Матурата не е изтекла, отсече Кунева

Министърът оцени като добра организацията на изпита по БЕЛ
20
Матурата не е изтекла, отсече Кунева

Организацията на матурите по български език и литература вчера беше добра и предотврати масово преписване, оцени просветният министър Меглена Кунева.

По думите й няма изтичане на теста, нито на темата или автора за последния въпрос.

"Некоректно е да се каже, че матурата е изтекла", заяви Кунева пред журналисти по повод медийни разкрития за продадени отговори. Кунева участва в събитието "18 книги за вашето литературно пълнолетие".

Тя коментира, че за изтичане би могло да се говори, ако в ранните часове на деня стане известен изтегленият автор. Никой в най-смелите си предположения не намекна дори за "Гераците", посочи тя. И в двете медийни разследвания, за които са сигнализирани прокуратурата и икономическа полиция, отговорите се получават на телефоните на журналистите след 10-10.30 часа, поясни Кунева, цитирана от МОН.

Един добър ученик може да реши теста за 30 минути. Още 30 или 40 минути трябват за "Гераците". За това време може да се приключи целият тест, учениците да излязат след 9.00 часа и тогава вече може да се появи информация извън изпитните зали. За съжаление това не може да се предотврати, обясни министърът.

Меглена Кунева изтъкна обаче, че министерството е успяло да попречи тази информация да се върне обратно в изпитните зали, а това е и основната цел на засилените мерки и видеонаблюдението. По думите й и утре основната задача на квесторите и на екипите пред мониторите ще бъде именно да попречат на нечестни зрелостници да получават информация отвън.

Министърът коментира, че мерките за сигурност са дали резултат. Тя посочи, че са прибрани допълнителни мобилни телефони още преди да се използват. По думите й с раздаването на черни химикалки на зрелостниците, с прибирането на телефоните не само на ученици, но и на квесторите, е дадена много силна гаранция.

Тази година може да се похвалим с матурата по български език и литература, която бе проведена честно, посочи министърът. Моята задача е тази – когато си учил да получиш добра оценка, когато обаче не си учил - да не получиш същата добра оценка заедно с този, който се е скъсал от труд“, обясни Кунева. Според министъра най-чистият начин е матурите да се правят на модули и министерството ще опита да го направи догодина, за да може учениците да са подготвени за този вариант. Приключваш модула, залепяш плика и го предаваш, обясни тя.

Аз ще водя тази битка неуморно, защото съм много окуражена от това, че ние осигурихме честна среда за знаещите и честно окуражаване за тези, които искат да се представят добре, посочи Кунева. Тя добави, че не е реалистично всички технически мерки за сигурност да са обявени докрай.

Министър Кунева обясни, че мерките остават и утре за втория зрелостен изпит. Всички честни млади хора трябва да бъдат сигурни, че аз съм на тяхна страна, заяви министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лелеееее! Голям праз дали са изтекли отговорите или не.. Който си знае и може, ще успее, който си е ***, ще си остане *** цял живот. И без това няма никакъв смисъл от този начин на оценяване. Аз самата знам как съм прочитала някаква критика за нещо безинтересно и после съм преразказвала. На приемния изпит в университета се падна Ботев; въобще не се бях готвила за него, като критика, и писах собствените си разсъждения по темата; имах 4,50 за три листа тема.
14
0
 
0
 
! Отговори
Нед преди 7 години
И какво заграждаме квадратчета , играем тото , а какво научиха учениците няма никакво значение.После се оплакваме че се необразовани.Е как да стане като никой не го изисква от тях.Няма въображение , няма фантазия .Произвеждаме едни *** овце с редки изключения на които им липсват базови знания във всички аспекти.Не е нормално на 18г да не си чел произведение а само рецензия и да пишеш!!
13
0
 
6
 
! Отговори
ха! преди 7 години
А за какъв *** е тази матура? И без това, местата във висшите училища са повече от завършващите абитуриенти!Миналия век аз също се явявах на матура, защото не ми достигаше бала, за да се освободя. Тогава теглехме билет и си пишехме по темата. Сега просто няма нужда да се пише - загражда се с кръгче и може да играеш на тото!Всъщност, защо въобще трябва да се ходи на училище сега?...А! Сетих се - заради детските!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тази матура се побъркаха. Няма никаква организация. На деня на провеждането се разпечатват и тестовете. Да разпечатат всички тестове предварително и да не се губи време.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази година вариантът на теста се изтегли в 5.10 ч. рано сутринта. Изпитът започва в 8. Къде са били през това време всички, присъствали на тегленето? Или с други думи казано - разполагаме с почти 3 часа при съвременната техника.
10
0
 
16
 
! Отговори
възмутен преди 7 години
Не мога да разбера защо се харчат толкова пари за матура като среден 3 се пише на 23 от 100 точки.Под 51 точки очевидно оценката трябва да бъде слаб 2. МОН променя критериите само за да няма обществено недоволство срещу тях.Абсолютно безсмислено е да се говори за това, при положение,че повечето зрелостници са буквално и функционално неграмотни.Да не повдигам въпроса как някакви си недипломирани ученици са приети във ВУЗ без да имат необходимата образователна степен. Къде спи прокуратурата ?
9
3
 
8
 
! Отговори
пазар преди 7 години
Имаш пари и купуваш, нямаш пари и няма диплома.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самите матури узаконяват корупцията и срещу заплащане на частни уроци преподаватели продават тестовете.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Матурата изтича по няколко канала. От училище тече от техническа комисия и директор. Решава се от учител. Преди година го показаха по телевизията.Друг канал е МОН. Тази година новото е посредник.Ако е виновен ученик - няма последици. Търговията не е забранена.Кунева ще заслужи уважение, ако назове истинските извършители и ги уволни.Интересни са онези 12%, които са преписвали традиционно - от хартиен носител, вероятно...
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На практика изпитът не започва точно в 8 за самите ученици. Има едно технологично време за размножаване на материалите. Така, че в 9 не могат да завършат.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, моля ви се, как така ще е изтекла матурата?! Това никога не е случвало. Елитни врачки гадателки пророкуват темите и задачите предварително. Това е! Останалото са долни инсинуации!
4
0
 
21
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Изтекли са само въпросите и се продаваха отговори. Какво друго да изтече?
3
1
 
16
 
! Отговори
ivan преди 7 години
матурата изтича от теническите комисии по училищата.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 5 лева е по-лесно да купиш отговорите и ги научаваш наизуст вместо да учиш 1200 страници от няколко учебници по 100 лева.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като матурата не е изтекла, следва да признаем, че купените отговори от журналисти просто случайно са се оказали стопроцентово верни!;)