12 души седмично – в болница с хранително разстройство

Бъдещи майки се вманиачават и стигат до нов хит – прегорексията
Обновена: 24 сеп 2016 08:07 | 24 сеп 2016 07:45,
12
12 души седмично – в болница с хранително разстройство
Снимка: flickr

Хранителни разстройства вкарват поне по дузина в болница за седмица, алармира "Монитор". Над 150 000 души в България страдат от тях.

17,5% от младите жени и момичета над 15-годишна възраст са с тегло под нормата. Не всички успяват да се излекуват, почти половината умират. Това съобщи водещият специалист по диетология и диететика и преподавател в Медицинския университет проф. Донка Байкова. Сред хранителните разстройства вече е и ново болестно вманиачаване - прегорексия, което засяга бременните жени. Те първоначално започват да подбират и намаляват храната, уж спазвайки здравословен начин на хранене, докато стигнат до пълен отказ.

В същото време тези бременни започват да спортуват интензивно, за да запазят фигурата си от преди забременяването, допълни проф. Байкова и уточни, че те обикновено обменят "съвети" и "рецепти" в закрити групи в социалните мрежи под наименования, които с нищо не подсказват с какво се занимават.

По мнението на проф. Байкова в България тези пациентки са все още малко, но има тенденция към увеличаване. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да бе, наистина! Все повече в очите се набиват обезкосмени от мъжки пол, уж. Пeдaли май.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато Жената е разстроена не се храни.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1Ужас!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е защото комплексите и простотията на българиан е безгранична в комбинация с култа на чалга културата. Това е причината. Слаби, руси, полуголи, гримирани с маникюра, до тях мъжът с БВМ, напомпан, обезкосен. И понеже, като не си прочел една книга си мислят, че света се върти около гореизброеното се стига до този абсурд, проблемът, че дори с напредването на възрастта, бремеността, толкова естествени неща, не искат пад да изгреждат, като любимките фолк.
6
1
 
11
 
! Отговори
BG преди 7 години
То затова си има естествен подбор. Не само болните и слабите измират - подборът обхваща и глупавите, особено тия с претенции, че са умни.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Само да те светна, че има и мъже с хранителни разстройства. А и това да зобиш *** с цел да правиш мускули си е същото. И двете са опасни за здравето, а се правят с цел да изглеждаш по определен начин, които смяташ за перфектен.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жените доказват, че не са много умни...
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Като гледам някои от коментарите-определено.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в България има нужда от още повече психиатри
1
3
 
8
 
! Отговори
Lekar преди 7 години
Смърдят щото имат 99 % гъбни кандида инфекции.Ядат много захар позват интимна козметика предизвикваща гъбни инфекции няма грижа с кого си лягат.Езиците им побелели от кандида инфекция.Не се лекуват пият антибиотици и става още по зле.Спрете антибиотиците Не се мийте с интимни продукти ползувайте билкови екстракти лимон сода,чесън,кисело мляко.Пийте боракс 6 месеца да се изчистите по лъжичка в 2 литра вода 3 пъти дневно по лъжица.яжте кисело мляко cпрете захартa cпортувай и няма да мирише koteto