Ударът! Чиновничка открадна 400 бона за бедни!

Счетоводителката в Социално подпомагане дублирала плащания към своя сметка
11 сеп 2016 14:35,
54
Ударът! Чиновничка открадна 400 бона за бедни!
Снимка: архив Reuters

 Счетоводителка от Социално подпомагане успя да открадне близо 400 000 лв. държавни пари. 44-годишната Надежда Стоянова правела това в продължение на 12 години, без никой да успее да я хване.

 
Сюжетът на историята е от град Вълчи дол, разследването по него приключи преди дни и чиновничката отива на съд, съобщи "Нова телевизия".
 
Надежда Стоянова е обвинена в присвояването на 390 102 лева от бюджета на Агенцията за социално подпомагане. Tя отговаряла за заплати, пари за издръжка и за помощите на стотици хора във Вълчи дол. Те си получавали парите, но чиновничката дублирала документи за вече начислените суми, а от Агенцията в София одобрявали плащанията. 
 
Техен получател по документи се водела дирекцията във Вълчи дол, но парите влизали по сметки на счетоводителката. 
 
Стоянова работи в Социално подпомагане от 2002 до 2014 година, когато е уволнена. Никой там не е разбрал, че тя присвоява пари. Измамата за пръв път е хваната от банкова служителка.
 
През 2013-а служителката забелязва, че над 15 хиляди лева отиват по лична сметка на счетоводителката. Преводът бил спрян, но Надежда наредила същото плащане по друга своя сметка в друга банка. 
 
От Агенцията в София признават, че били сезирани от банката, но не отговарят на въпроса защо над 10 години никой не е хванал престъплението и как контролират движението на парите от бюджета си. 
 
А бившата им счетоводителка – внучка на бивш полицейски шеф, е със забрана да напуска страната. Работи на друго място и отказва контакт с медии. Баща й – доскоро учител, твърди че кражбата била заради тежко заболяване.
 
От прокуратурата посочват, че чиновничката знаела за слабостите в системите за отчитане на документите по банка и се възползвала успешно от тях. В къщи пък обяснявала, че парите са от спечелени европейски проекти. 
 
За хората във Вълчи дол, които разчитат на помощи за дърва и храна, остава необяснимо как Надежда е успяла да открадне толкова пари от хазната.
 
Наказанието, заплашващо счетоводителката, е от 10 до 20 години лишаване от свобода. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
27
 
! Отговори
Ауслендър преди 7 години
Няма нищо учудващо и не изпадайте в истерии! Всичко си има обяснение, а то е, че в тая система се краде яко и затова на никой не му прави впечатление! Най вероятно кражби стават и в подобни институции...
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво и тя като бойко да не види.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коментарът на Милен е абсолютно точен, ако бяхме държава на място, второто плащане не би трябвало да мине. А сега икономическа полиция би трябвало да проследи кои служители и агенции са отговаряли за разглеждането на основанията за плащане през годините. По-нататък вече трябва да се намеси и законодателят, който да реформира слабостите в тази част от системата. Другото да си го свършат прокуратурата и съдът.
18
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Могла, откраднала. Че си е престъпление, престъпление е, но то цялата ни държава е разграден двор. Колко знайни и незнайни отмъкнаха милиарди, продължават, и нищо.
17
0
 
33
 
! Отговори
Частен Случай преди 7 години
В България това е Частен Случай , да хванат Политик или Държавен Служител .В тази Държава се Краде от със Скоростта на Светлината - 300 000 Евро на секунда .
16
1
 
7
 
! Отговори
Ромалескес преди 7 години
Крадлива кат шведка. Пък то ......Хаха. Има ли надежда за Надежда?!;))) Надежда тука всяка оставете.
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези които всеки уикенд отиват в Гърция на почивка са от герб. Крадци!
14
0
 
22
 
! Отговори
койчо преди 7 години
Таткова сладка! Вярна следовница на бащините и далавери! Да е жива и здрава да излежи поне 15 годинки в затвора!
13
1
 
14
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Е как защо нали всеки в държавният апарат краде или ползва привилегии за нещо ... просто и ясно това е МОТОТО на децата на комунизма АЗ ЩЕ КРАДА и ТИ КРАДИ и ако ни хванат хванат !!! Тази е за Аушвиц щом краде от българите ама явно се учи от парламента и техните фирмички и ООД-а !
12
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При капитализма бедни са само простите, мързеливите и некадърниците. Умните и работливите са добре, капитализмът с пазарната икономика е най-съвършената система.
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така работи нашата държавна администрация . Най точно е парите са откраднати от всички нас работещите и плащащи данъци в тази държава
10
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"бившата им счетоводителка внучка на бивш полицейски шеф" Това обяснява, защо не са я хванали - защото не са искали!"Работи на друго място ..." Къде работи? Пак на държавна работа явно, частна фирма няма да си остави парите в ръцете на крадла."Баща й доскоро учител, твърди че кражбата била заради тежко заболяване." Дано господ даде на нея и семейството и най-тежките заболявания, защото ги заслужават! Има хора, на които децата им умират поради липса на пари за лечение, на не крадат!!!
9
5
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Еее,сега Боко не е виновен.Нищо че контрола е...мижав,а на места хич го няма.Така е,няма пълно...щасти;а не има,за тази дето е...крала.
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Калинките на ГРОБ крадат яко. Като за.последно дето се вика. Защото скоро ще започне изритваншто им от властта, разбирай далаверата и голямото лапане.
7
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно е от пропаднало, комунистическо семейство.
6
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ги харчи със здраве.дано и се размине...A ТЕЗИ 240 ТУЛУПА В ПАРЛАМЕНТА ЩО НИКОЙ НЕГИ ЗАКАЧА
5
1
 
55
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Поправете си заглавието!!!!Не е откраднала 400 бона от бедни а 400 бона държавни пари !!!!!
4
0
 
47
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Излиза, че тази е крала средно над 1300лв на месец отгоре и никой не е забелязал това в продължение на 12 години. Иха...Внучка на бивш полицейски шеф... Каква изненада, а?
3
0
 
14
 
! Отговори
оппссс тема табу преди 7 години
До Анонимен"когото трябва" е магистрат...
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега ако очаквате, че ще влезе в затвора жестоко се лъжете. Ще си плати на когото трябва и я ще изкарат чиста.

Спонсорирани публикации