Хиляди сведоха глави пред подвига на Ботев

"На прощаване" звуча на поклонението на Околчица
13
Хиляди сведоха глави пред подвига на Ботев
На Околчица. Снимка: БТА

В деня на Ботев да се замислим за това, което ни завеща поетът революционер и ни прави човеци, призова заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев на всенародното поклонение на връх Околчица във Врачанския Балкан.

Той отбеляза, че Ботев ни е завещал любовта към родината, към свободата, вярата в хората. И в днешното динамично време, следвайки неговия пример, трябва да загърбим политическото дребнотемие и безсмислените различия.

"Днес ние сме свободни, но зачитаме ли това, което дедите ни са завещали", попита заместник-председателят на парламента и призова стотиците поклонници да вземат частица от това, което ни завеща Ботев и да го предадат на следващите поколения.

Хиляди хора от Враца и страната се събраха под паметния връх с опълченски кръст, за да се преклонят пред паметта на великия син на България, неговите четници и героите, отдали живота си за Отечеството. Сред тях бяха походниците преминали 120 километра по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Врачанския Балкан, както и участниците в Осмата национална среща на детските и младежки парламенти, предаде БТА.

Възпоменателният митинг започна с възстановка на последния бой на Ботевата чета, представен от Национално дружество "Традиция". Молебен за България отслужи Траянополският епископ Киприян - викарий на Врачанската митрополия. Сред скалите и сипеите на Врачанския балкан отново прозвучаха огнените Ботеви слова в изпълнение на актьора Иван Налбантов, който рецитира "На прощаване" .

По традиция ръководителят на 70-ия Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй-Околчица" Евгени Филипов рапортува пред председателя на Ботевския организационен комитет и кмет на Враца Калин Каменов. Каменов откри митинга с думите "Да пазим България и заветите на Ботев".

Сред официалните лица на всенародното поклонение бяха председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин, народни представители, областният управител на Враца Малина Николова, делегации от побратимените с Враца градове и области от чужбина.

Военнослужещи от врачанския гарнизон отдадоха военни почести пред паметника на връх "Околчица", а походници поднесоха венци и цветя на признателност.

Точно в 12 часа сирени възвестиха за три минути всенародното преклонение пред паметта на Христо Ботев и неговите четници и пред загиналите за свободата и независимостта на България. Под звуците на сирените в параклиса на паметника свещеници от Врачанска епархия отслужиха "Трисагиум"- заупокойно църковно служение за падналите геройски за Отечеството.

Всенародното поклонение на 2 юни във Врачанския Балкан завършва възпоменателните чествания "Ботеви дни-2016" във Враца, посветени на 140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Христо БотевОколчица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Ботев е истински българин и истински го уважавам. И никога няма да забравя, как когато бях в армията 1999-2000 година набивахме крак на песента "Тих бял Дунва", макар че и повечето ми набори не им харесваше това, защото им се налагаше да набиват крак и да маршируват пред тази песен. И до ден днешен не мога да намеря по сайтовете добро изпълнение на тази песен/марш, както това от военните оркестри от казармата. Истинско българско. Направо да ти е кеф да маршируваш на това. Само България.
6
0
 
10
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
само ще спомена че като бях малък и стоях с баба ми поне 2 минути които ми се струваха като 5! тогава спираха коли хора градски транспорт и уважаваха делото на Българите-Революционери!сега спряхме колата и излязох - бях единствен който спря въобще! говоря за кръстовището на Подуяне!къде са традициите ?защо забравяте от къде сте тръгнали?как не си спомняте за хората дали живота си за майка България!!
5
0
 
8
 
! Отговори
PD преди 7 години
Днешния българин, живеещ в илюзията на познанието, е неспособен, да проумее дълбочината на делото им, най малко за това, защото не е за всеки съзнанието, да обикнеш народ и родина повече от собствения си живот, и да се отдадеш на идеала, за Чиста и Свята демократска република. Но словото и делата им, вибрират в всеки Истинен Българин, защото те са НИЕ, и ние сме ТЕ. ДА се преклоним, но и да издигнем себе си, там където са те. Ежедневно на всички фронтове, битка с тиранина. Да бъде!
4
6
 
1
 
! Отговори
до х преди 7 години
До Х прав си особенно с русия
3
4
 
6
 
! Отговори
Х преди 7 години
Ботев е ненавиждал съжителството, той е враг на герб.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
комунистите се кланят на бай тошо на паметника му в Правец той е техия герой
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кои по точно сведоха глави? Тези дето извършиха най големият геноцид срещу държавата и народа ли? Тези нямат право даже да споменават имената на героите които са дали живота за родината си за да може тези да краднат и унищожават собственият си народ. Ако БОТЕВ и ЛЕВСКИ можеха да станат и да видят за какво са си дали живота едвали щяха втори път да го направят. Не си заслужава да умреш в разцвета на младоста си за да живеят такива предатели на род и родина.