80% от горските пожари – хорска немарливост!

Дори и да се знае кой е драснал клечката, трудно се доказва
8
80% от горските пожари – хорска немарливост!
Снимка: Булфото, архив

От началото на годината над 200 са възникналите горски пожари на територията на страната, като от тях едва за 12 се знае, че са умишлено причинени и от кого, каза инж. Владимир Константинов, експерт от Агенцията по горите, пред БНР.

Още по темата

От тези 200 горски пожара естествените са 2 % , възникнали от мълния. Умишлено причинените доказано са 7% , небрежност - близо 80%, и по неизвестни причини - около 14%. 12 броя от началото на годината са уточнени , че са умишлени. За да можем да кажем, че са умишлени те са изяснени като причина и е установено, че наистина са причинени от някого, призна той.

Според Константинов изключително трудно е доказването на умишлено запалените пожари.

Трябва човекът да е хванат на място, да е доказуемо неговото действие и в повечето случаи се разчита на самопризнания от страна на извършителите, които трудно биха си признали, призна той.

Системите за видеонаблюдение, които позволяват превенция и бърза реакция при пожар, покриват около 15-20 % от горските територии на страната, каза още инж. Константинов.

Само преди дни бяха задържани двама мъже за големия пожар в Ардино. След няколко часа в ареста те бяха пуснати.

Според местните от Ардино пламъците са тръгнали от лагер на дървосекачи. Предполага се, че са оставили деца край огъня, на който са приготвяли яденето си, и от там се е разразила огнената стихия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
Шматко фон Хамургси преди 7 години
Изразявам своето несъгласие със статията ! Пожарите са предимно в центална и южна България ! Всичките започвт да възникват когато се засилва потокът към Турция . ЗА МЕН А И МОИ БИВШИ КОЛЕГИ ТОВА Е ТЕРОРИЗЪМ КОЙТО НЕ ПРЕСТАВА ОТ 1996 Г
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простotията на болшинството българи е основна причина за всички нещастия които сполетяват България. .. ФАКТ !!!