Край на венчавките, започва Богородничният пост

Венчават само бременни, затворници, войници
1 авг 2016 08:38,
4
Край на венчавките, започва Богородничният пост
Снимка: архив, Булфото

От днес православният свят започва традиционния Богородичен пост. Това е един от периодите през годината, в който вярващите се отдават изцяло на молитви и въздържание.

В следващите 2 седмици църквата се подготвя за голямото празнуване на Преображение Господне и Успение на пресвета Богородица, чествани съответно на 6 и 15 август.

В храмовете в страната днес се прави водосвет, съобщава Нова тв.

Най-строги са постите в понеделник, сряда и петък. В тези дни църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна. Във вторник и четвъртък е позволено да се ядат варени гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло.

Заради Богородичния пост църковните сватби спират за месец и половина. Забраната се вдига чак на 15 август, когато е празникът Успение Богородично, популярен повече като Голяма Богородица. Това съобщиха от Светия синод, цитирани от "Монитор".

През това време обаче, ще се правят изключения, но само за случаи, които не търпят отлагане, например за двойки, където невестата е бременна и, ако младоженецът е осъден и предстои да влезе в затвора, поясниха духовници. Изключения се правят и за войници, както и за тежко болни, които искат да се венчаят.

За да не останат без благословението на Църквата в последните две недели от юли по-големите столични храмове буквално бракосъчетаваха на конвейр. Повечето от черквите, венчавата и в събота, макар и според канона този ден да е отреден за памет към покойниците. Затова в събота църковните сватби са забранени в уставите на всички православни църкви, включително и на българската.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Притеснен преди 7 години
Тинев, успокой се бре ! Нали няма Господ, какво се пениш ?
1
3
 
12
 
! Отговори
65 преди 7 години
Първо-от 1 до 15 август не е месец и половина.И второ по-важно-защо след като е забранена венчавката в събота се венчава ??Нарушение на поповете или какво??

Спонсорирани публикации