КЗП погва търговците преди първия учебен ден

През есента ще следи под око и онлайн кредитирането
0
КЗП погва търговците преди първия учебен ден
Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита на потребителите започва проверки на опасни стоки за ученици, съобщи председателят на Комисията Димитър Маргаритов.

Комисията ще следи за нелоялни практики при предлагане на учебни пособия, материали и задължителни документи като бележници и лични карти.

От КЗП припомниха, че миналата година в търговската мрежа е имало документи с пластмасова подвързия на много по-висока цена от стандартната.

На сайта на КЗП има наръчник за родителите на ученици , в който стоките са групирани и има информация за всяка група какво трябва да се следи, за да е безопасна стоката, припомни Маргаритов, цитиран от БТА.

Ще се проверяват и облеклата за ученици.

По-специални внимание през есента ще се обърне и на онлайн предоставянето на финансови услуги от разстояние.

Кампанийно ще се следи за пълна и прозрачна преддоговорна информация, наличието на тази информация в единния формуляр за предоставяне на кредит, спазването на задълженията на финансовите институции да са отбелязали в интернет-страницата правото на всеки потребител да се откаже в 14-дневен срок от подписването на договора без да дължи неустойки, както и това дали е предоставено на страницата самото заявление за отказ от тази сделка, обясни Константин Райков от КЗП.

Той припомни, че според скоро обнародвания Закон за кредитите за недвижими имоти на потребители, се въвеждат изисквания за предоставяне на обща информация за предлаганите кредитни продукти - като се предлага кредит, да не се предлага само определен вид кредит, а да се сравнява с други кредитни продукти, които се предлагат от същата институция или от други институции.

Попълване и предоставяне на стандартизирана форма на преддоговорната информация , както и въвеждането на изисквания за предоставяне на индивидуални съвети на потребителите, когато искат да вземат кредит.

Важно е и новото изискване за рекламата на ипотечните кредити - всички елементи трябва да са с еднакъв по размер вид и формат, шрифт. Посоченият лихвен процент не може да е с по-големи размери от останалите елементи на рекламата, каза Константин Райков.

Контролната дейност през следващия сезон ще бъде и върху търговията със сезонни стоки - проверка на търговската мрежа и онлайн магазините при продажба на гуми и фарове за мъгла, съобщи Константин Арабаджиев от КЗП.

Фаровете и гумите ще се проверяват по Закона за защита на потребителите и по Закона за движение по пътищата.

Проверките са свързани и с европейски регламент от 2009 година, който дава необходимите стандарти на тези продукти с цел безопасност на пътя.

През лятото са направени над 200 проверки на автокъщите, като има 30-40 акта.

Върху задължителните табели на автомобилите търговецът предоставя невярна информация за кубатура, година на производство, изминати километри, разход на гориво, посочи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации