Буркините – въпрос на избор или провокация?

Карлос Контрера: В Корана и исляма няма свободен избор!
26 авг 2016 09:44,
100
Буркините – въпрос на избор или провокация?
Снимка: Reuters

Буркините са израз на политическата форма на исляма и те представляват ясен израз на потисничеството над жената. Не мисля, че покриването на лицето и принуждаването на европейските държави да приемат ислямските постулати е нормално. Случаят с буркините показа, че на французите им писна.

Така Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО, коментира в предаването "България сутрин" случая от преди няколко дни, при който френски полицаи накараха мюсюлманка да съблече буркините си на плаж в южния френски град Ница.

Още по темата

"В продължение на три десетилетия французите виждат как държавата им се разгражда от едни хора със съвсем различна религия и цивилизационен код. Който иска да носи чаршафи по себе си - в Близкия изток", отсече Контрера.

"Буркини представлява бански, съобразени с религиозната принадлежност на хората, които го носят. Не става въпрос за модно течение. Много хора смятат, че носенето на бурка и покриването е символ на потисничеството на жената в ислямския свят, но аз смятам, че това е въпрос на избор. Това показва нивото на религиозност", настоя на свой ред Александра Попова от Съвета на жените бежанки.

Според Контрера обаче в Корана и исляма няма свободен избор: "Ислямът е съвсем друга доктрина с други виждания за мястото на човека в света".

По отношение на самата дизайнерка на буркини, която през 2004 година пише, че създава облеклото, за да даде свобода на жените мюсюлманки, Контрера е категоричен, че тя "има интерес да ги говори тези неща, за да продава".

"Ако трябва да чакаш някой да създаде артикул, за да идеш на плаж, за каква свобода говорим?", попита риторично той.

"Дизайнерката е дала на буркините свобода да бъдат равнопоставени и на други жени от друга религия", опонира му Попова.

"Не става въпрос за отношенията между мъжа и жената, а за сблъсък на цивилизации", настоя Контрера, който смята, че това е провокация. Попова пък твърди, че това е доста крайно изказване.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Милена Енчева се включи с районния мюфтия на София.

"С последните си закони и наредби Франция започна все повече да прилича на режима и управлението на талибаните преди време в Афганистан. Те искаха със закон да накарат всички жени да бъдат покрити. А сега Франция иска със закон да свали облеклото на жената мюсюлманка и тя да бъде открита", заяви Мустафа Избищали.

"Според исляма жената мюсюлманка трябва да бъде покрита с изключение на лицето и ръцете до китките. Това не е символ, политика или прищявка, а заповед от създателя на хората", настоя той.

По думите му забраната за носене на буркини е поредният ислямофобски закон, насочен срещу мюсюлманите.

Избищали смята, че мярката е крайна и недопустима, защото "отнема правото на избор на всяка жена".

"Това, което районният мюфтия казва за тълкуванието, че изцяло трябва да се забулват жените за първи път го чувам от районен мюфтия в България", каза Контрера в студиото.

"Това показва, че този човек е близко до едни идейни течения в исляма, които на практика се реализираха в териториите на "Ислямска държава." След това интервю бих се зарадвал, ако ДАНС се заеме с този човек и започне да изследва неговите убеждения и дейност, защото това, което каза е страшно", заключи общинарят от ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
15
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
"на французите им писна"...либерализация, демократизация, човешки права и свободи....всичко си има граници...
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато арабите (общо казано) приемат руси бели жени да се разхождат по бикини в техните държави, тогава и ние ще приемем техните увити в парцали мюсулманки да се разхождат в Европа. На мен лично тази гледка ми е неприятна и никога няма да го възприема.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
наскоро по Bulgaria ON AIR слушах поредния експерт по бежанци араби и ислям който каза че никаде в корана не пише че жените трява да ходят увити в чаршафи и докколкото помня това го има само при радикалните ислямисти и в суадитска арабия на истина данс трява да се самосезира и да обарме внимание каво точно прповядва главния мюфтия на софия
20
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко се преекспонира това с буркините. Бил съм на плаж, където имаше жени с буркини. Не ми направи особено впечатление и се сетих сега, когато се повдигна въпроса. Те по-скоро са за съжаление. Вземали ли сте си душ с дрехите? Е това е!
19
0
 
34
 
! Отговори
един друг преди 7 години
То не беше фередже, то не беше бурка, то не беше никаб сега пък буркини..... още колко имена ще им измислите не тези чаршафи. Да си ги взимат и вън от Европа!
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 20 от монахиня до християнка има голяма разлика прочети малко преди да се изложиш следващия път
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 22С какво право ще им се дава привилегирован плаж, където да се събират радикали? Правилно постъпват французите - или интеграция, или марш в пустинята. Не може едните да сме равни, а те по-равни щото видиш ли религията им. Европа е егалитарна, не трябва никой да има повече привилегии от другите.
16
1
 
25
 
! Отговори
Разбира се, че преди 7 години
е СБЛЪСЪК на цивилизации. Мюсюлманите всячески и навсякъде се опитват да си наложат своята култура, няма две мнения по въпроса. Нека не забравяме историята, как възниква мюсюлманството в противовес на християнството, Мохамед не бил приет и затова си измислил своя религия, Бог му бил говорил. Дрън, дрън, толкова ли е сложно, имаме един обиден човек - Мохамед, на когото Бог му говорел за сепаратизъм и отделение от брат си, а после политиците умело използват разделението на човечеството.
15
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еййй голяма драма. Просто направете отделни плажове за мюсюлмани. Толкова е лесно. Но нееее, трябва да се ползва за политическа пропаганда и драма.
14
26
 
1
 
! Отговори
неанонимен преди 7 години
виждал съм и монахини на плаж,как ли биха процедирали властите,или може би в библията пише че може и по монокини,всички вкл. и този с българското име Фронтера сте предубедени и много далече и от християнството и от изискванията на трите основни религи,чийто създател е единствения ГОСПОД, само плещите по форумите,затова моралът ни е на това ниво....
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвета на жените бежанки? Това тетористичното крило на БХК ли е?
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Космонавтите вън от Европа.
11
2
 
31
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 7 години
На корабчето до Принцовите острови имаше едно младо момиче с бурка с мъжа си. Слаба , стройна , бяла и май красива , съдейки по очите. Мъжа й поне беше млад и все я прегръщаше. Може на меден месец да са били. Така или инак това е изродщина. За мен би било крайно неприятно да излизам с нинджа сред хората. Но аз съм атеист и за мене е нормално. Но тия са си фанатици.
10
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно тенденциозно е това поведение. Тези жени го правят нарочно и демонстративно, само и само да се дразни обществото и да има напрежение. Нищо друго. Дошли от майната си и правят демонстрации из Европа. Абе я си ходете там и си влизайте с кожуси във водата.
9
3
 
34
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 7 години
Жената в исляма не е човек а жив предмет за разплод. А мъжа е една куха вярваща обвивка. В 21 век да изповядваш религия си е чиста проба лудост. Дори и да има някаква Сила, Бог или кото и да е, тя изобщо не се интересува от нашите действия и съдба. За справка земетресението в Италия.
8
3
 
35
 
! Отговори
толерантен преди 7 години
А, обрязването на жени и то ли е личен избор?
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"но аз смятам, че това е въпрос на избор. Това показва нивото на религиозност", настоя на свой ред Александра Попова" да избор е избор межу това да ходиш увит като мумия или мъжа ти да те пребива редовно. като се замисля какво толкова крият следи от домашно насили е ли???
6
4
 
28
 
! Отговори
до Турчина Мехмед преди 7 години
В същност като се замислиш исляма няма лице. Щото е скрито под маската, дали бурка или фередже или с друго име - все тая. Останалото е гъзене по 10 пъти на ден, кървища и бомби.
5
5
 
48
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 7 години
Бях в Истанбул. Толкова нинджи видях че ви е бедна фантазията. Някои с черни очила за да не им се виждат очите. Доста бяха арабкини. Изобщо луда работа. Това е грозното лице на исляма. Всъщност той хубаво така или иначе няма.
4
3
 
29
 
! Отговори
мераклия преди 7 години
Абе, по колко се плаща да носиш "бурка"? Питам за един приятел.