Президентът топи младежката безработица с дуално обучение

"Швейцарският опит най-лесно може да се приложи у нас"
16 сеп 2016 15:00, Красимир Ангелов
16
Президентът топи младежката безработица с дуално обучение
Снимка: Президентство

Дуалното обучение е най-сигурната мярка за елиминиране на младежката безработица, убеден е президентът Росен Плевнелиев, който днес даде начало на втория етап на проекта ДОМИНО за въвеждане на дуално обучение в България. Това стана с откриването на паралелка по професия "електротехник" със специалност "електрообзавеждане в производството" в професионалната гимназия по механоелектроника "Никола Й. Вапцаров" в София.

От тази учебна година в училището ще учат 27 ученици в девети клас, в София ще има две паралелки с повече от 45 ученика, а за цяла България - 14 паралелки с 285 ученика в 11 града.

Обучението е за срок от 4 години и ще се провежда в условия, близки до производствените. Идеята е да се спомогне добрата подготовка и лесната адаптация на учениците в реална работна среда.

"Дуалното обучение е най-сигурната мярка за елиминиране на младежката безработица и швейцарският опит най-лесно и най-успешно може да се приложи в България", посочи държавният глава.

"Не всеки трябва да бъде висшист, за да получи достойна перспектива в живота си и за да има знанията и уменията да следва достойно житейския си път", заяви президентът.

Той припомни, че въвеждането на дуалната система на образование и обучение е един от поетите от Президентската институция ангажименти от 2012 г. насам. По време на официалното посещение на българския президент в Конфедерация Швейцария в края на 2014 г. беше обявена инициативата за създаването на Тематичен фонд за изпълнение на проект "Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система".

След две години успешна работа по проекта вече 400 ученици в 16 професионални гимназии се обучават в общо пет професии по системата "учене чрез работа" в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, отчитат от прессекретариата на държавния глава. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете се бе, откриватели на топлата вода! Безнадеждно малокултурие! Правите България на "Аборигения"! Малко национално достоинство! Образование по проекти не се прави! Къде ще правите дуално обучение? Работни места за възрастни няма, та за дуално ще има. За какво ще е то? За чистачки, сервитьори, пазванти...Като унищожихте икономиката ни вие осигурихте заетост за неоколониалистите. Както с престъпните концесии им хвърляте в търбусите нашето богатство! Сигурно от евроатлантически "идеализъм, а?
11
0
 
1
 
! Отговори
Ай стига бе, преди 7 години
президента изглежда си мисли , че швейцарците печелят от крави и сено.
10
0
 
1
 
! Отговори
пък мен ме кефи преди 7 години
че тези некадърници ще прилагат някогашното обучение в техникумите. Само дето и тази работа ще я свършат некадърно, а ще вдигнат пушилката.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** *** ти си безгласна дума *** си останеш като наи некадърния президент
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя като разбра че тази година му е последна хукна по екскурзии насам натам та после да заработи и хонорарче от някоя лекция
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само дето с просто средно колкото и специално да е си никъде а в Швейцария е друго ама там нямат Плевнелиев добре е да им го пратиме
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не направят и дуално обучение за президенти. Като го гледаме този, все едно е завършил килийно училище. Научил само буквите и всички речи написани предварително.
5
0
 
13
 
! Отговори
чичо-дядко преди 7 години
ПреЦеденте... я кажи, комсомолски секретарю, колко пари спечели в Германия от излъгани български строители!
4
2
 
11
 
! Отговори
Не виждат лиПроблема преди 7 години
нашите управляващи?!Който си е направил труда да завърши средно образование, той ще се оправи в живота и без да му налагат дуално обучение.Все пак, няма лошо 18-19-годишните да излизат от средното училище с професия.Друг е проблемът. Колко хора под 30 г. нито учат, нито искат да работят? Те са СТОТИЦИ ХИЛЯДИ в малка ни държава.Изходът е:- Три години задължително в Строителни войски за мъже без основно образование.- За жени без основно образование - детски надбавки само за първото им дете.
3
0
 
20
 
! Отговори
ийбмм преди 7 години
Абе няма ли да си ходиш вече , че от вашето топене народ не остана в България
2
0
 
23
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Само дето Прецедента не...гарантира работни места с швейцарски...заплати.Иначе папагалски повтаря...швейцарския опит.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че той освен хороскопи знае ли нещо друго или се надява на предишния си животец?