Близо 1 милион мечтаят за родно гражданство

Това са главно сънародници от Сърбия, Македония, Украйна и Албания
69
Близо 1 милион мечтаят за родно гражданство
Снимка: Булфото

Над 1 млн. българи, останали по исторически причини извън границите на родината, желаят да вземат родно гражданство. Напливът е най-голям от държави като Сърбия, Македония, Украйна и Албания, но на практика малка част от тях успяват да се сдобият с мечтания документ заради лоша координация в работата между отделни комисии, Министерството на правосъдието и Държавната агенция за българите в чужбина, съобщава “Труд”.

Така например в Украйна българското малцинство е около 250 000 – 300 000 души. За тях вземането на българско гражданство е свързано с много разходи и пътуване до България, което е проблем, а освен това страната не позволява дойно гражданство и това е допълнителен проблем.  Образователната система в България обаче позволява сънародниците ни зад граница да пристигнат и да получат безплатно висше, а за бесарабските българи това е шанс да се устроят  и да останат в България.

Освен от Украйна, все повече българи от Западните покрайнини в Сърбия искат да вземат българско гражданство. Процедурата обаче и тук е тромава. Отделно от това се иска доказване на български произход, въпреки че в акта за раждане пише, че родителите са българи.

Много са желаещите за гражданство, но се чака дълго, обясни шефът на ДАБЧ Борис Вангелов. Една от причините е липсата на доказателства за българския произход на кандидатите от страна на Съвета по гражданство при дирекция “Българско гражданство”. Случва се да не признават дори наши преписки, които са индивидуални административни актове, коментира пред “Труд”. Вангелов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен: Ако не са тия 1/2 милион руснаци половината гладни ще умерете
23
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
500 000 руснака с недвижимост в България чакат да получат българско гражданство, като "инвеститори" в България! Чакат, за да започнат да се разпореждат и в България, както правят в другите републилки!
22
7
 
12
 
! Отговори
пешо преди 7 години
същевременно, седим и се оплакваме как населението намалява, младите бягат. разберете, че днес светът е отворен. дори тук да е най големият рай, пак ще има бягащи. въпросът е да не отказваме хората, които от чужбина искат да дойдат у нас. дори от 10 сърби, на които дадем гражданство, 9 да заминат за европа и 1 да остане, какво губим толкова?? или всъщност печелим, защото този 1 ще остане и ще работи, ще създава бвп, ще учи децата си на български? мислете малко по широко скроено и в перспектива.
21
0
 
9
 
! Отговори
пешо преди 7 години
доста сте заблудени всъщност, говоря ви от личен опит, защото познавам много сърби и македонци, които искат да вземат бг гражданство. административно, за тях е много по-лесно да емигрират в германия, франция, англия или където там ги обвинявате че им е крайната цел, отколкото в българия. най-добрата ми приятелка е сръбкиня, живее тук от малка, знае бг повече от ср, ожени се тук, роди дете тук, работи тук и още не може да се добере до гражданство и нормален живот, а потроши хиляди евра по мвр.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На нас книги не ни трябват нето се ядът нито се пият у дома е това...
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в същото време се дава гражданство на хора, които не знаят и дума български
18
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе какви българии бе, какво гражданство бе ? От българина по-голям селянин има ли ?
17
2
 
1
 
! Отговори
Резервна гума преди 7 години
Давам мойто тескере за два лева на цяло
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, мечтаят за българско гражданство, за да могат да забегнат за Западна Европа безпроблемно
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тях българския паспорт е мост към Европа, не към България. Тъ.панари ли сте не разбирам. Друг е въпроса, че ако са българи трябва да им помогнем
14
7
 
17
 
! Отговори
Радо преди 7 години
Един съвет от мен. Българи в чужбина, не инвистирайте в България ! Вашите пари изпращани от чужбина превръщат децата ви в *** а държавата в още по кръвожадна. Политическата лъжлива мафия ви обира косвено чрез вашите деца и изнася парите ви в чужбина на свое име ! Не купувайте имоти в България ! След години в тях ще живеят само *** и араби.
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление една солидна част искат гражданство не за друго, а за да могат да заминат в други европейски държави като Англия, Германия и пр. Просто за тях българският паспорт ще отвори врата към Европа.
12
1
 
15
 
! Отговори
da be da преди 7 години
Всъщност над 1 милион искат европейско гражданство, а грам не им пука и не им дреме за българското такова.... имах около 20 македонски колеги в университета и всички открито си заявяваха че искат бг гражданство за да заминат я в австрия я в германия да работят без ограничения. Още по интересното е че всики си декларираха на глас че са си чисти македонци а не българи ама ние нали сме прости и като чуем че някой майкедонец уж се представя за голям патриот българин подскачаме от радост и гордост...
11
2
 
29
 
! Отговори
Бг преди 7 години
Айде стига глупости, трябва им единствено паспорта, за да бачкат без проблеми в Англия и Германия, а не за да се заселят във Враца или Лом.
10
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Близо 8 000 000 мечтаят да напуснат България!
9
2
 
28
 
! Отговори
Просто е преди 7 години
Искат да дойдат за да могат от тук да заминат към Европа! И няма нищо общо с патриотизъм или че тук е много хубаво!Щом бежанците предпочитат да ни заобикаля , смятайте!
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде забравихте бесарабските българи- молдованците ? Те са най- българи от българите.
7
1
 
22
 
! Отговори
Биже преди 7 години
Манипулациите на Негово Самовлюбено Величество и ненадминат манипулатор - Боко Тиквата не спират и стават все по-нагли!!!" Видими резултати , високи доходи , магистрали, тангенти , мързелив народ , строим, откриваме заводи , не работите , няма друг освен мен , без мен потоп"СмееееехБорисов , над 3 милиона вече не са тук !!!
6
0
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Даааа... Боце, Коце и 400 лева заплата. Звучи магнетично... хахаха. :)))
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поръчков материал на Лентореза