Площадът пред Централна гара – за отдих и култура

Ремонтът на пространството ще струва около 10 млн. лв.
5 май 2016 16:22, Анисия Иванова
26
Площадът пред Централна гара – за отдих и култура
Архив: Булфото

Предстои цялостна реконструкция и преустройство на пространството пред Централната жп гара в столицата с обща площ от 22 дка. Прогнозната цена за ремонта е 8-10 млн.лв. Предпроектното проучване беше представено днес в Столичната община от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, председателя на комисията по икономика и собственост към съвета Николай Стойнев и ръководството на "Пазари Възраждане" ЕАД.

Герджиков припомни, че след решение на СОС от юли миналата година "Пазари Възраждане" извърши неотложен ремонт на подлеза. В резултат там вече има камери за видеонаблюдение, денонощна охрана, патрул на Общинска полиция, осветление в подлеза.

Още по темата

Подменени са част от настилките, ремонтирани са три асансьора, има осигурен достъп за хората с увреждания, има безплатна обществена тоалетна. Решението на СОС да прехвърли стопанисването на предгаровото пространство е успешно, посочи Герджиков. Дружеството е доказало, че може да управлява добре публични пространства.

По думите на председателя на СОС следващата стъпка е цялостно реконструиране на пространствата в предгаровия площад на улично ниво и под земята. Ще се кандидатства за финансиране по програма "Джесика" чрез Фонда за устойчиво градско развитие на София.

В момента през предгаровия площад преминават на ден около 20 хил. души. Целта е мястото да бъде посещавано от двойно повече хора и да се превърне в пространство за културни събития и отдих.

"Пазари Възраждане" е направило предпроектно проучване на базата на множество анкети с граждани, преминаващи оттам, както и със студенти от УАСГ. Водени са разговори с граждански организации, взето е експертното мнение на НКЖИ, които стопанисват жп гарата, съобщи Герджиков, цитиран от БТА.

В резултат на предпроектното проучване "Пазари Възраждане" предлага броят на търговските обекти, които сега са 93, да бъде намален, както и да има обособена свободна зона за отдих със столове и маси, сцена за културни събития, зона за хранене. Предвижда се пространство за временни тематични пазари, видеостена в източната част на площада и ескалатор откъм бул. "Мария Луиза". Планира се частично покриване на Ротондата.

Резултатите от анкетите показват, че хората искат да има постоянно полицейско присъствие, информационен център, ясни указателни табели, добро осветление в подземната част, паркинг за велосипеди, а от търговските обекти те искат банка, застрахователни офиси и аптека. Проектът предвижда търговските обекти в подземната част да бъдат намалени на половина.

Николай Стойнев посочи, че предстои ръководството на "Пазари Възраждане" да изработи предложение за конкурс за проект, който да бъде разгледан в СОС. След като проектът бъде готов, следва да се кандидатства за финансиране. През следващата година трябва да бъде избран изпълнител на проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И трите ли самолета летяха? Е, това е преди ремонта де.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОГ и ТИКВАТА го ремонтирали , каза го самата тиква (при това ремонта на гарите е тяхно ЗАДЪЛЖЕНИЕ) .О боже тиквунски 5-6млн оправдахте дайте сега за останалите 9млрд. и 990млн. ? КЪДЕ са ?
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
отдих и култура с засилено присъствия на полиция и барети, баси почивката
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асфалтирайте "Цар Борис "!!!!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
М-даааа!!!Между 40 и 50 лева на квадрат!! З Д под с епоксидна смола ли ще полагате бре,венецианска мозайка ли ще правите върху цялата площ???Отговор-НЯМА!!!Само едни сухи цифри за народ и мокри за изпълнители,подизпълнители,управители,управляващи,партийни,недотам партийни и други другари!!!
17
0
 
2
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Тия мумии от СО пак ще сложат техни фирми ... кой по-дяволите иска застрахователи там !?
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Между числата 8 и 10 разликата е малка.Но когато са милиони, как може въобще някой да ми прави такива "прогнози" и всички да го приемат за нормално?Едно е да кажеш 8 950 000-8 980 000, съвсем е друго е 8-10милиона.А съвсем друг е въпроса, какво аджеба ще направят за 10милиона? Ум не ми го побира, колко на едро се краде :/
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добри парички, за да сложиш 5 храсталака и да накараш м***нгустите да изметат.Далаверка отвсякаде.
14
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига ни занимавахте с тоя скапан град. През София минавам само транзит.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма значение как е било при БСП. От трън та на глог. Ако и предишните са били крадци не значи, че тези са невинни.
12
12
 
6
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 7 години
До Godизчезваха.А при БСП как беше !?Хем нямаше строителство и ремонти, а парите пак изчезваха .
11
2
 
18
 
! Отговори
God преди 7 години
До ужасПри ГЕРБ един ремонт се брои за завършен докато бъде ремонтиран три пъти. Така е с магистралите, с плочките пред НДК, с "Витошка", а отскоро и комплекса "Сердика" пред ЦУМ. Скоро и в други градове.
10
12
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 7 години
До кретенМоите писания са според форумците тук.А като знам, че 85 % сте червени полекаджии и няколко стари ергена от Атака,това ви е достатъчно за да ви подразня.Иначе ,ще вземе да заспите по столовете :)
9
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само за 5-6 години ГЕРБ и Борисов построиха два пъти повече от Тодор Живков за 35 години . София вече е красив Европейски град с изключение на гетата на бай Тошо-Люлин, Обеля, Младост, Дружба и подобни квартали за симпатизантите на БКП-БСП .
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баси кви са тия цени к'во е тва чудо бе мам@ ви п3дал$ска ...За 500000 се строи 500 квадрата къща на 1 декар със ВСИЧКИ есктри - СПА, подово, соларни панели гаражи и т.н. - Вие господа управляващи какво ще направите с 500000 на 1 декар (както е по груба сметка - т.е. за 10 мил. на 20 декара) ??? Нещо което ще протече на втората седмица при първия дъжд - ето какво !!!Господ да ви убие и вас и цялата ви крадлива челяд до 9 коляно !!!
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам снимката не виждам надписи на български. Има ли такива изобщо господа софиянци?
6
1
 
7
 
! Отговори
кретен преди 7 години
До Mr.STARBUCKSИ ти пак си тук,обиколи всички теми и написа куп идиотщини и от тук мина......
5
2
 
6
 
! Отговори
пак преди 7 години
Изборите минаха и сега трябва да се плаща на спонсорите с обществени поръчки!вия какво си мислихте че ГЕРБ са различни!?
4
4
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 7 години
Счетоводителите пак са тук.................
3
1
 
16
 
! Отговори
ужас преди 7 години
Нали Софиянски го ремонтира основно по негово време?сега пак ли ще крадат,няма край грабежа.....