Кренвиршите и вафлите по пазара – пълни с ГМО

BG пилетата също са под въпрос, хранили ги със соя
Обновена: 5 авг 2016 09:24 | 5 авг 2016 08:42,
94
Кренвиршите и вафлите по пазара – пълни с ГМО
Снимка: Reuters, архив

Ядем вафли и кренвирши с ГМО. В тях соята е основен продукт, а 100% от соята, която се внася в България идва от Латинска Америка, където цялата реколта от културата е ГМО.

За това алармира Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ) и на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ), цитирана от "Стандарт".

По думите й в пилетата, продавани в търговската мрежа у нас, също има ГМО, тъй като те са хранени със соя, внесена от Мексико и Аржентина.

Според нея и координаторът кампании на ФОСЗ Борислав Сандов приетият наскоро от кабинета нов закон за храните в частта, свързана с ГМО, е огромна крачка назад.

"Проблемна е промяната, отнасяща се до отпадането на изискването, когато храна съдържа ГМО над допустимата прагова норма надписът "Съдържа ГМО" да се изписват на опаковката с размер не по-малък от 25% от опаковката. С измененията значително се снижи и глобата за продажбата на продукт, в който има ГМО, но това не е посочено на етикета - от 35 хил. лв. на 6 хил. лв. Така нарушителите спокойно ще си плащат санкциите и няма да спазват закона", каза Борислав Сандов.

По думите му имаме сериозно основание за притеснение за това, което слагаме в чинията си, както и за реколтата, и за пчелите, заради приетата в началото на 2016 г. дерогация за ограничена употреба на неоникотиноидните пестициди. "Те не се използват само в Смолян, Кърджали, Благоевград, Кюстендил и София", посочи Сандов.

Симеонова допълни, че през януари ЕК ще реши дали да забрани употребата на тези пестициди и затова от БАБ ще проведат срещи с еврокомисари, за да получат подкрепата им за тази забрана. БАБ, ФОСЗ, Грийнпийс България и Сдружение за биологично пчеларство стартират кампания "#SaveTheBees". "У нас смъртността на пчелите е най-висока в районите с едро земеделие - Добруджа, Плевен, Враца, Монтана и Тракия", каза Симеонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: ГМОвафлисоякренвирши
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
6
 
! Отговори
Стефчо преди 7 години
Ами вие какво искате,за 2 лв да се наядете като олигарси ли?
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В БЪЛГАРИЯ Което не съдържа ГЛЮТЕН съдържа ПАЛМОВО МАСЛО Аспартам,Ацесулфам и ВРЕДНИ ОЦВЕТИТЕЛИ
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В нормалните държави има групи.на които им плащат да експериминтират храни и лекарства. Тук цялата държава е такава експериментална група.която и вземат пари за експериментите
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тя цялата територия б.лгаристан е гмо
44
1
 
15
 
! Отговори
Северозападняков преди 7 години
На 2 август Лепа Брена, Цеца Величкович и Горан Брегович се събраха в Стара Загора.Поводът е частното парти,свързано с 60-годишния юбилей на Ангел Тенев, собственик на една от най-големите фирма за производство на месни деликатеси в страната.Предполага се, че пеенето на ухо не е свързано с приятелски чувства,а с хонорари. Който пести има за трима...Тесния кръг поканени е определил и тесния кръг отразилите събитието.От друга страна алармирането за ГМО от "БИО"-институции е нелепо.ВОДАТА Е Л.
43
19
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Същите тиквеници, които треперят от ГМО, се присмиват на изискванията за "щастливи кокошки" и "шастливи прасета". Макар да е доказано, че от стрес в месото на животните се натрупва токсин, който после провокира алергии у хората. Истерията анти-ГМО не е нищо друго освен типична просташка реакция на неразбиране и отричане на прогреса.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Феновете на Лудогорец да обърнат внимание, моля.
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До ГМО защитниците2няма ниакви дългосрочни изследвания, че този протеин е безопасен за здравето на консуматорите--------------както и няма такива изследвания, които доказват, че е опасен, нали?
40
1
 
25
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Да живее ЕС и САЩ ! Файдата е очевадна ....нашата продукция я хвърляме на магаретата и прасетата , а чуждата я внасяме и им ядем отровите .......не е само при кренвиршите и вафлите ....
39
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То да беше само в кренвиршите и вафлите...
38
2
 
20
 
! Отговори
US export преди 7 години
Отрова, войни, робство.
37
2
 
19
 
! Отговори
ГМО=USA преди 7 години
Генно модифицирани хора може да се видят по телевизията. Типично изглеждат странно напомпони с тлъстини започващи от темето .Това са кадри от САЩ.Всички имат чернодробни проблеми и диабет . Всевъзможни мутации и неправилна обмяна на веществата.
36
2
 
15
 
! Отговори
До ГМО защитниците2 преди 7 години
Второ, масовото поливане на полезните посеви с хербициди, към които те са устойчиви, в последните 15 години създаде плевели, които са устойчиви на този хербицид. Трето, няма ниакви дългосрочни изследвания, че този протеин е безопасен за здравето на консуматорите. Да не говорим, че той е вътре в царевицата и соята и не може да бъде измит/премахнат.Четвърто - в сегашния си вариант ГМО семената са предмет на авторски права и не море да ги запазваш за разсад.И пак-не бъркайте селекцията с ГМО.
35
2
 
15
 
! Отговори
До ГМО защитниците1 преди 7 години
Първо, ГМО не значи селекция. Селекция е, когато разчиташ на случайните мутации за разработка на по-добър сорт.ГМО е организъм, на който се присаждат гени, които не са негови и няма как да влязат нормално. Например масово оплюваната ГМО царевица и ГМО соя имат присаден протеин на бактерия, който ги предпазва от един точно определен клас хербициди.Това не само, че не дава никакво хранително предимство, ами и гарантира, че всички консуматори ще ядат и този протеин, който иначе не е в храната.
34
3
 
13
 
! Отговори
ОТРОВА made in USA преди 7 години
Тези полета в Аржентина и Мексико са на Монсанто. Може да е внесена от латинска америка но е патента на САЩ. И печалбите отиват там.
33
3
 
34
 
! Отговори
Зафи преди 7 години
Ако ГМО не бяха опасни за хората нямаше да има дебати в ЕС. Едно е доказано там където са отглеждани ГМО култури после нищо друго не расте
32
2
 
6
 
! Отговори
гошо преди 7 години
До АнонименРазбира се че правя разлика между селскция и генно модифициране :)Идеята ми беше да подскажа на Пинко , че за сега масово произвежданите генно модифицирани организми са растения , а при животните се използват други методи, затова неговия довод че заради ГМО-то хората стават вегани е абсурдна :)Но разбира се винаги съм готов да науча нещо ново от форумните специалисти ;)
31
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб са мафията бе проздак такъв. Какъв прогрес очакваш от тях тьпанар.
30
15
 
13
 
! Отговори
Do Анонимен 45 преди 7 години
ГМО означава Генно-модифицирано, а не отровно - това не е отделен продукт, който се добавя. Канцерогени са определени вещества, които подхранват туморните клетки. Няма как да е канцерогенно нещо, което не е вещество, а обработка. Виж, всички онея неща на етикетите обаче, които са маркирани с "Е" - ето това са истинските кангерогени. Така че вместо да говориш наизуст, по-добре следващия път в супера не си купувай кремвирши Леки - те изобщо не са ГМО, но са по-отровни от цианкалий...
29
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живеем в една зоологическа държава наречена БГ. И с нас си правят опити като в Африка и Латинска Америка и ще станем като тях.