Нов църковен празник: Събор на Доростолските мъченици

Патриарх Неофир ще оглави празненствата по повод празника
10 юли 2016 11:18,
4
Нов църковен празник: Събор на Доростолските мъченици
Снимка: Булфото

Нов празник вписва в църковния си календар Българската православна църква - Събор на Доростолските мъченици, който ще се чества в третата неделя след Петдесетница, след празника Неделя на всички български светии.

В Силистра - епархийският център на Доростолска епархия, Българският патриарх Неофит ще оглави празненствата по повод празнека, съобщиха от БПЦ.

От 9.00 ч. той ще отслужи светата Литургия в Катедралния храм на града "Св. св. ап. Петър и Павел" в съслужение с митрополити от Св. Синод на БПЦ, представители на сестрите поместни православни църкви и епископи и свещенослужители на БПЦ.

Това е първото посещение на предстоятеля на БПЦ в качеството му на патриарх в Доростолска епархия. Според традицията патриарх Неофит бе официално посрещнат от Доростолския митрополит Амвросий и духовенство на границата на епархията на 9 юли.

Програмата предвижда на 11 юли Негово Светейшество да се срещне с кмета на Силистра. На площада на града патриарх Неофит ще бъде приветстван с „Добре дошъл" от гражданите на Силистра начело с областното и общинското ръководство.

Доростолска митрополия е сред първите древнопросияли епархии в българските земи формирана около 390 г. Нейният епархийски център е днешна Силистра - античният Дуросторум, известен в историята още като Доростол, Диристър, Дристра, Дръстър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
6
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 7 години
...така и не се казва най-важното - кои са въпросните "Доростолски мъченици", кога и защо са обявени за такива...нищо...важното е че ще има празник...