Слънчевите очила менте – тихият убиец на пътя

Следете за маркировка, знаци, съветват експерти
2 юни 2016 08:15,
15
Слънчевите очила менте – тихият убиец на пътя
Снимка: Reuters, архив

Слънчеви очила менте с много потъмнени стъкла стават причина за катастрофи. У нас все още няма такива случаи, но в страни от ЕС вече са факт, съобщи Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Той обясни, че най-силно затъмнените стъкла са забранени за шофьорите, пише "Монитор". Степените на потъмняваане на стъклата са от 1 до 4, а разрешени са черните стъкла в групите от 1 до 3. Цанков посъветва ако на очилата не пише затъмнението на стъклата, да не се използват зад волана, защото може да са опасни и да доведат до злополуки.

Основният знак, че са спазени изискванията за качество, е маркировката "СЕ", каза още Цанов. Това покачва, че производителят е изпитал стоката, преди да я пусне на пазара.

Освен това потребителите трябва да следят и за специфичен идентификационен номер на произведената партида. Все пак ако хората имат съмнение за качеството, да сигнализират агенцията, те ще проверят в лабораторията продукта и ако се наложи, ще го изтеглят от пазара. Основният ориентир за фалшификати е мястото, от където потребителите си купуват очилата, категоричен е експертът. И поясни, че от ДАМТН правят пряка връзка между несъответствията, които откриваме, и мястото, от където се вземат. По думите му те не бива да се купуват от всякакви места, защото все пак са защитно средство и могат да увредят окото.

Заради започващия летен сезон експертите от агенцията започват кампания за проверки за слънчеви очила и надуваеми детски играчки като пояси, жилетки и раменки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
FunFree преди 7 години
Най-важното качество на слънчевите очила е предпазване от UV-лъчи. Обикновенното аморфностъкло спира 96% от UV лъчението. За съжаление огромна част от моделите са с пластмасови "стъкла", (по-лесно се огъват технологично). Намират се и такива които са стъклени,но изисква по-упорито търсене.
12
0
 
14
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Очилата не са голям проблем. По-често причината за инциденти е мозъкът на водача. Някои просто са непохватни, други неадекватни и разсеяни, а трети са самоуверени до краен предел. Крайният резултат е ясен, жалко за невинните жертви на пътя.
11
3
 
3
 
! Отговори
Хм преди 7 години
поляризацията на очила се проверява елементарно с телефон - завърташ на 90 градуса спрямо екрана и ако се затъмни, значи очилата има шанс да са качествени...
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** и дразнеща рекламна статия /с внушение купувайте "маркови" скъпи очила, иначе горите/. Без съдържание, но за сметка на това със сензационно заглавие, накрая завършваща със хвалба/заплаха/, че ще има проверки. Голяма излагация в стил евтино женско списание.
9
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как пък няма да се откажа от затъмнените цайси. Не ми стига слънцето, ами и отсреща всички светят с ФАРОВЕТЕ!
8
7
 
1
 
! Отговори
чукча преди 7 години
Според мен ,когато стъклата са полароид,а то лесно се различава,не би трябвало да има проблем дори и при ефтините модели от 15-20 лв.
7
1
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Преди 3-4 години отивам в някакъв магазин за очила и си харесвам едни за 40 лв и от вътрешната страна на рамката пише Globul. Оказа се че преди това имали някаква промоция на би конект с подарък очила и някой надушил далаверата.
6
2
 
7
 
! Отговори
Gogo преди 7 години
Най-хубаво с маската за заварка или с очилата на баба или дядо щото тогава е нямало китайски пластмаси :)
5
0
 
26
 
! Отговори
тТт преди 7 години
Този г-н Стефан Цанков буквално мисли като дете, да си подава оставката незабавно. Дрън-дрън... Маркировката СЕ се лепи по очилата!!! И?! Това доказва ли, че са качествени?! Колкото за специализираните магазини - знам 2 магазина, които купуват (уж) тайландски очила от Илиянци за по 5-6 лв на едро и ги продават после за очила със стъкла ПОЛАРОИД за по 49-59-69 лв!!! Така че не ми чакайте сигнали, ами проверявайте, това ви е работата!!!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 3:Не,не е едно и също.
3
1
 
33
 
! Отговори
чайна майна преди 7 години
Интересно, какво ще попречи на бай китаец да сложи какъвто си поиска знак за качество??А още по-интересно е, къде се произвеждат "марковите" очила??
2
10
 
7
 
! Отговори
Сд преди 7 години
Забранено е да караш кола с тъмни стъкла а с тъмни очила не. Не е ли едно и също.
1
1
 
9
 
! Отговори
Gogo преди 7 години
Много интересна статия :)

Спонсорирани публикации