Нов проект: Надписите по улицата – на кирилица!

SMS-ите на мобилните оператори - също, предвиждат ПФ и Атака
Обновена: 13 сеп 2016 17:16 | 13 сеп 2016 17:07,
48
Нов проект: Надписите по улицата – на кирилица!
Снимка: архив Булфото

Надписите по улиците и текстовете на публични места трябва да бъдат на кирилица. Това предвижда законопроект за българския език, който ПФ и "Атака" предвиждат да внесат.

Новината съобщи във Велико Търново депутатът от ВМРО Милен Михов, цитиран от БТА. Целта на проекта е да регламентира българския узик като елемент от българската национална идентичност.

"Със закона трябва да бъдат уредени статутът и задълженията на обществените и държавните организации при употребата на българския език", каза Михов.

Той обясни, че проектът съдържа разпоредби, според които всички кратки съобщения, изпращани на абонати от мобилни оператори или различни служби, трябва да бъдат съставени на кирилица.

Новият закон ще бъде внесен в Народното събрание до месец. Михов очаква той да получи широка парламентарна подкрепа.

Днес Милен Михов обяви друга инициатива - в Деня на Независимостта "Народ и армия да изпеят заедно българския химн".

Идеята е това да стане на площада пред "Царевец" във Велико Търново преди тържествената заря на честването на 108 години от обявяването на Независимостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
20
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Казва се НА БЪЛГАРСКИ ! Писмеността е Българска, езикът е Български, буквите са Български! Това за сведение на всички_от кмета на паланката до секр. на ООН! Изглежда трябва да започнем да се съдим,та някои да го проумеят!
13
0
 
15
 
! Отговори
До Байхуй преди 7 години
В някои градове на САЩ вече има цели улици, в магазините по които надписите са на руски език. Но предполагам, че имената на улиците и на някои основни учреждения са си на английски, а ако някой влезе в магазин в подобен квартал и поиска нещо, говорейки на английски, едва ли продавачите ще се правят, че не го разбират.Просто у нас много хора нямат усет и не преценяват добре на кои места, освен на български, трябва да има и някои обозначения на латиница. Това трябва да се регламентира със закон.
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко за България с такива зелени тикви в политиката. Става все по-необходимо даже задължително за емиграция, особено на младите хора. Явно ние никога няма да се приобщим към нормалния свят.
11
4
 
14
 
! Отговори
Не само в общствени преди 7 години
и държавни институции, а навсякъде, където имат достъп всички граждани с цел да получат някакво обслужване - например, пътувал си 300-400 км и уморен се спираш пред някое кафене, влизаш, поръчваш напитка и нещо за хапване, но те гледат умно и мълчат. Повтаряш поръчката. Любезно ти отговарят на турски и дори с жестове те приканват да посочиш какво точно искаш да купиш.Има нужните разрешения да работи в сферата на обслужването в Бг, а не знаело български, но е видно, че има средно образование?!
10
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
SMS-ите на мобилните оператори - също, предвиждат ПФ и АтакаЗадължително в SMS-ите трябва да се включват буквите Э, ы в противен случай глоба и затвор до 10 години.
9
4
 
18
 
! Отговори
Аз до номер 7 преди 7 години
Абе пич не ти ли омръзна да ближеш чуждите европейски и какви ли не други ***. Ми много ясно че е правилно надписите да са на кирилица. Ние сме българи, писмеността ни е на кирилица на какво искаш да се пише! Официалният език в Държавата ни е БЪЛГАРСКИ! Ако се смяташ за нещо различно от българин отивай някъде другаде и си пиши ако искаш на арабски. По твоята логика след като китай са няколко милиарда да задължим света да пише на китайски а? добре е нали.
8
4
 
2
 
! Отговори
баба Йоца преди 7 години
слагайте минуси бабиното, скоро само с иероглифи ще пишете глупачетата на баба
7
1
 
7
 
! Отговори
пътник преди 7 години
каквото правиш ти като отидеш в чувда страна - учиш най-важните думи
6
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
evropeyski sayuz s 500 miliona naselenie ot koito 4 miliona bulgari i toya iskal kirilica
5
3
 
14
 
! Отговори
Подкрепям преди 7 години
Като получиш Sms се чудиш какво са ти писали. Основните да са на БГ и вторични на LaT
4
4
 
18
 
! Отговори
баба Йоца преди 7 години
Това не е единствения пример във Варна. На всеки апарат за билети пише "Ticket point" , надписа на калните бани е също много атрактивен. Също погледнете и надписа на Хали-те в Пловдив. Пълна безумица и безхаберие на кметове и други лапачи на заплати.
3
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То хубаво на кирилица, ама ако няма и на латиница туриристе к'во правят?
2
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже прибери си вересиите, Боже, помогни ни да ги махнем тези смахнати главорези. Бозе моля те, помогни на този изстрадал , гладен, бос и гол народ да се спаси от тези ***. Абе аланколу, колко се увеличиха пенсиите, заплатите, пътищата, болниците, канализацията, образованието, основните жизнени стандарти откакто сте в парламента? А когато дойде англичанинат, французинат, холандецат, германеца как ще чете? Нали се опитваме да превлечем колкото се може по-вече туристи? Много глупаво, подло и мръсно...
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на фланелките на футболистите също!