Политика = Корупция, 75% не харесват депутатите

Склонни сме да вярваме повече на институции далеч от политиците
Обновена: 26 юли 2016 18:11 | 26 юли 2016 17:30, Камелия Цветанова
40
Политика = Корупция, 75% не харесват депутатите
Снимка: Булфото, архив

Българите слагат знак за равенство между политиката и корупцията. А корупцията и политическото влияние в работата на съда са възприемани и като основни проблеми в съдебната система. Нуждата от реформа в съдебната власт масово се разбира по-скоро като нужда от премахването на тези проблеми, а не толкова в нейните експертни детайли, сочат данните от експресно проучване на "Галъп интернешънъл болкан".

Българите се отнасят с по-високо одобрение към институциите, които изглеждат деполитизирани, инструментални и дори репресивни.

Обратно, институциите, които по-скоро се свързват с политическата власт или със съдебната система, са почти автоматично критикувани.
 
Например НАП се ползва с доверието 60% от анкетирани, ДАНС на 51%, МВР на 54% за разлика от парламента, който по традиция е "на дъното" с 75%  неодобрение.

Някъде в средата в "подреждането" на институциите остава правителството, което среща одобрението на  42% от анкетираните и неодобрението на 54 на сто. Отношението към правителството е малко по-благосклонно заради наличието на лоялен електорат. 
 
Както обикновено, на Европейския съюз се гледа като на коректив на българските институции. 64% одобряват факта, че у нас има европейски надзор по отношение на правосъдието и вътрешните работи, макар чувствителен да е и делът от 30% на обратното мнение.
 
Според анализаторите  голяма част от оценките за институциите у нас се споделят автоматично, без ясен допир до работата на тези институции.

В обществото е създадена трайна щампа върху съдебната система, която върви ръка за ръка с институциите на политическата власт и често получава негативи от тях.
 
Проучването показва, че за 23% от анкетираните най-корумпирани са политиците, следват болниците и митниците.

На второ място по корупция 18% посочват "съда", а на трето  16% казват "полицията".
 
В същото време само 2% признават, че някога им е искан подкуп от политик. Оказва се, че българите намират най-високи нива на корупция сред политиците, но без пряко да са били потърпевши.
 
В същото време хората са убедени, че политиците са виновни за проблемите в съдебната система и те нямат интерес да променят сегашното положение – близо 90% се съгласяват с това мнение.

Двата проблема – корупция и политическа намеса – проличават навсякъде. Например, корупцията и политическото влияние в съда автоматично са възприемани като първопричина и за липсата на осъдителни присъди. С 55% споменавания този проблем е посочен като главен.
 
Именно корупцията се сочи като най-сериозен проблем на съдебната система – с 33% споменавания. За 29% пък решаващи са квалификацията и морала на съдии и прокурори.

16% намират за най-сериозен проблем политическата намеса в съдебната система, бързината на делата е споменавана в 10% от случаите, а реформата в прокуратурата и самоуправлението в съда остават с доста по-ниски дялове. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как да ги обичаме ксато тяхните закони са изковани сам в тяхна полза ,народа плаща те ядат ,ядат ,с* и пак ядат и няма спирка !
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ САМО ДЕПУТАТИТЕ НЕ ХАРЕСВАМЕ ,НО И ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ КОИТО ДАВАТ ТОН НА КОРУПЦИЯТА И КОИТО СИРОМАШКИЯТ НАРОД НЕ СМОГВА ДА НАХРАНИ. ДОКАТО НЕ ГИ ВКАРАМЕ ПО ЗАТВОРИТЕ ,ДОКАТО НЕ СПРЕМ АПЕТИТА ИМ НА АКУЛИ ,ЗАЩОТО ОБРИЧАТ НАРОДА НА ГЛАД БЪЛГАРИЯ Е ОБРЕЧЕНА !
9
1
 
16
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Добре, какви са тези 25%? Слепи ли са? Луди ли са? Глупави ли са?
8
0
 
19
 
! Отговори
Язека преди 7 години
Брях...тея много рода имат бе...Цели 25 % от народа излизат...
7
0
 
23
 
! Отговори
БЕЗ КОНСПИРАЦИЯ преди 7 години
Така е защото много от депутатите са подвластни на циoниcтки кръгове отвъд Океана и нямат друг избор. Или вземат или ги режат от всякакви превилегии. Средно положение няма. Подлагат ти копанята и лочиш жЪдно, ако ли не, кандидати за копанята много.Превръщат ги в долни нива мacoни, като много от тях хабер си нямат на кого продават душите си...
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 75% ли сме. В България думата "Политик " е най мръсната дума. По *** и от най грубата псувня. Политик е синоним на крадец,престъпник,мафиьот, предател, изверг,безродник, терорист, безсърдечник.
5
1
 
19
 
! Отговори
WTF????????????? преди 7 години
Къде са тези 25%, дето харесват депутатите? Хайде, ГЕРБ талибаните са ясни, ама те не са повече от 10% от народа. Кой са останалите 15%!??!?!?!?!?!?!?!?!Проучването да не е правено в Парламента?
4
0
 
19
 
! Отговори
Баш комунист преди 7 години
75% хахахах. Да ви таковаам и статистиката. 101% не ги харесват. И това измислено като всичко останало .
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България няма нужда от щатни "политици "!Всички Важни въпроси трябва да бъдат решени с референдум и след това да се събере една правна комисия ,която да промени съответния закон ,ако е необходимо ,за да се изпълни желанието на референдума !Но ,като сетя що парази.ти ще останат без работа ?!?Мани ,мани ...!))
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това означава ли че само 25% са гласували за сегашните депутати смятам че е така и на какво отгоре се държат така господарски с народа народът е господар в тази страна и всички ние трябва до го разберем
1
0
 
15
 
! Отговори
Плювналиев преди 7 години
Това е добре, но още по добре е ,че 50 % винаги гласуват за старите муцуни, а останалите въобще не гласуват.