"Високоплатени" безработни с обезщетения над 900 лева

5500 безработни взимат обезщетения над средната за страната заплата
22 авг 2016 07:00,
129
"Високоплатени" безработни с обезщетения над 900 лева
Снимка: архив Булфото

Близо 5500 безработни получават над средната заплата за страната или сума, близка до нейния размер, докато си стоят у дома.

Това са хора, които взимат обезщетение за безработица между 900 и 1560 лв., показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за май 2016 година.

В същото време средната заплата в края на май е била 943 лв. Статистиката на НОИ сочи, че над 2300 от получаващите обезщетение за безработица са взимали между 900 и 1200 лв. Така част от тези безработни са получавали повече от лекарите и чиновниците.

Други 3119 останали без работа са разполагали със завиден месечен доход между 1201 и 1560 лв., което е повече от заплатата на миньорите.

Според Кодекса за социално осигуряване обезщетението за безработица е в размер на 60% от трудовото възнаграждение. Това означава, че преди да станат "високоплатени" безработни, тези хора са печелили между 1500 лв. и 2600 лв.

"Богатите клиенти" на бюрата по труда обаче са едва 6,5% от всички имащи право на обезщетение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Програмист 110ако си квалифициран ще знаеш, че данъци не се пишат "данаци". С четвърти клас не се става програмист. Ортографията "правопис" е за програмистите важен фактор, така че ти липсват основите. Не се прави на умен!
96
1
 
1
 
! Отговори
младежът преди 7 години
Оставам с впечатлението че всички се оплакват от ниски заплати а същевременно всички взимат над 1500 чисто
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ви знам в ***! За да взима такова обезщетение, човек очевидно е работел на висока заплата за квалифициран труд. Направите статистика за хората, взимащи социални помощи без един работен ден в трудовата книжка. Не, не е нужни да споменавате пътите повече разход на държавата, ама скандално заглавие да има, това е важното..,
94
3
 
10
 
! Отговори
Програмист преди 7 години
Заплатата ми е 5000 лева последните няколко години преди това винаги съм вземал над прага. Искам да ви кажа че данаците които съм внесъл са достатъчни за да покрият тия 9 месеца ! Доста слаба статия.
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Predimno ot hora raboteshti legalno v chujbina kato men
92
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече от месеци не чета днес.бг заради други подобни издънки. Днес отварям да видя дали има някакво подобрение и попадам на тази "статия". Г-жо Павлова - тези хора са си плащали дълго време данъци много по-високи, отколкото биха могли да изхарчат за тези няколко месеца. Освен това повечето от хората с високи заплати също така ползват и здравни застраховки за да не разчитат на избушената ни здравна система докато с техните пари се лекуват перманентно безработни.
91
0
 
17
 
! Отговори
Perekly преди 7 години
Цялата държавна администрация е от скъпоплатените безработни.
90
2
 
21
 
! Отговори
rasim преди 7 години
докато ни осигуряват на такава заплата вир хубаво да броите пари с потни рачички нали....мен никой неме пита докато вися на скелета...айде си гледайте работа...и аз получавам заплата от 3600 и ще си взимам и обезщетенията.това е мое прави ....гадняри.само ви се взима..на никой не му се дава.
89
0
 
27
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Твърде малко са 1500. Всеки месец вече 10-ина години внасям по 800 лв Айде да си направим сметката колко трябва да ми давате?
88
0
 
28
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Алооо, журналята, пишете за друго:Като работиш много години за някой и накрая те съкратят е редно работодателя да ти се отблагодари. В някои ИТ фирми в БГ при такава ситуация те изпращат със 7-8 заплати накуп. Но е голяма рядкост - трябва да има закон навсякъде да е така. Не може да работиш за някой 15 години и накрая да ти каже просто едно чао. В Германия дори за много по-малко стаж дават 12 заплати при съкращение!
87
2
 
37
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Съкратиха ме миналия месец и аз ще взимам 1,5К. Години наред издържам чиновници, пенсионери и патла.джани, какъв е проблема да си почина някой друг месец?Останал съм в БГ, работил съм здраво за просперитета на държавата, и ще продължавам да го правя, пък вие си мрънкайте и чакайте някой друг да ви оправи.
86
3
 
80
 
! Отговори
Срам за вас преди 7 години
Обезщетението е 60% от БРУТНАТА заплата. Тези, дето са взимали 1500, са получавали накрая на месеца към 1150 лв. "Богатите", честно???!!! При това става въпрос за хора, които са си изкарвали парите с труд и са си платили за това. За да получаваш такова обезщетение, трябва да си работил и внасял доста осигуровки и данъци достатъчно дълго време.Усещате ли как се опитват да ни настроят един срещу друг, за да нямаме време да скачаме срещу истинските бандити?!
85
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aз съм такъв, и смятам да съм такъв до последно, докато не ми спрат помощта от НОИ.И нямам НИКАКВИ угризения.Защо не кажете що данъци и осигуровки сме внесли такива "високоплатени" безработни като мен?И колко на колко пенсионери пенсиите сме изкарвали всеки месец?И на колко политици да крадат сме дали?А....?
84
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кметове уреждат роднини на хубави помощи.
83
12
 
10
 
! Отговори
цензура преди 7 години
БГ- територия пълна със схеми за крадене , абсурди, мошеници , селски тарикати , абе материал под всякаква критика
82
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а и тези хора не "боледуват", т.е. боледуват, но взимат болнични само в краен случай, т.е. не ползват обезщетения за това, като всички останали, защото болничния е яко неизгоден, вземеш 5 дни болничен и си 1000лв назад, егати настинката.
81
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
високоплатен безработен, глупости. Тези хора са вкарали в бюджета достатъчно пари, за да изхранят 10 чиновника, 10 португалеца и 2-*** пенсионера. Явно е останало нещичко и за тях. Първо помощта е временна, не пожизнена, а и такъв човек, няма как да кара с 1500 лв на месец, държавата дава 60% от осигурителния максимум - 2400 лева, болшинството взимат доста повече, така че до няколко месеца сам ще си намери работа, спокойно. Просто сега е лято ...
80
2
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Така част от тези безработни са получавали по-вече от лекарите и чиновниците?! Що за глупаво изказване! Та светът не се върти около лекарите и чиновниците.Има и други професии,които са много по-не справедливо заплатени.Стига вече все за лекарите сте се кахърили.Всеки,който се труди,да бъде достойно оценен.-без привилегии.
79
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работя в ИТ компания със средна заплата над 5000лв.. Имаше 15% съкращения началото на лятото поради една или друга причина. Редица бивши колеги стоят на борсата, защото са по почивки и никой няма да се занимава лятото да си търси работа. Извинявам се, но аз плащам по близо 1000лв. данъци на месец, както и те. Който каквито данъци е плащал, такова обезщетение ще взима. Не виждам къде е проблемът и новината тук... Да му мислят тарикатите, които ги осигуряват на минимална заплата и укриваат данъци.
78
5
 
2
 
! Отговори
Бай Мангау преди 7 години
Дава по 100 лева някой да казва как да земаш 900 лева от борсата.