Здравчето – едно дете, което чисти тоалетната в Мелник

Тя е само на 10 години, но зад гърба си има 3-годишен трудов стаж
Обновена: 17 юни 2016 11:09 | 17 юни 2016 10:49,
370
Здравчето – едно дете, което чисти тоалетната в Мелник
Снимка: в. "Труд"

От първи клас работя лельо, събота и неделя съм тук на тоалетната по цял ден от 9 до 17 часа. Събирам парички от тоалетната, чистя, поддържам помещенията, искам да си купя модерен телефон и компютър. Ама като смятам, още много време ще трябва да работя. Това разказва пред "Труд" едно сладко русо дете, което в Мелник и околностите всички познават като Здравчето. Казват й малката господарка на голямата тоалетна.

Здравчето е само на 10 години, но вече е навъртяла 3-годишен трудов стаж на мелнишката обществена тоалетна, която е единствена за туристическия град.

Детето е пъргаво и умно, тича с един маркуч, мие и чисти след туристите. Тоалетната свети, детето успява да я поддържа безупречно. А отпред пред каменната зидария на обекта е поставила масичка и дава тоалетна хартия срещу 50 стотинки.

"Хората са различни, едни ми дават повече парички, други даже евро ми оставят, но има и българи, дето ми казват - какви пари искаш, ти си дете, нямаш право да работиш и да стоиш тук. Ползват тоалетната и си отиват, споделя пред вестника натрупания си търговски опит непълнолетната Здравка. Признава обаче, че никой не се е спрял да я попита - ти откъде си, защо работиш тук - ами само й мърморели.

Явно лицето на беднотията не се харесва, но такъв е животът на Здравка. Тя не знае какво е да имаш своя стая, хубави чаршафи, сутрин, обед и вечер да те чака топла и вкусна храна.

Но не спира да ходи на училище и да се труди. Не се оплаква, напротив, прави планове занапред, колкото може едно дете. Най-близките й мечти опират до това да има своя детска стаичка, компютър и телефон, защото повечето й съученици имали, разказва ни простичко момичето, което всеки ден пътува за съседното село Склаве, за да учи, а в събота и неделя стопанисва тоалетната.

Здравчето е едно от петте деца в семейството на Марияна и Ангел Цапаркови от Мелник.

Преди 6 години, на 5 декември 2010 г., избухва пожар, при който е изпепелен домът на фамилията. Бедата не идва сама, родителите са безработни, нямат пукната пара и буквално остават на улицата с невръстните си пет деца.

Марияна и Ангел още помнят думите на хора от Мелник, които казали зад гърба им - така ви се пада, щом сте бедни. Жегнало ги, че няма състрадание и човещина.

А пожарът тръгнал от късо съединение заради остарялата електрическа инсталация в сиромашката им къща. За късмет те остават живи, защото по време на произшествието - сутринта, не си били вкъщи.

Седемчленното семейство остава без покрив над главата в дъжда. Същата вечер кметът на Мелник ги настанява в училището, затворено от години.

Фамилията оцеляла след бедствието, но били само с дрехите на гърба си. Цялата покъщнина изгоряла в пламъците.

Помощ от мелничани не дочакали. Само поетесата от Сандански Катя Ерменкова се трогнала от съдбата им. Веднага докарала една кола с помощи - дрехи, обувки и храна, осигурила им по 3 хляба на ден.

Помага и общинският съвет на Сандански. Оттам отпуснали 2000 лева за изгорялата къща, а след това им осигурили фургон, за да се приютят.

Но нали злото повлича крак, многодетната майка, улисана в проблеми, забравила да подаде декларация за детските надбавки, та семейството се лишило и от тези пари, спомня си за ужасните времена Марияна. Едва успели за 6 години да покрият изгорялата къща и наскоро се нанесли в нея. Но гладът си останал, работа няма.

Затова и децата почнали да работят от рано и със събраните левчета купуват хляб, картофи, захар, най-насъщните продукти.

Петте деца пораснали, всеки си има нужди, но от училище фамилията не ги лишила.

Едва преди две седмици майката Марияна е назначена за чистачка в мелнишкото кметство, вече е осигурена и взима минималната работна заплата.

"Назначих по временната заетост и бащата, парите са малко, но толкова дават по програмата. Пак е помощ някаква. Няма да оставя хората, толкова ме плюха заради Здравка, че детето работи, но как да го спра? Семейството има нужда от средства за препитание, по-добре ли е да крадат?“, обяснява кметът Наско Петев.

А нашата героиня Здравка е доволна, че работи, крои планове за бъдещето и не се срамува от това, че чисти тоалетна. Радва се, че помага на семейството си за прехраната, и се надява все някога да останат излишни парички и за мечтания компютър и телефон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 224Ай стига тъпотии! Колко си годишен, че да говориш такива работи за онези времена? Аз поне съм завършил висше споменатото от тебе време и за твое най-голямо учудване никой от родата ми не е имал вземане-даване с БКП или пък са били АБПФК-та, както се наричаха миропомазаните, а от випуска ни имаше още много като мен. Тъй че по-кротко с изводите и обобщенията, драги. Който можеше и му стискаше учеше, който не можеше да изкара приемните изпити духаше супата...
198
0
 
