94-годишна жена живее в болница, синът й я не ще

Баба Пена е пенсионирана учителка, от месец е със счупен крак
1 юни 2016 08:52,
35
94-годишна жена живее в болница, синът й я не ще
Снимка: bTV

Жена на 94 години живее в болница вече месец. Тя е без лични документи и ключ за дома й, синът й пък отказва да я прибере.

"Сина ми е тука. И сега са беше обадил, че не тая вечер, утре сутринта ще дойде да ме вземе", казва Пена Свиларова. С тази надежда, всеки ден в болничното легло осъмва 94-годишната учителка – пенсионер.

Баба Пена, както тук с уважение я наричат, постъпва по спешност в ортопедичното отделение на болницата в Плевен на 28 април. С тежка фрактура на крака.

"Аз я приех вечерта, когато дойде. Синът беше безкрайно изнервен и много държеше по най-бързият начин да ни я остави", поясни Валя Крумова, която е медицинска сестра в отделението.

Операцията се поема от здравната каса, но пиронът който трябва да се сложи никой не го поема. Още тогава възрастната жена отказва операцията, но с друг мотив - тя смята, че няма да издържи операцията заради упойката.

След отказа от лечение следва възрастната жена да бъде изписана, но синът й отказва да я прибере. От болницата казват, че сина на баба Пена ги обижда и заплашва.

Ръководството е в безизходица вече месец. "Първо се обадихме на отдел "Социално подпомагане". Отговорът беше, че при жив роднина, те нищо не могат да направят", пояснява Йордан Георгиев, управител на болницата.

"Аз съм си задавал следния въпрос – ами, тя е на 94-95 години. Всеки момент може да почине, какво правим тогава?! Аз не мога и да я погреба. Пак трябват близки", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако болницата си има адвокат, нямаше да хленчи сега по медиите.Бабата си има имот, който алчните роднини ще наследят. Тя си има и пенсия. Болтицата има право да преведе бабата в хоспис и там да си плаща с парите от пенсията , а и може да си ползва имота като залог. Как така цял месец " ще живее" извън къщи. Нл
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а, преди 1989 имаше место за човещина, нали? особено 1986 дето едни ядоха военновременен запас , а за другите "на марулите нищо им няма"
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 94 години, а на колко години е сина? Ако го е родила на 16, както често се е случвало тогава, сина (детето) сега е на 78 години. То и него някой трябва да го гледа. Нещата не са само черни и бели, както им се привиждат на повечето пишещи тук. При това, да не забравяме, че след 1989-та година място за човещина вече няма.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kakto se pee v ena bg pesen ot starite vremena (i ot tozi sluchai vzemi si pouka vmesto vnuche gledai kuche i dane ti puka )
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цял живот се е трудила, учила стотици деца, накрая няма кой да поеме "скапания" пирон в ставата. Бах ти и държавата...
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето затова трябва да се раждат повече деца, все някое ще е човечно.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Здравната ни система е най-големия проблем тука, социалната система също. Първо - от болниците се изписват хората по-болни отколкото са влезли, защото пътеките (който ги е измислил му пожелавам да мине по тях) дърпат парите и дотам - не се гледа дали човека е оздравял, а дали са оправени документите, за да се точи здравната каса. Второ, семейства с тежки социални проблеми като този няма кой да им помогне, а такива има хиляди. Оня Москов не прави никаква реформа - само реже пари
19
0
 
1
 
! Отговори
105 godisen преди 7 години
Koito nema rodnini i iska da jivee dalgo?! :-)
18
1
 
5
 
! Отговори
one преди 7 години
офф нямам думи. много жалкоТук следва държавата с нейните служби/органи да помогне ан жената.А не да ми се обясняват при жив роднина и прочие не можели да помогнат.да ги уволнят на момента и да сложат хора готови да прекрачат дори закона само да помогнат на такива хора.
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетете чл. 25 от Семейния кодекс. Децата са длъжни да се грижат за своите стари и болни родители.
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към сина Какво ли не бих дал да си върна майчицата, а ти подобие човешко : как смееш да зарязваш своята ?
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не искал да я гледа... Какво се учудвате - демокрация е и пазарна икономика. Каква му е печалбата от това да я гледа? Сега всичко е в името на печалбата и далаверата. За това скачахте по площадите ....
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съдете синът! Човека много добре си знае какво прави! Жена на 94 с тежка травма на крака трябва да стои в БОЛНИЦА!!! Познавам човек който така искаха да го "изшиткат" по бързо с едно гипсче и така загуби двата си крака!!! Когато се оправи бабата ще си я приберат! А търгашите доктори да се погрижат да и заздравее кракът!!!
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 13 Ами като не можеш да си позволиш хоспис изхвърли майка си на пътя, като имаш семейство. Преди в една стая са живели 5 души и са се оправяли. Да времената се променят, но това да оставиш майка си е нечовешко.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом жената е на 94, то синът и сигурно е над 60 годишен, със сигурност е пенсионер и може да гледа майка си! Дано някой ден неговите деца да го "гледат" и те така!
11
0
 
27
 
! Отговори
no name преди 7 години
Ей това е - отгледаш го от една мръвка месо, а той те захвърли в болницата като непотребна вещ. Баба Пена ще отиде на по-хубаво място, когато и свършат земните дни. Но това подобие на човек сина й много ще има да пати и да изкупва тая лоша карма, която си навлече с ужасната си постъпка. Безумно е, че държавата е безсилна срещу такива хора - нито могат да го глобят, нито да го принудят да се грижи за майка си... много кофти хора се навъдиха
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
12, да, това са днешните ценности. Не може от дома на всеки млад човек да направиш хоспис или старчески дом. Не че хората са полудели, но те са имат свой живот. Не знам как е било преди 50 години, но вече не можеш да вържеш младите да бъдат едва ли не болногледачи. Те как ще се издържат, как ще имат свое семейство? Аз все пак съм разочарован от сина й, можеше в хоспис да я настани. Тя му е майка, не някакво домашно животно, което не иска повече.
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са днешните ценности, братя българи! Хората полудяха за пари и охолен живот с по-малко отговорности и пълен егоизъм, ето до това води капитализма.
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой от вас познава лично тези хора, та да се изказвате толкова компетентно?
7
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има една поговорка "По-лесно е за един баща да отгледа 6 деца, отколкото за 6 деца да отгледат един баща".