Когато попфолкът се стича на помощ на църквата

Търговишки свещеник организира концерт, за да спаси храма си
10 юли 2016 11:04,
31
Когато попфолкът се стича на помощ на църквата
Снимка: bTV

Търговище е мястото, където се развива историята, която само потвърждава народната мъдрост "Помогни си сам, за да ти помогне Господ". Свещеникът в местния храм се изправил пред трудност - трябват пари за спасяване на църквата, но пари няма. И решил да направи благотворителен концерт. На призива му обаче се отзовали основно изпълнители от попфолк попрището, а всички останали отказали.

На 21 юни фолкпевците Десислава, Галин, Орхан Мурад, Славка Калчева, Милко Калайджиев, и още куп звезди идват на стадион "Димитър Бурков" в Търговище, за да пеят благотворително за църквата "Свето Успение Богородично".

Концертът обаче не бил посрещнат радушно от всички местни и някои институции, разказва отец Бисер Христов. За това и стадионът не успял да се напълни.

"Всички тези изпълнители дариха своя труд безвъзмездно, трябва да знаем, че техните хонорари не са малки, поеха транспорта си, някои дойдоха чак от Истанбул -  Екстра Нина например, Галин – също, това момче е много добра душа. Колата му се развали в последния момент на тръгване към Търговище и той на свои разноски нае автомобил, за да не изтърве нашето събитие.”, разказва духовникът пред bTV.

Въпреки обществените нагласи, на концерта се изпълнявали само народни песни и балади. Това било изискването на протойерей Христов. Той предупредил всички изпълнители на известната музикална компания, че облеклото, визията и песните трябва да бъдат съобразени със събитието, на което са поканени – а именно благотворителен концерт, в името на храм "Успение Богородично”. Стадионът обаче и така не се напълнил заради предразсъдъците, че църквата и фолк музиката не трябва да имат нищо общо.

"В един момент аз се притесних, че изпълнителите, свикнали на по-широка аудитория, ще се откажат, но нито един от тях не показа съмнение даже. Всеки един каза по нещо, топли думи, и то от сърце, за да подкрепи нашата кауза. Орхан Мурад откри нашия концерт с песента на Емил Димитров – "Ако си дал”, разказва свещеникът.

Битката за оцеляването на храма

Храмът "Свето Успение Богородично" в град Търговище е с история на повече от 3 века. Това е една от най-старите църкви в региона, която обаче времето не щади. Преди около две години отец Бисер Христов, който служи в храма повече от 17 години, решава заедно с църковното настоятелство да направят каквото могат, за да я запазят здрава.

С помощта на местните хора събрали около 80 000 лв. за основен ремонт. Останали стенописите, дело на големия майстор-художник Николай Ростовцев. Тяхното реставриране обаче струва почти още толкова. Процесът е бавен и труден, а цената на квадратен метър реставрация на художественото произведение струва около 150лв.

Затова, мислейки как да предизвика по-широк обществен интерес, на отец Бисер Христов му хрумва да направи благотворителен концерт.

Първоначално свещеникът се свързал с популярни имена от естрадата и рок сцената. Само че те всички се оказали заети. Изпаднал в безизходица отчето се обърнал към така наречения лек жанр в българската музика, а именно – попфолкът. От там пък се отзовали на мига и изпратили на стадион "Димитър Бурков ” плеяда от звезди.

Бисер Христов оправдава своята идея за концерт като дава за пример светите Петър и Павел: "Те са придобили тази чест не защото са стояли в Йерусалим, на едно място, а защото са били дейни, търсещи, нестандартни за своето време. Целият им живот е минал в пътуване, срещи с хората от град на град, стадион на стадион да го кажем и смятам, че ролята на църквата в днешно време трябва да бъде по-отворена към обществото. Ние не трябва да стоим в своите храмове и да чакаме някой да дойде отвън и да го убеждаваме в нещо.”

Отецът признава, че конкуренцията за вниманието на младите хора е жестока в днешния технологичен век и това изисква по-нестандартен подход. "Всъщност, този концерт не постигна особени финансови резултати, но аз смятам, че постигна други.”, завършва своя разказ отец Бисер Христов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: поп фолкхрам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Попе, попеее..., И кво прайм ся , шЪ прилагаме мотото на Цезар - "Целта, оправдава средствата"?Мъ много цинично звучи бе, попе!Не бъркай духовното с плътското попеее, че то - "Пътят към Ада е постлан с добри намерения"!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изразът " някой се стича на помощ ..." е крайно интересен - много прилича на книжовното "притичвам се на помощ", ама в чалга-вариант. Поздравления за чалгарката, която го е измислила със собствената си чалга-главица, представям си какъв непосилен напън е бил за нея ;)
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееех, попе, попе! Имаш ли пари? Имаш ли пари - хубави жени!
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 18:Българите сме държавнотворен народ, затова и имаме държава на повече от 1300 години!Чалгата, която няма абсолютно нищо общо с автентичния български фолклор върви към своя логичен край. А българският фолклор е уникален и затова ще е вечен - съхраняван от нас, българите!
17
8
 
