ОмбудсМая и бизнес: Да няма ДДС върху дарените храни!

Пишат на Горанов с предложение това да се случи от 1 януари
11
ОмбудсМая и бизнес: Да няма ДДС върху дарените храни!
Снимка: БТА, архив

От 1 януари 2017 г. да отпадне Данък добавена стойност (ДДС) върху дарените храни - около това предложение се обединяват омбудсманът Мая Манолова, браншовите организации от хранителната промишленост и хранителните вериги, Българската хранителна банка, Агенцията по безопасност на храните, БЧК. За целта всички техни представители сложиха подписите си под писмо с аргументация до финансовия министър Владислав Горанов. В него те настояват също промените да бъдат включени в рамките на настоящата бюджетна процедура, за бюджет - 2017 г.

На съвместна пресконференция при омбудсмана днес представители на различните организации обявиха старта на нова кампания под наслов "Всеки ден - Великден". Инициативата е продължение на реализираната през април т. г. кампания "Великден за всеки", по време на която бяха събрани близо 1 млн. лева, от които 650 хил. лева парични средства и хранителни продукти за 360 хил. лева.

Целта на новата кампания е именно облекчаване на законовия регламент при даряване на храни и напитки, което включва чувствително намаляване или изцяло премахване на ДДС, както това е във всички европейски страни. "Предлагаме нулева ставка върху дарените храни и лимитиране на стойността на храните, които могат да се даряват", посочи Манолова, цитирана от БТА.

Омбудсманът аргументира инициативата с конкретни цифри. Тя подчерта, че по данни на НСИ и на Евростат над 1,5 млн. българи живеят под прага на бедност, с по-малко от 330 лв на месец. Разходите за храна са тези, които българите силно редуцират, за да посрещнат други важни разходи, посочи омбудсманът. Над 670 хил. тона храни годишно се унищожават.

Количеството на унищожаваната храна се равнява на 2,2 млрд. порции храна годишно, с които могат да бъдат хранени всички българи, живеещи под прага на бедност, три пъти на ден за една календарна година. Храната се унищожава и не се дарява, защото производителите и търговците нямат стимул при сега действащия ДДС от 20 на сто за даряване, добави Манолова.

В момента потенциалните дарители нямат никаква мотивация да даряват храна, тъй като за това плащат повече, отколкото ако я унищожат, при това годна за консумация, подчертаха и от хранителния бранш.

От отпадането на ДДС ще спечелят нуждаещите се български граждани, защото до тях ще достигат храни ежедневно, а не кампанийно. Тези храни ще бъдат разнообразни и свежи продукти, а не само пакетирани. Трудът и енергията на производителите няма да се губи, ще се стимулират потреблението, доброволчеството и дарителството в България, ще се намали социалното напрежение поради ангажиране на държавата, коментира омбудсманът.

Манолова сподели своя отдавнашна мечта "във всеки един от т. нар. маргинализирани квартали в страната да има по един супермаркет, където всеки ще може да си напълни кошницата", но с уговорката, че това все още няма да е законодателна инициатива.

Според Мариана Кукушева, председател на Националната федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България, днес се поставя началото на национална кауза и важна стъпка за бизнеса.

Кирил Вътев заяви от името на месопреработвателния бранш, че кампанията трябва да се превърне в система.

"Най-хубавото е, че при нея няма да има губещи, а всички ще спечелят. Държавата ще спечели от свалянето на ДДС, търговските вериги няма да бракуват стоки с изтекъл срок на годност, защото ще има алтернатива - тези храни да бъдат дарени", коментира Вътев.

Христо Григоров, председател на БЧК, заяви подкрепа за идеята, с аргумента, че тя "ще реши много сериозен социален проблем и понеже кампанията ще бъде постоянна, всяко следващо правителство ще ползва облагите от нея". Никъде по света не се плаща ДДС върху дарените храни, напомни Григоров.

В Хранителната банка годишно се спасяват около 270 тона храни годишно, а 670 хил. тона се изхвърлят, каза Цанка Миланова, председател на Банката и един от отдавнашните инициатори за отпадане на ДДС върху дарените храни.

Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, каза, че цялата процедура ще бъде подложена на засилен контрол, за да не може идеята да бъде компрометирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ми мяза на нова схемичка за прескачане на ДДСЕдна фирма дарява на друга стоки, а втората дарява на първата нещо си друго. Може и по-завътяно да го измислят, но идеята е ясна.Няма ДДС и държавата пие студена вода
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко годна храна се изхвърля, а колко гладни хора има. Жалко!
8
2
 
1
 
! Отговори
висок преди 7 години
огладняха *** та та що го криете
7
2
 
1
 
! Отговори
висок преди 7 години
Залагам 1000 лв, че на втората седмица след като това се приеме... 99% от произведените и внесени в БГ хранителни продукти ще бъдат "дарени".... а след това.... спомнете си вратата в закона за студентските кооперации! Огладняха *** и искат пас като на времето да заобикалят данъците с врътки. А Маямата е отврат, вече като дръпна въженцето в тоалетната... и от казанчето потича Маямата.
6
3
 
3
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Решението е доста просто - храните да се даряват само на БЧК или друга благотворителна нестопанска организация след проверка на годността им от БАБХ, която така или иначе е необходима. Дарените на фирми и стопански организации да се облагат с ДДС на общо основание.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България неможе да има диференциация на ДДС за различни стоки, причината е че веднага ще се използва за да се укриват данъци, мафиотските фирми ще започнат само с дарени харани да работят.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарко Костинбродская, защо вашето правителство не премахна ДДС-то върху дарените храни? Ни срам, ни очи! Велико отвращение!
3
3
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 7 години
Кой ще гарантира, че храната ще бъде дарена и няма да има злоупотреби?
2
9
 
1
 
! Отговори
KKK преди 7 години
чакай, ама като дариш нещо то е 0лева ... и 20% от 0 лева са пак 0 лева ... та кво ддс, кви 5 лева ?
1
4
 
8
 
! Отговори
дар дарува преди 7 години
И като започнат едни подаръци,всяка храна ще бъде подарена по документи.Зад една на пръв поглед благородна кауза се крие нещо съвсем пъклено и присъщо и характерно за кръговете около партиите или обръчите от фирми както са по познати