10-те бона заплата на Пенка - от извънреден труд

Гушнала 7 000 лв. отгоре за 8 уикенда неуморна работа
104
10-те бона заплата на Пенка - от извънреден труд
Факсимиле: "Труд"

Заплатата на шефката на Инспектората в МЗ Пенка Белева-Тасева от близо 10 бона за един месец предизвика доста обществени дискусии. Тя е взела 7 бона за извънреден труд в 8 уикенда – през февруари и март, стана ясно от изказване на проф. Пламен Кенаров, главен секретар на министерството.

За всеки почивен ден са й начислявани 70% от надницата й за деня плюс съответен коефициент за длъжността и отслуженото време.

Още по темата

За 3 март, когато тя също била работила, ставката й е 100%, тъй като е почивен ден и национален празник, както регламентират Кодексът на труда и Законът за държавните служители.

Иначе Белева-Тасева се подписва под фиш за 3700 лв. месечно, но със стара дата получила през април 9795,85 лв.

Независимо че е оставала в МЗ в извънработно време в делнични дни, за този труд тя не е получила нито лев, тъй като за извънреден труд се плаща само в почивни и празнични дни, а в работните се компенсира с един ден почивка, обясни още проф. Кенаров.

По думите му, заедно с нея от инспектората са работили още трима служители, като са проверявали всички обявени обществени поръчки за две години назад, за да представят доклад, поръчан от кабинета. Тези трима служители обаче не са взели колкото Пенка Белева-Тасева.

Главният секретар заяви, че публикуваният преди дни фиш със заплатата й не отговаря на вида на фишовете в МЗ. Според него той е манипулиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако продължава така след няколко години ще ни лекува здравна каса с 5000 чиновника с по 5000лв заплата и 500 лекаря с 1500лв заплата и това ще е най-ефективната здравна система в света
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво прави като " главен" проверяващ?Осигурява пазар на "Чайка фарма"- висококачествените ментета. Сега всички търгове ще минават през тея
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали е морално?600 лв начална заплата за лекар и 10 000 лв заплата за чиновничка в МЗДали я интересува, че лкарите бягат зад граница и у нас няма кой да работи.
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност министерството го управлява Кенаров, а Москов е параван. Леля Пенка е на Кенаров, затова той излезе да обяснява, а не министъра.
74
1
 
19
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 7 години
Тази Госпожа се гледа с лошо око от мен и Бизнеса .Не заради заплатата си , заради неспособността си да си свърши работата в работно време .Нали е на тази Позиция за си свърши работата калкто трябва , ако работни часове извън Договора си означава че не се справя .При 3700 лева основна заплата извънредния труд се умножава по 1,75 , по скоро ми прилича на Муфтене , или аванта на България и нашия труд във вид на Данъци .В ЕС отдавна затвориха тази вратичка с оставане след работа .
73
2
 
20
 
! Отговори
АК-47 преди 7 години
Отдавна съм казал, че де що е управляващо от партията на Той, си живеят на друга планета. И ясно, че там месеца няма 30 дни, а може би 90 дни. Що ни правят на луди, но всъщност луди са тези, дето ги търпят и избират!
72
2
 
17
 
! Отговори
това преди 7 години
са нашите пари за здраве и за болници. Трудът й струва 1/100000 от труда на един лекар
71
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полагането на толкова часове извънреден труд е противозаконно. Инспекцията по труда да се самосезира светкавично и да глоби министерството, а глобите да бъдат платени чрез удръжка от заплатите на чиновниците, допуснали това.
70
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не е редно парите на хората да се раздават на администрацията ,за която знаем,че са цели семейства по роднинска линия приближени на властта,а пенсионерите да взимат по 150лв,че тази госпожа е взела за един месец пенсията на един такъв пенсионер за 6 години
69
0
 
30
 
! Отговори
Разбирачев преди 7 години
Държавната пропагандна машина продължава да бълва лъжа след лъжа!Кодекса на труда пише колко часа месечно може и до кога трябва да се ползват компенсации.Точно Борисов и Дянков спряха голямото крадене с невзети отпуски и извънреден труд но явно за "наши" хора неважи закона.Тез 10 бона са си чиста кражба.Теоретически е невъзможно да положиш 150 часа отгоре,камо ли законно.Ама нали на министър Квазимодо му се клати поста и трябше да се замазва.Четете КТ а гледайте само пропаганда по БТВ и Нова!
68
1
 
47
 
! Отговори
iiii преди 7 години
От 168 часа 43 часа е работната седмица +100 часа извънреден труд = 143 .Значи Пенка е почивала по 2 часа на денонощие Тая още ли е жива ??????
67
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Защо се сърдите на леля си Пенка?Така са всички държавни служители.Учителите получиха за 24 май по 200лв.на калпак,а другите хора останаха само с гордостта,че и ний сме дали нещо на света.Защото работодателят ни не е държавата.Данъците обаче си ги плащаме все на този работодател.Така,че справедливо би било или за всички,или за никой.
66
0
 
27
 
! Отговори
ай чиститу преди 7 години
Още ли не сте схванали картинката? "Бюрократи срещу народ" е темата от много дълго време насам. Те и статистиките на НСИ се правят сякаш тук не живеят други хора, освен държавни храненици. А и евробюрократите явно така я разбират кохезията на доходите в ЕС - като подобряване на битието само на техните колеги-писарушки от по-бедните страни. Даже не може да се сметне колко пъти по-висока заплата е взела лелята с бумагите от средния бачкер в прованса, щото последния всеки месец излиза на минус...
65
0
 
25
 
! Отговори
Милен Цветков преди 7 години
Вие ли няма да намерите оправдание,маймунки малки !!!
64
0
 
47
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Е, има ли още някой да се чуди защо 99% от нашенци мечтаят за държавна работа ..!? По частните фирми ги спукват от бачкане по 12 часа и в събота, а някъде и неделя и никакво доп. заплащане ... който не му изнася "да хваща пътя" са думите на частниците. Леля Пенка може да се е поозорила с бумагите, но си заслужава .. 10 бона в провинцията не виждат за цяла година бачкане....
63
0
 
13
 
! Отговори
Киро преди 7 години
Е па я за кво станах сотаджия. Като не ме земаа в милицията.
62
0
 
25
 
! Отговори
До 62 преди 7 години
Съгласна съм с теб ние сме виновни ,защото ги търпиме ,тракаме си тука и толкоз и не е само Пенка а е и Цецка и Цецко и Вальо и т.нт.нт.н и си траеме докато в пукнеме в мизерията
61
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За нощен труд на лекари плащат 25ст по кодекса на труда за всички е така ,верно че там пише минимално 25ст/на час за нощен труд но работодателите се съобразяват с това минимално .От здравна каса нищо не плащат на лекари за придобита специалност или трудов стаж .Аз съм лекар с 26 години стаж и специалност и нищо .Направили Ви впечатление че осигуровките за сметка на работника във фиша са нула,защото Пенка е държавен с-тел освободена е от осигуряване за нейна сметка .Сега една студена Н2О за нас
60
0
 
6
 
! Отговори
пенкилер преди 7 години
У нас за пари убиват майка си и баща си,тук в някакви си правила сте се загледали
59
0
 
25
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
Лельо Пенке а сега да ми платиш предстоящата операция, а дано но нада ли?