5
 
! Отговори
СТОЯН преди 7 години
Търговишки свещеник организира концерт, за да спаси харема си!
16
9
 
10
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 7 години
И църквата и чалгата са отживелица.Да ни освободят от присъствието си!
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за усилията на отец Бисер ,за отзоваването и безкористната подкрепа на ,,чалгарите,, ,за публиката на стадиона / въпреки противоречивите мнения на съгражданите си/ БРАВО !!! за отказа на ,,официалната,, музика да подкрепи отеца и Храма - уууууууп.п. ако един ,,комрометиран,, певец подкрепи добро дело , а ,,правилен,, певец откаже как се нарича това ?!
14
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво лошо има? Повечето песни, които минават днес за чалга, са скандални колкото сутрешен блок с Мира Добрева, пък и някои от изброените изпълнители идват от народната музика или дори в миналото не са пели особено пошли песни. Показали са сърце, дошли са безплатно, помогнали са. Другите не са се отзовали.
13
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kaква простотия, каква чалга, бе, не четете ли, че всички други освен чалгарите са отказали, защото вероятно не са им предложили пари. За какъв народ, за каква нация говорим тук? Българите за пореден път показаха, че не са държавотворен народ.
12
2
 
13
 
! Отговори
Вейдър,Дарт Вейдър преди 7 години
Едните опростачват и развращават нацията другите затвърждават постигнатото...накрая минава ПРЕМИЕРА и асфалтира за вечни времена...
11
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простотията и чалгата влязоха и в Храма.Но това е действителността в България.
10
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
между църква и чалга няма много разлика. И едните и другите печелят от хорската глупост.Поне чалгарите го правят с усмивка
9
15
 
16
 
! Отговори
Гама Торино преди 7 години
Не знам кой повече трябва да се срамуваДали чалгарите, защото пеят глупости, с цел да печелят париили отчето, защото пълни главите на хората с истории за несъществуващи богове и продава свещи на 10-торна цена, пак с цел да печели пари
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РезиллллТи си ***.
7
18
 
10
 
! Отговори
Резилллл преди 7 години
В *** на Балканите, ние мюсюлманите въпреки, че сме бедни продължаваме да строим джамии и да ги поддържаме със собствени средства. Вие уж християните въпреки държавната подкрепа едни камбани не можете да купите, пак ние ви финансираме. Резил, резил балкански!
6
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отчаяните времена изискват отчаяни мерки.Адмирации за отец Христов. Щом няма държава, която да си свърши работата, какво лошо има в това да се бориш?
5
3
 
13
 
! Отговори
ккккккк.....ррр преди 7 години
"Той предупредил всички изпълнители на известната музикална компания, че облеклото, визията и песните трябва да бъдат съобразени със събитието" Отче, това ти е грешката, ако им беше резрешил да пеят просташка чалга и да се облечат /поразсъблечат/ както си искат, щеше да спечелиш дотатъчно кинти и щеше да напълниш стадиона! А ти баледи и народни песни! За друг път да знаеш!
4
5
 
35
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Прочетохте ли цялото интервю? Не се е пяло чалга. Това първо. Второ:Явно само чалгарите се отзовават. Трето:Адмирации към отчето. Това негово действие показва, че е готов на всичко, за да спаси храма в което няма нищо срамно.
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма срамна музика. Има хубава и не толкова хубаваКачеството на музиката се определя от публиката, колкото повече публика, толкова по качествена музикатаи не само с музиката, с всички изкуства е така, публиката определя качествотоЕдно време тангото се е смятало за срамна музика, заради предрасъдаципо времето на соца Бийтълс бяха забранени защото били пошлисъщото е сега с чалгатано всичко с времето си, минават години, мисленето се променяв крайна сметка изкуството се твори заради публиката
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чалгата е навсякъде.Преди 10-15 години беше срамно да слушаш чалга, чалгарите едва ли не се криеха и не си признаваха.Медиите спомогнаха за супер комерсиализирането на тая тъпашка музика и сега всички ***, батки и кифли махат гюбеци.Не може да слушаш чалга и да си интелигентен човек, просто няма начин.А за съжаление в България има страшно много чалгари, можеи би над 60% от населението.