Споделеното пътуване – на прицел? Фенове готвят протест...

Шефът на транспортната комисия в НС ще иска разяснение
28 юни 2016 12:37,
76
Споделеното пътуване – на прицел? Фенове готвят протест...
Снимка: архив Булфото

Привърженици на идеята за споделено пътуване се готвят за организиран протест, ако парламентът приеме предложението на правителството за промени в Закона за автомобилните превози.

Както Dnes.bg писа, кабинетът предлага на инспекторите на ДАИ да се дадат специални правомощия, с които да могат да разпитват пътниците в автомобилите дали са платили или не за превоза си. Същността на така нареченото споделено пътуване е хора, които пътуват в една посока, да го направят заедно и да разделят разходите си за него.

Според председателя на Либертарианското общество Стоян Панчев предложението на правителството е нелогично.

Още по темата

"Ако единственият начин на властта да се бори със сивия сектор, е да се отнемат такива огромни парчета от нашата свобода, не го приемаме", каза Панчев пред БНР. Според него е безумие да се смята, че за да се спипат компаниите в сивия сектор, трябва да се даде право на ДАИ да спира всеки, който се е разбрал да пътува с някой нанякъде във Facebook.

Те казват: "Дайте ни безкрайна власт, ние обещаваме да хванем само лошите. Ясно е, че това не става така", допълни Панчев и прогнозира, че ако тези текстове от закона за автомобилните превози влязат в сила, ще се появи поредната свръховластена част от държавната администрация.

"И тя ще тероризира хората, които са решили да спестят част от сумата, която биха дали на картела на автобусните превози", каза още шефът на Либертарианското общество.

На въпроса дали хората, които организират споделени пътувания, трябва да плащат данъци и осигуровки, Панчев отвърна с въпрос: "Ако дам заем на съседа си, аз банка ли съм? Ако се разбера със съучениците си да пътувам до Бургас, аз превозваческа фирма ли съм?".

Шефът на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев призна, че в текстовете, предложени от кабинета, има много неизяснени въпроси и съобщи, че ще изпрати писмо до ДАИ за подробности около внесените изменения.

"Разбирам, че се опитват да се борят с нелегалния бизнес, но аз не съм сигурен, че точно това предложение решава точно това", каза Ананиев и допълни: "Има прекалено много въпроси към момента".

Шефът на транспортната комисия обясни, че според него целта на кабинета не е да спира споделените пътувания. Той допълни, че по принцип инспекторите на ДАИ нямат право да спират автомобили на шофьори с книжка категория "В".

Според него конкректното предложение ДАИ да изисква сведения, "тоест да разпитва пътниците", няма как да бъде задействано.

"Контролните органи не могат да разпитват, а само да съставят акт", каза още Ананиев. Освен това, според него, хората, които са разпитвани, имат право да не отговарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
3
 
! Отговори
до Сократис преди 7 години
Факт! Проблемът е, че медиите търсят сензации, а стадото се подвежда по тях! Не вярвайте на всичко, което четете, а използвайте главите си! Нелегалните превозвачи бъркат в нашите джобове! Ако стане инцидент с някой, който търси "евтино пътуване" кой ще му плати лечението? Пак ние! Едни хора правят пари на гърба ви, а вие ги защитавате!
10
0
 
5
 
! Отговори
До 8-ми преди 7 години
До АнонименАми дааа всички са "комунисти" и премиера и Лилянчето и Бъчварова...това герберастите все някой друг ви е виновен бе.Истински тиквочи сте
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да я караме по социалистически, но грабенето да е по капиталистически, а? При положение, че хората нямат пари и те търсят кое е най-евтино. Не стига, че заплащането е мизерно, но и хората нямат права.
8
2
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
До АнонименЕх, къде са лагерите, за такива като теб...
7
3
 
5
 
! Отговори
SA преди 7 години
Искаме да сме европейци,ама селото ни тресе и не ни пуска!!В целия бял свят е така,ама що тука да е!!Селяндурщина!!
6
0
 
18
 
! Отговори
ЕЙЙЙЙ преди 7 години
До Анонименеиииии, на тия не им стига лапането от камионите, ами се оглеждат и за частните коли! Лакома работа, еййй!!!
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не е тактично да се отнема на гражданите правото на придвижване по техен избор,държавата се опитва да наруши личното пространство и личния живот на гражданите и в името на какво,в името на печалбата на превозни фирми и незначителни данъци в хазната.Цялата работа е ,че обикновения човек трябва да плаща за всяко действие което реши да предприеме,след време и такса въздух ще ни взимат дето дишаме,и роди ли се човек роб става и почва да плаща
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ИН е пълно със сайтове за споделено съешаване. Не е морално и е доста неприятно за рогоносците. Но не е незаконно. Ако някой не иска половинката му да се съешава споделено и безразборно със случайни хора, трябва да осигори такова качество на съешаването в рамките на семейтството, че половинката да не търси алтернативи.А иначе мнозина предпочитат да пътуват случайно, вместо редовно в раздрънкани автобуси с пияни шофьори.
3
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ги е яд на подобни организации, както и на торент тракерите например.
2
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като този, който се вози в автомобила, не е качен насила, престъпление няма и държавата няма какво да се намесва.
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пълна гнусдемокрация - бедните да плащат и когато дишатама те са си виновни като траят алчни простаци в управлението