След Brexit-а: Англичани искат да са българи!

Интересът бил огромен към всички евромисии в Лондон
23 авг 2016 07:45, Анисия Иванова
18
След Brexit-а: Англичани искат да са българи!
Снимка: БТА

След референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз има 30 запитвания от жители на Острова за българско гражданство, съобщи пред "Труд" Цветин Спасов, втори секретар в посолството ни в Лондон.

Той уточни, че не става дума за молби за кандидатстване за наш паспорт, а за запитвания. "Просто хората проявяват интерес към условията", обясни Спасов.

Според него страната ни станала интересна, след като британците избраха да напуснат ЕС в края на юни по време на допитването, организирано от подалия оставка премиер Дейвид Камерън. "Това е някаква по-цялостна тенденция не само към България, а към почти всички страни от ЕС.

Голям ръст на запитвания има към ирландското посолство. Също към германското, италианското и така нататък. При тях молбите са в пъти повече. За някои от тези страни интереса го имаше и преди референдума. Просто сега в техните дипломатически мисии се наблюдава увеличение, докато при нас такова нещо е новост", каза още Цветин Спасов.

Той каза, че в посолството ни обясняват случващото се именно с резултатите от допитването, които са подтикнали британски граждани, противници на напускането на ЕС, да търсят варианти. Един от тях е да вземат паспорт на държава членка и по този начин да си гарантират права в общността.

Според агенция "Блумбърг", която също съобщи за британския интерес за паспорти от ЕС, тенденцията е налице в повечето евромисии в Лондон.

Аташе на австрийското посолство казва, че в първите дни след референдума броят на телефонните обаждания и електронните писма за искане на гражданство е бил над 100 на ден. Молбите за получаване на австрийски документ за самоличност през юли почти се е удвоил в сравнение със същия период на миналата година.

В шведското посолство исканията са нараснали седем пъти, като в седмицата на референдума се стигнало до 150 на ден. В мисията на Полша обикновено постъпвали по около 100 молби за гражданство годишно, но само за първата половина на 2016 година са били получени 116. Консулският отдел на посолството на Холандия е получил 10 пъти повече молби през първия месец след допитването.

Представителството на Ирландия отчита ръст от 17%. Повишение има в консулствата на Финландия, Германия, Португалия, Чехия, Хърватия, Гърция, Словения, Словакия и Латвия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
8
 
! Отговори
Mdaaa преди 7 години
Лесно е да си "българин", с доход от 3500-4000 лв месечно! Елате да оцелеете с по 300-400 лв на месец, както повечето българи, да видим колко ще ви изтрае българщината! Аман от идиотизми, списвани в онлайн парцалките!
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте посали глупости, бе! "Изтрепали" са се да стават българи... то нас ни втикляса!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Запитването също не трябва да е безплатно. Такса обработка на запитване 25 евро е разумна. Нека питат хората, обичам любознателни ингилизи.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Огромен интерес - 30 запитвания, дори не са молби. Т. е., както става ясно от статията, колкото молби постъпват за Швеция за около 2 часа. Там били по 150 дневно. По-лъжливо нещо от българска медия няма на тоя свят.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всички запитвания да бъде отговаряно отрицателно, положителен отговор да се дава срещу сумата от 100 000 евро. Справедливо е понеже така биха постъпвали англичаните с нас.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До заключениеПо близко си до истината от журналиста. Тези които искат да консумират (не е само за алкохола) предпочитат българско гражданство, а които искат да работят, предпочитат британско. Но този въпрос не е угоден на олигархическото управление и за това не се поставя от повечето медии.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той уточни, че не става дума за молби закандидатстване за наш паспорт, а за запитвания."Просто хората проявяват интерес към условията",обясни Спасов.--------------------------------------------Питали за условията.... сега да не вземат наште сервилни посланици да ги излъжат, че в България е рай?После ще има доста изпочупени и потрошени витрини и здания: )))), англичаните не са наивни, а хитри и си преследват интереса. Сега искат да имат и европейски паспорти, та да могат да действат на 2 фронта.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че всеки млад европеец е закърмен с идеята за ЕС и свобода на движение. Младите хора не се интересуват от политически режими и прочие. Това е нова генерация, чието разбиране няма нищо общо с вмирисаният английски елит с империалистки разбирания. Младите хора не се чувстват ЛОЯЛНИ към родните си държави, а принадлежат на света. Този факт не могат да го проумеят дъртите политици! Младите англичани ще си хванат пътя и ще отидат в континентална Европа. Английски разбира всеки!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само искат да са българи ами и да берат череши в Кюстендил.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да станеш британски подданник искат изпит по английски език и родинознание. След това некаква клетва и срещу скромната сума от около
1
2
 
27
 
! Отговори
Ddd преди 7 години
Надявам се кандидат българите да не са англичани от арабски произход.