Разпети петък – най-тежкият ден за Божия син

Днес постът е строг, даже вода не се пие, не подхващайте и работа
29 апр 2016 08:30,
62
Разпети петък – най-тежкият ден за Божия син
Снимка: архив, Булфото

Днес е Велики петък, или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество".

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите /страданията - на църковнославянски/ на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

Неслучайно на този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
1
 
! Отговори
Булгар! преди 7 години
На нас българите ни е по-тежко!
43
1
 
2
 
! Отговори
Ханко от с Осеня преди 7 години
От мен имат по един + за Джон и по един - за незнайко.
42
1
 
4
 
! Отговори
Ханко от с Осеня преди 7 години
Мдаааа... Какво да кажем за невярващите, освен не се впрягайте в спор с тях. Знайко си мисли, че знае всичко и поучава Джон, който е чел и знае повече от знайко. Джон учи знайко на ум и мъдрост, а знайко си търси обект за подигравки. Знайко не знае, че е незнайко.
41
1
 
4
 
! Отговори
Джон преди 7 години
и волята Господня успешно ще се изпълнява чрез Неговата ръка. С доволство Той ще гледа подвига на душата Си; чрез познанието, което ще имат за Него, Той, Праведникът, Моят Раб, ще оправдае мнозина и греховете им върху Си ще понесе.Затова Аз ще Му дам дял между великите, и със силните плячка ще дели, задето душата Си на смърт предаде, и към злодейци биде причислен, когато между това Той понесе върху Си греха на мнозина, и за престъпниците стана ходатай."
40
1
 
4
 
! Отговори
Джон преди 7 години
така и Той не отваряше уста Си.От затвор и съд Той биде грабнат; но рода Му кой ще обясни? защото Той бе изтръгнат от земята на живите; за престъпленията на Моя народ претърпя смърт. *Отредиха Му гроб със злодейци, но Той биде погребан у богатия, защото не бе сторил грях, и в устата Му нямаше лъжа.Но Господу биде угодно да Го съкруши, и Той Го предаде на мъчение; а кога душата Му принесе умилостивна жертва, Той ще види дълговечно потомство,
39
1
 
5
 
! Отговори
Джон преди 7 години
а ние мислехме, че Той беше поразяван, наказван и унизяван от Бога.А Той бе изпоранен за нашите грехове и мъчен за нашите беззакония; наказанието за нашия мир биде върху Него, и чрез Неговите рани ние се изцелихме.Всички ние блуждаехме като овци, отбихме се всеки от пътя си, - и Господ възложи върху Него греховете на всинца ни.Той бе измъчван, но страдаше доброволно и уста Си не отваряше; като овца биде Той заведен на клане, и както агне пред стигачите си е безгласно,
38
2
 
5
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Исаия 53"(Господи!) Кой повярва на това, що е чул от нас, и кому се откри мишцата Господня?Защото Той изникна пред Него като младочка и като израстък из суха земя; няма в Него ни изглед, нито величие; ние Го видяхме, и в Него нямаше изглед, който да ни привлича към Него.Той беше презрян и унизен пред людете, мъж на скърби и изпитал недъзи, и ние отвръщахме от Него лице си; Той беше презиран, и ние за нищо Го не смятахме.Но Той взе върху Си нашите немощи и понесе нашите недъзи;
37
2
 
4
 
! Отговори
Джон преди 7 години
До знайкоМатей 26:51-54 "И ето, един от ония, които бяха с Иисуса, протегна ръка, извади ножа си и, като удари слугата на първосвещеника, отряза му ухото.Тогава Иисус му казва: върни ножа си на мястото му; защото всички, които се залавят за нож, от нож ще погинат;или мислиш, че не мога сега помоли Своя Отец, и Той ще ми представи повече от дванайсет легиона Ангели?Но как ще се сбъднат Писанията, че тъй трябва да бъде?"
36
1
 
4
 
! Отговори
Джон преди 7 години
До знайкоГлупостите които говориш издават невежеството ти. Та нали именно за целта да стане изкупител за греховете на хората е дошъл Господ Иисус Христос Който Сам казва: "Душата Ми сега се смути, и що да кажа? Отче, избави Ме от тоя час? Но затова и дойдох на тоя час. Отче, прослави името Си! Тогава дойде глас от небето: и прославих, и пак ще прославя."Нали затова Господа Иисуса Христа е неречен Агнеца Божий който взима върху си греховете на света!
35
2
 
4
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Откровение 20:10 "а дяволът, който ги лъстеше, биде хвърлен в огненото и жупелно езеро, дето е звярът и лъжепророкът; те ще бъдат мъчени денем и нощем вовеки веков."
34
2
 
