За туризма ни септември ще е май, обеща Драганов

Изключително силен е сезонът и в планинските ни курорти
22 авг 2016 17:52, Анисия Иванова
9
За туризма ни септември ще е май, обеща Драганов
Архив: Булфото

Очаква се септември да бъде много силен месец – така, както бяха и предходните юни, юли и август, каза в интервю за "Фокус" председателят на Института за анализ и оценки на туризма Румен Драганов.

"От една страна имаме два дълги уикенда – в началото и края на септември, а от друга, се очаква да се запази хубавото време по Черноморието след бурните дни, които ще има до края на август. В същото време имаме увеличаване на престоя почти на всички европейски туристи", коментира той.

Според него българите си остават номер едно за страната ни и традиционно избират България за почивката си.

"През това лято очакваме над 5,6 млн. българи да бъдат общо почивалите на българското Черноморие и вътрешността на страната", добави той, като сравни, че в чужбина общо за годината ще излязат около 4,1 млн.

Драганов призна, че има значителен ръст на туристите през това лято - 15% е скокът в сравнение с миналата година.

2016 става година еталон за българския туризъм и спрямо нея можем да доизмерим какво се случва в предходните години и да видим позитивните неща, които са се случвали, каза Драганов.

"Имаме две много силни години – 2013 и 2014 г., които в някои параметри са сравними с 2016 г. Оттук нататък и 2017 и 2018 г. ще се движат в параметрите на 2016 г.", коментира експертът.

Той уточни още, че атентатите в Турция, свалянето на руския самолет, катастрофата в Египет, събитията в Тунис от миналата година и тези в Белгия от края на миналата и началото на тази, са довели до огромен отлив на туристи.

"В Турция 15 млн., в Белгия и Франция – 10 млн. по-малко посещения. Всичко това пренасочи туристите към по-спокойни дестинации, включително и в България. През август месец планинските курорти също работеха максимално. Това не се е случвало в предходни години", подчерта Румен Драганов.

Според него всичко се дължи от една страна на отлива на туристи от тези основни туристически дестинации и от друга страна, на повишеното търсене на вътрешния пазар.

"Българите вече пътуват многократно – средно по 2,8 пъти. Почти всички българи, които отиват в Гърция са били най-малко два пъти на почивка някъде в България. Имаме много интензивни пътувания и очакваме тази тенденция да се запази до края на годината", каза още Румен Драганов.

Над 22% са скочили приходите от морето това лято, събрани от Националната агенция по приходите (НАП), по данни на Агенцията. Според Драганов оборотите на заведенията са скочили в пъти.

"От една страна, имаме повече туристи, от друга, НАП заедно с Министерството на туризма и Министерството на финансите, МВР и ДАНС много активно се включиха в това да може държавата да прибере парите си от туризма", обясни Драганов.

Септември минава в две степени на намаление. "Едното е от 1 до 15 септември, когато изпадаме в междинния сезон и след 15 септември, когато сме в нисък сезон. Към края на септември намаленията ще достигнат между 25% и 30% в сравнение с това, което е било във върха на сезона", каза още Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
Стойчо преди 7 години
Юни и септември са най - хубавите месеци за почивка по нашето Черноморие.
4
1
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
По-добре ще е Септември да си е Септември, като знам какво дърво е Май.
3
3
 
7
 
! Отговори
ппк преди 7 години
Интересно, защо само този човек дава е канен като специалист по медиите когато се заговори за туризъм? Все пак кат туристическа страна имаме много експерти. Не че нещата които твърди са грешни. Тази година прогнозите и изводите му са относително верни
2
3
 
10
 
! Отговори
x преди 7 години
Според Драганов сме 9,7 млн. души в България и всеки може да си позволи почивка-"През това лято очакваме над 5,6 млн. българи да бъдат общо почивалите на българското Черноморие и вътрешността на страната", добави той, като сравни, че в чужбина общо за годината ще излязат около 4,1 млн.
1
14
 
6
 
! Отговори
преди 7 години
Добра новина за всички и българи и лоша за платените трoлчета, които ще започнат да бълват отрова всеки момент...