15
 
! Отговори
Георгиева преди 7 години
Може ли редакцията да предостави координати на семейството,за да изпратят добри хора средства за това дете.
197
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 224Много ясно.Това е моята работа като родител. Да дам на детето си най-добрия възможен старт.Ако трябва ще се напъвам не до посиняване, ами до почерняване.Не съм легнал на една плашка и да рева колко е несправедлив света и как държавата, светия синод и господ са ми длъжни.
196
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Детето работи - ок. А майката и бащата какво правят през това време?!?!? Защо майката не отиде да мие тоалетните?!?! Нали са безработни - значи са свободни и могат да я работят тази работа. Срамуват ли се !?!Когато пропуснеш месеца за подаване на декларация за детски, подаваш я на следващия месец. Родителите са мързеливи безделници!!!
195
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ne komentiraite s kupete na deteto tel kaptop to gerb sa bedni mutrite sa bedni namat sarza imat milioni i kada schte si savrete edin den
194
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Plevneliev borisov zvetanov gerb ne vi li e jal sa tiva dete vaschte jadat skspi hrani ot japonskia hotel vodat gi d ohrani skapi koli a tiva detenze se bori s jivota i u4i ne vi li e sram gerbeti do kade dokarahte dezsta bs bg pensionerite tn miseria no eto tova dete roditelite mu sa 4esni rabotlivi i bedni ne kato vas. Debeli ujadeni grehota ot boga
193
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Катя ПавловаАз я питах какъв телефон иска и тя ми каза само да не е айфон,че не искам да се превръщам в зомби!
192
2
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
До 218 Гледам обръщаш се към мен та да ти отговоря-Първо за да пиша значи съм видял с очите си аз не пиша ей така,живял съм точно в канада 3 години та кажи кое те интересува от там?Бил съм в почти всички държави в европа ама не на екскурзия като тебе,така,че съм видял достатъчно.За да не ми излезеш с някоя глупост бил съм и в австралия 1 година.Предполагам искаш да ми кажеш,че в канада е рай така ли?Кажи и аз да ти кажа.
191
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая история нещо не ми се връзва. А и защо сте я извадили? Не си представям някой да каже на семейството с изгоряла къща "Така ви се пада, защото сте бедни" и то в малък град, където беднотията добре се е настанила. Авторът на сводката има и писателски заложби.
190
8
 
16
 
! Отговори
Българка преди 7 години
До 205. Според твоята логика Дейвид Бекъм е *** и беден защото има 4 деца ли? Или Принц Уилям е нискообразован, защото жена му е бременна със трето и имат намерение да имат и още деца? Това е валидно само в България и е така от 50 години насам, защото сме прекалено "интелигентни" и раждаме по 1 дете и в скоро време нацията ще изчезне. Преди да дойдат на власт комунистите е имало много заможни индустриални фамилии с много деца.
189
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не искам да съм черногледа, ама е ясно какъв ще е животът на това дете. Ще завърши криво-ляво училище, ще иска да учи, ама пари няма и ще си остане само с дипломата от селското училище, съответно и работа няма да може да си намери, или ще е пак я чистачка, а нещо подобно. Накрая ще се омъжи рано рано, ще роди на свой ред много деца, ама няма да има достатъчно пари да ги образова... и така до безкрай! Жалко за всичкото и старание и усърдие.
188
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 213ами заминавай за канада, какво чакаш. то и в западна европа беше много социален капитализма, ама сега 2 милиона българи мият keнефите на социалните капиталисти и мизерстват.
187
1
 
8
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
Nemoga da povyarvam shto za yazrodi ima i po tozi sluchai...Tova dete shte raste s dostoinstvo i chest,koiato nikoga nyama da imat tukashni komentatori.Bravo na deteto i sram za vsichki ni,koito ne sme pomognali vse oshte..
186
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДемократНе може, естествено.Дори и по времето на социализма не всички бяха професори, доктори, учени... За бизнесмени да не говорим.Сега поне ако от детето ти става нещо, можеш да се напънеш да го изучиш. Ако не в българия, то в ЕС или другаде. Преди това ако не си бил член на БКП или Активен борец, най-високото стъпало до което можеше да стигне детето ти, беше бачкатор в поредния безсмислен мега-авод работещ на загуба по остарели технобогии и дотиран от държавата.
185
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 214А ако пък имахме по 10 да знаеш какво щеше да е. Бангладеш направо щеше да ни се стори раят на земята!
184
1
 
3
 
! Отговори
213 преди 7 години
*** да го видиш в канада.или си като оня който видял жирафа и казал,нема такова животно
183
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е развалина, руснаците да се замислят как да си оправят разпадащата се фалирала държава вместо да пиянстват.
182
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Западния капитализъм е социален и хуманен, там корпорациите не се стремят към печалби а гледат на хората да им е добре, само в посткомунистическа България и в Русия се вирхри зверски олигархически капитализъм. Затова трябва да се изчистим от комунистите и като въведем западен капитализъм за няколко години ще станем богати като Швейцария и ще живеем като тях.
181
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Басиии и родителите... Да оставят детето на тоалетната, а те да дремат по цел ден и деца да правят... Явно хич не им пука... "забравила да подаде декларация за детски" - кой знае какви алкохолици са тея...
180
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ами роди 1 и макар и беден може би ще успееш да го пратиш да учи за да се измъкне от мизерията."Може би, ама на дали. В България която вече 27 години хората не правят дори и 1 дете защо може би не са се измъкнали от мизерията ами все по-дълбоко затуват в нея.