4
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Звярът биде хванат, а с него заедно и лъжепророкът, който бе вършил личби пред него, та заблуди ония, които бяха приели белега на звяра и се кланяха на образа му: и двамата бидоха живи хвърлени в огненото езеро със запален жупел; останалите пък бидоха убити с меча, излизащ из устата на Оногова, Който седеше на коня; и всички птици се наситиха от плътта им."
33
2
 
4
 
! Отговори
Джон преди 7 години
До Антихристаи които получават белега на името му.Тук е търпението на светиите; тук са тия, които пазят заповедите Божии и вярата в Иисуса."и14:13 И чух глас от небето да ми казва: напиши: блажени са мъртвите, които умират в Господа отсега. Да, казва Духът, нека починат от трудовете си: делата им вървят заедно с тях."19:19-21 "Тогава видях звяра и царете земни и техните воинства, събрани, за да воюват против Седналия на коня и воинството Му.
32
2
 
0
 
! Отговори
PD преди 7 години
Ботев Не бил прав! Изправете го! Напишете слово, за възхвала на елита, доволството на роба от лишената свобода, ода на безправието или на тарикатлъка. И освен в литературни кръжочета с възхвала на правилната рима и изяществото на празнословието, другаде не ще го прочетете. Фарисейи скопци ентелигентни! Достойния син на народа божи е писал от душа, и с дух, , просветлен и съединен с Отца, вибриращ само в други, все още спящи синове на народа Божий. Хайде давай пак от дебелата книга.
31
2
 
5
 
! Отговори
Джон преди 7 години
До АнтихристаОткровение на Иисуса Христа 14:9-12 "И трети Ангел ги последва, като говореше с висок глас: който се поклони на звяра и на образа му, и получи белег на челото си или на ръката си, той ще пие от виното на яростта Божия, вино неразводнено, наляно в чашата на гнева Му, и ще бъде измъчен с огън и жупел пред светите Ангели и пред Агнеца. Димът от мъчението им ще се издига вовеки веков; няма да имат покой ни денем, ни нощем ония, които се покланят на звяра и на образа му,
30
1
 
5
 
! Отговори
Джон преди 7 години
До Иисус ХристосАмин.
29
1
 
9
 
! Отговори
Иисус Христос преди 7 години
Аз съм хлябът на живота; който дойде при Мен, никога няма да огладнее, и който вярва в Мен, никога няма да ожаднее. (6:35)Аз съм светлината на света; който Ме следва, няма да ходи в тъмнината, а ще има светлината на живота. (8:12)Аз съм вратата; ако някой влезе през Мен, ще бъде спасен и ще влиза, и ще излиза, и паша ще намира. (10:9)Аз съм добрият Пастир; добрият пастир дава живота си за овцете. (10:11)Аз съм възкресението и животът. Който вярва в Мен, дори и да умре, ще живее."
28
4
 
8
 
! Отговори
Джон преди 7 години
До ЖенаЖено стига вече с този твой негативизъм, язвителност и нападателност. Намери покой най-сетне. Ботев НЕ е бил прав, от писанията му се вижда, че е бил повлиян на времето си от антихристиянски масонски доктрини които повтарят лъжата на дявола в Едемската градина: "ще бъдете като богове". Тъй и при него той се обръща към себе си като към "бог". Това, че е национален герой не означава че не е грешал и не е бил заблуден. Месото ако е от чисти за човека животни е дадена от Бога храна.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Женакакво общо има атеистът-революционер Ботев с Разпети петък? Нищо! За непиенрто на вода - това не е заповед! Всеки вярващ според силите си решава как да пости. Постът освен всичко е и духовен - като например да не осъждаш ближния си. А за това, че Бог е Един - Да, Един е, но Иисус е казал:Аз съм пътят и истината и животът; никой не идва при Отца, освен чрез Мен. (14:6)
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЖенаЖено, остави го Бога на мира и не намесвай Ботев! Ботев е комунист - хубаво, лошо, не коментирам! Днешният ден се отбелязва заради мъките и смъртта на Божия син, който се е жиртвал за братята си - как, защо и пр. също не ми се коментира!Колкото до тъпотиите, които си изписала за водата, мога да коментирам следното: всеки човек може да преживее без капка вода и без никакви последици минимум 7 дни при температура 25 гр. Още толкова с прогресиращи признаци на обезводняване.
25
0
 
0
 
! Отговори
Vassia Ilieva преди 7 години
До АнонименBlagodaria. Izviniavai za latinitza.