На лятна бригада, ама не в US, а... в село Смилец

Ще се възродят ли някогашните младежки бригади у нас?
31 май 2016 14:30,
75
На лятна бригада, ама не в US, а... в село Смилец
Снимка: Facebook

Кмет от Силистренско предлага връщане на младежките летни бригади. Вече са започнали и консултации с различни институции.

По-възрастното поколение българи още помни някогашните ученически и студентски бригади - най-вече заради атмосферата и емоциите от летните лагери. Според кмета на село Смилец Павлина Романова младите хора и днес могат да се трудят организирано. По думите й така ще им се даде възможност да докажат себе си и да си помогнат финансово, както и да си запълнят свободното време с емоция и труд.

Местната земеделска кооперация, която отглежда череши, кайсии и праскови, е готова да осигури всичко необходимо на бригадирите.

В центъра на Смилец пустее бившето селско училище. Сградата е в окаяно състояние, но вече се търсят пари, за да се превърне в модерна бригадирска база.

"Само се търси вариант и начин, по който да бъде издържано като статут - дали да бъде "зелено училище", дали да бъде летен лагер, дали да бъде център за подпомагане на кариерно развитие", коментира Романова пред bTV.

Местната младеж вече проявява интерес към възможността да разнообрази лятото си с труд на полето.

"След десетина години като стане време ние да си изкарваме хляба, тези навици, които сега сме изградили, тогава ще ни бъдат от полза", коментира ученикът Калин Железов.

"Аз например не се срамувам да ходя да помагам на родителите си или на приятелите си. Няма нищо срамно в това, защото докато те бездействат, аз върша нещо. Много хора не осъзнават, че като пораснат, трябва да са независими от родителите си", смята и ученикът Максим Димитров.

А на онези, които са против някогашната комунистическа практика, кметицата отговаря: "Мисля, че в доброто няма никаква политическа принадлежност. Мисля, че всички политически сили са за това младежите да се развиват в правилната посока - да намерят бъдеще тук, където им е коренът, да покажат най-доброто от себе си и да го развият като личности".

Павлина Романова твърди, че идеята се подкрепя както от местната власт, така и от просветното министерство и парламентарната комисията по образование. Кога обаче ще видим младежки бригади по полето, както едно време - все още е рано да се каже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз никога няма да слугувам на америка и американците
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България се нуждае спешно от родолюбиви българи
39
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не ми давайте за пример Англия ( бридагирите живеят като кучета в каравани) нито Сащ (бачкаш като роб за да можеш да си избиеш парите които си дал да заминеш. Ако тук живееш в каравана и бачкаш като роб ще имате да мрънкате че се отнасят с вас като животни.
38
2
 
5
 
! Отговори
Марсианеца преди 7 години
До ПО С 1000 паунда се живее във Великоибритания, на месец това са ти достатъчни пари за да живееш нормално . Също така си мисля че ти не си бил там и коментираш без да знаеш как е ситуацията . Ако сте двама още по добре , нещата ще са ок .
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се намерят работливи младежи, защо да не се възроди. :) Вместо да ходят по фургоните като кучета в англия, по-добре в българия. Дано да им плащат добре.
36
3
 
4
 
! Отговори
сс преди 7 години
Живота се живее за опита, преживяванията миговете на щастие, радост, мъка, човек трябва да изпита всички чуства по време на съществуването си. тези който казват че не могат и не искат да направят нещо са духовно ограничени...
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ходете на бригада при некое бившо *** или мутра или на БАМ - байкало-амурската- магистрала! ура, другари! комунисти напред! да живее БКП! Вечна дружба с братския савецки са'юз!
34
1
 
9
 
! Отговори
до 35 преди 7 години
Така е, малко хора в България знаят че висше образование САЩ (магистър) излиза между 350 и 500 хил.долара.Дакато в УНСС същото може да получиш за 300 евро и едно прасе, както пееха ЪПСУРТ.Затова в САЩ не признават дипломи от България (с много малко изключения).
33
6
 
6
 
! Отговори
ПО преди 7 години
До Марсианеца1000 ПАУНДА НА МЕСЕЦ!АМИ ТОВА ЗА ВЕЛИКАТА БРИТАНИЯ СА СИ НЕ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ , А ЖЪЛТИ ПЕСЪЧИНКИ!ПО-ДОБРЕ ДА СИ СЛУГА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ,ОТКОЛКОТО В БЪЛГАРИЯ,НАЛИ?!Я СЕ ОПИТАЙ С ТИЯ ПАРИ ДА ЖИВЕЕШ ТАМ 9 МВЕСЕЗА!
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пешкоедин приятел пита дали ше му платят достатъчно рубли за мерцедес Цкласа от бригадите. или пак комсомолския секретар ще награби некоя от бригадирките, а после у ведомостта ще е с най висок добив
31
1
 
9
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
Американските студенти не ходят на бридагади, но по-голямата част от тях работят за да си плащат образованието. В повечето универсистети в САЩ семестър струва между 12 и 20 000 $, а не като в измислените български университети 300-400 лв. Тук семестър от 1 500 лв се смята за скъп. Помисли малко преди да пишеш глупости.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБил съм на бригада в САЩ и имах много американски колеги (тамошни студенти), които поработваха лятото. Да работиш лятната ваканция далеч не е патент за студентите от бедните страни.
29
1
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Ще се върнат и още как - у фейса е пълно с носталгици по бригадите едно време, сигурен съм, че поемат на мига към щайгите и касетките за без пари разбира се и с песен
28
2
 
10
 
! Отговори
Марсианеца преди 7 години
Хора вземете и влезте в 21 век . Няма кой да блъска по полето за жълти стинки
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМиналата година се вълнах от бригада в САЩ - Синсинати, Охайо. За 3 +1 месеца си донесох нов лаптоп, нов смартфон, цял куфар дрехи, спестени 2 800 $ и обиколих и видях половината щати.Защо американските студетни не ходят на бригади в САЩ да си спестят 2 800 долара и да си купят айфони и куфари с дрехи ами чак от България идват на бригада. Мързеливи ли са американскти студенти - тогава да не се оплакват, че са бедни и нямат пари за айфони и за дрехи.
26
1
 
11
 
! Отговори
Марсианеца преди 7 години
миналата година си дойдох от там с 8800 паунда за девет месеца спестени пари в джоба . Обмених ги на 2.75 лева . Мисля че бяха 24 и 400 лева . Кога ще изкарам толкова кинти на нашата бригада ? Ами то това е един апартамент в провинцията
25
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Защо така ,бе дами и господа,демократи?Нали оплювахте режима на Т.Живков,че било експлоатация на детския труд.Сега що искате да се възроди бригадирското движение,а?Ама не сте били против хубавите неща?Ами защо разрушихте заводите и фабриките,защо унищожихте селското стопанство,а?Сега не заслужавате детска работна ръка.Да идва Ф.Димитров,С.Ганев и всички други,виновни за разорената ни държава.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ще ви работи за без пари ? Стегнете се, не сме 75-та година.
23
2
 
5
 
! Отговори
Марсианеца преди 7 години
Да не съм луд да ходя в България на бригада , като мога да отида в Англия за пет пъти повече пари
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналата година се вълнах от бригада в САЩ - Синсинати, Охайо. За 3 +1 месеца си донесох нов лаптоп, нов смартфон, цял куфар дрехи, спестени 2 800 $ и обиколих и видях половината щати.Кога това нещо ще стане в мутренския кнеф БГ ?Излезте да видите как живеят хората и как са си уредили живота.

Спонсорирани публикации