписала декларация за конфликт на интереси, може и да не съм, трябва да проверя”, коментира доц. Чернодринска.

“Никой не ми е искал такава декларация - вече толкова години съм външен експерт. В чужбина съм. Като се върна, ще проверя във фонда за какво става въпрос”, коментира проф. Наумова пред вестника.

Проф. Габровски обясни, че е подписал пакета стандратни документи, които фондът дава.

Д-р Атанас Кацаров каза, че като член на борда на директорите на болницата, в която работи, е подал такава декларация. До САЩ е пътувал като придружаващ лекар на дете с вродена липса на кости, което е можело да бъде оперирано само от един-единствен специалист в целия свят.

Д-р Пеев обясни, че също е бил в командировка като придружаващ лекар на дете с тежка аномалия - на пикочния мехур, което засега не може да бъде лекувано у нас. Присъствал е и на операцията. Пътуването се е осъществило и по настояване на френския професор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
33
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Този още ли е жив? Защо?
53
0
 
36
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Още една интересна статия от 2011-та за новия директор на Фонда за лечение на деца:"Доц. Пилософ издоил държавна болница чрез частния си медицински център"В същия период управлявания от Пилосов Национална кардиологична болница натрупва 12 милиона дълг.
52
0
 
35
 
! Отговори
Край преди 8 години
Балсам за наивни очи. А малко да излезето от инфантилното си простодушие и да си дадете сметка за връзката пари - живот. Колко живот е бил купен срещу колко пари от фонда. Болниците от чужбина /особено Израел и Турция/ обещават чудеса които после не се случват. Българските лекари за тяхна чест почти никога него правят. Казвам това от позицията на загубил няколко близки хора за последните 4-5години. Като чуете за трансплантация на орган на бебе - не се радвайте. Няколко години "живот".
51
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори само това да е истина, че фондът за лечение на деца в чужбина е плащал за гориво за личния автомобил на съпругата на Александров, е достатъчно за да си направим заключенията. Няма оправдание, освен ако не се докаже, че всички твърдения са лъжа. Всеки греши, но на такава позиция, при работа с болни деца, трябва да си кристално чист. Това че и новият директор на фонда има трески за дялане не оправдава предишния.
50
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата тази акция смърди на поръчка.Само по себе си казаното в статията не е престъпление.Дневник, публикувайте статия за новия началник на агенцията и синовете му. Ще е доста интересно.
49
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам близки с малко дете, които твърдо са решили да напуснат страната. Мъчно ми е, но май са прави, че не искат детето им да расте тук.
48
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, този невинен, онзи невинен, защо тогава всичко в държавата куца, при толкова ангели не трябваше ли да живеем по-достойно, по-спокойно, по-добре? Или отново обикновените хора са виновни? Че са бедни, болни, лъгани постоянно и безмилостно?
47
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекари без граници...на безчовечността! Нека те да заминават, да отиват в чужбина, а не младите специалисти, отвратени от всичко, което става тук. Само че хитреците знаят, че никъде няма да намерят подобни благоприятни условия за корупция и трупане на благосъстояние от нещастието на майки и бащи. Явно има и кой да ги закриля.
46
0
 
36
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До Докога, българи?Не бъдете наивен, един златен часовник е от 350- 3500 лв. Пенсионери хвърлят по 20000 лева през терасата на телефонни измамници.Всичко е фарс ! А още по-голям фарс е, че се назначава доказано корумпиран(който източи Националната кардиологична болница) за директор на фонда, само едната от фирмите на синовете на Пилософ е източила 33 милиона ДДС от държавата. Колко деца можеха да се излекуват с тези 33милиона, които са откраднали от държавата ?
45
0
 
34
 
! Отговори
Жалко за децата! преди 8 години
Ако е истина всичко това, деянията на тези хора, на такова място, са непростими, откъдето и да го погледнеш! Толкова умели, способни, предприемчиви и комбинативни персони в тази държава, във всички области и професии, какво ли щеше да бъде, ако влагаха талантите си за просперитета на България и народа й? Никой нямаше да може да ни стигне, а със сигурност щеше да е добре и за тях. Но тази непреодолима алчност и чувството за безнаказаност ще ни довърши!
44
0
 
34
 
! Отговори
Докога, българи? преди 8 години
Ако някой е наясно какво става в тази държава, да обясни на нас, по-простите, които само си гледаме работата и си плащаме такси, данъци и т.н. С цената на двата златни часовника на Александров дали не можеше да се изпрати поне едно дете повече на лечение в чужбина? Да раждаме деца и да ги отглеждаме в такава държава с хора на отговорни позиции без морал? Съжалявам за почтените, човечни и способни лекари у нас, които не са малко.
43
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хаха ...Журналистите може би се опитват да ни внушат, че подобно нещо е прецедент в нашата прекрасна родина!?? Че то накъдето и да се обърнеш, където и да погледнеш е едно и също - кражби и корупция.Вероятно се е задействал принципът на доминото и едни неудобни хора трябва да бъдат сменени с наши хора. Иначе в БГ нищо не се променя в полза на обикновените хора.
42
0
 
38
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Препоръчвам да прочетете статията:"Кой печели от арестите във Фонда за лечение на деца"За да придобиете по-пълна представа за нещата.Много ми е любопитно, поради каква причина журналистите от Dnes.bg не пускат статия за тъмното минало на Владимир Пилософ и синовете му?Как мислят уважаемите читатели ?
41
1
 
34
 
! Отговори
някой2 преди 8 години
Докога такива *** ще решават кой да живее,още повече деца?!Аз лично не вярвам ,че ще има осъден,ще има влачене отлагане ,докато се позабрави и нито един осъден няма да има за пореден път!!!Докога собствената ни държава ще си затваря очите когато касае дали неин гражданин да живее,а ние ще продължим да събираме за болни,а други ще продължат да ни ограбват !
40
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова *** са наредени на хранилка и използват трагедията на едни болни деца и тяхните родители. И ще ми защитават тоя ...
39
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен - "Александров е излекувал хиляди български деца, но Москов и Шефът му искат да сложат ръка и на тези пари..."май са ти издърпали кокала на теб?
38
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гадост, гадост и мерзост. Как е възможно живота да няма никаква стойност за подобни хора. Как живеят, как гледат децата си? Няма толкова силни думи, с който да опиша отвращението и погнусата си...
37
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко го сложи, Орешарски го изгони, после Бойко пак го върна. Що е то?
36
0
 
37
 
! Отговори
хихихипократ преди 8 години
Даа определят с наредба ,ако си много болен и има вероятност ост да сриташаш камбаната ,няма илачи за тебе.Определен си за моргата Ане за лечение .Ако си перспективен организъм ,макар и *** ,пари има.Нови здравни правила и норми?Или европейска стара практика
35
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toя прилича на Бийвъс енд Бътхед.