Учителки разхождат и перат самотни пенсионери

Така успяват да си докарат някой лев към заплатата
21 юли 2016 07:30,
5
Учителки разхождат и перат самотни пенсионери
Снимка: flickr

Учителки и шивачки стават почасови болногледачи на възрастни хора. "Така успяват да си докарат някой лев върху ниските заплати", обясни собственичката на търновска фирма за социални грижи Мариета Харалампиева. Почасовите грижи за възрастни набират все по-голяма скорост у нас.

Най-често до услугите на непознати прибягват хора, които живеят далеч от възрастните си родители. Срещу 250 лв. на месец те наемат човек, които прекарва по 2 часа в седмицата с пенсионера. "През това време асистентът пере дрехите на възрастния, извежда го на разходка, напазарува му и почиства дома", обясни Харалампиева пред "Монитор".

В случай че възрастният е тежко болен и на легло, сумата скача до 350 лв. За 4-часов асистент през седмицата сумите варират между 450 лв и 550 лв. Близките могат да наемат помощник и за час. За да напазарува храна от близкия магазин или да излезе на разходка с пенсионера асистентът получава 12,50 лв.

"Асистентите преминават през кратко обучение, преди да започнат работа", обясни още Харалампиева. Услугата на
24-часова болногледачка все още е рядко желана от роднините, главно заради високите цена на грижите. Между 1200 и 2000 лв. трябва да приготвят роднините, които искат асистентът да присъства денонощно в дома им.

"Сумата е равносилна на таксата в частен старчески дом, но съществената разлика е, че пенсионерът е в дома си, където ще се чувства по-комфортно", обясняват от бранша. Съгласно Закона за социално подпомагане почасови услуги могат да предлагат само лицензирани фирми-доставчици. Дружествата, които предлагат асистенти, без да имат лиценз, са заплашени от глоба между 2500 и 10 000 лв. Частните лице, които предлагат помощ, обаче не подлежат на контрол от държавните институции, защото са договорки от частен характер. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТАРА ПРАКТИКА ЗА ЕВРОПА, НО НЕ ДАСКАЛКИ ОБГРИЖВАТ И БЪРШАТ АДНИЦИТЕ СТАРЧЕСКИ, ЗАЩОТО ЗАПЛАЩАНЕТО ИМ ЗАПОЧВА ОТ 2480 В ГЕРМАНИЯ/ПРОВЕРИ КИНДЕРГАРТЕН- КИТА/ И СТИГА НАД 5000 ЕВРО, А ТУК БЕДНИТЕ ДАСКАЛИЦИ ЩЕ БЪРШАТ, ПЕРАТ И НОСЯТ ПРОДУКТИТЕ НА БОЛНИТЕ И НЕМОЩНИ, ТА ПУШЕК ЩЕ СЕ ВДИГА. УНИЖЕНИЕТО Е ОГРОМНО, ДА НЯМА СРАМЕН ТРУД, НО ТОВА ЛИ ДОЧАКАХА ХОРАТА, КОИТО СЕ ГРИЖАТ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО, ВЪЗПИТАНИЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО НА ДЕЦАТА НИ- ПОЗОР!
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А от къде й остава време на даскалицата да върши такива услуги ? Защото много работят в училище ! По 2-3 часа на ден максимум, на четиридневна работна седмица.
3
4
 
5
 
! Отговори
Майтап, Уили! преди 7 години
Хайде да смятаме!Ако даскалицата върши тези услуги за трима старци, като отделя по 2 часа в седмицата за всеки един от тях, значи тя ще работи само 24 часа в рамките на един месец и ще получава по 750 лв.Ако даскалицата упражнява професията си, ще преподава по половин ден пет дни в седмицата, а следобед ще проверява тетрадки и ще си подготвя уроците за следващия ден. Но дали ще успее да се вреди за заплата в размер на 750 лв?
2
1
 
12
 
! Отговори
Да ви е за урок преди 7 години
За да направи на инат на роднините си, възрастна дама приписа апартамент на една ромка и й даде правомощия да разполага с наемите от друг апартамент. В замяна, след смъртта на тази госпожа, ромката да се грижи за дъщеря й - жена на средна възраст с леки ментални проблеми. Грижите включват 2-3 пъти седмично почистване, пазаруване и готвене.Старата дама беше още жива, когато ромката, разговаряйки с дъщерята, казваше Онова животно ***!Мислете, преди да сключвате подобни договори!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
STARA PRAKTIKA E SA EVROPA