Аптеките у нас - много, но разположени неравномерно

Работата през нощта била неизгодна, защото нямало клиенти
10
Аптеките у нас - много, но разположени неравномерно
Снимка: Пламен Гутинов

България е сред страните с най-много аптеки на глава от населението, заяви във Варна председателят на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов.

Той посети морската столица за откриването на първата университетска аптека в страната в МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов“, съобщи Информационна агенция "Черно море".

Илко Гетов каза, че аптеките в страната са над 4200, от които 3800 работят. Според него оптималната цифра за страната е около 3000. Той подчерта, че един от основните проблеми в тази връзка е неравномерното разпределение по територията на страната на обектите, които търгуват на дребно с лекарства.

"Те са концентрирани в икономически атрактивни региони и в печеливши области, а хората, които живеят по-далече, нямат лесен достъп до аптечната услуга. Регионите, които са най-зле откъм обезпеченост, са Разградско, Търговищко, Смолянско, Силистренско също. В Силистренска област например практикуват само 52-ма фармацевти", допълни Илко Гетов.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз коментира и друг от проблемите в сектора – осигуряването на аптеки, които да работят денонощно.

"Най-удачният вариант е да се направят клъстери от аптеки, които отговарят на критериите да работят денонощно и да се направи специален фонд, с който те да бъдат подкрепяни. Този фонд може да бъде държавен, може да бъде и към фармацевтичния съюз, има различни варианти, но без нашето участие това не може да се случи", каза още той.

Илко Гетов отчете, че необходимостта да работят през нощта е икономически неизгодна за аптеките, тъй като клиентите по това време са малко и купуват дребни неща.

Автор: Полина Петрова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
мика преди 7 години
какво значи - много, а кой им разреши да отварят толкова аптеки - нали има закон по колко аптеки на човек и на какво разстояние една от друга, но си затваряхте очите, защото става дума за пари и то много пари...сега се сетихте ,че били много аптеките............
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Шумен има на едно площадче в центъра 4 или 5 почти една до друга.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целта е жителите на селата да бъдат уморени или прогонени и в имотите им да бъдат заселени шведи или бежанци.
7
0
 
8
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
А жителите на селата изобщо нямат достъп до аптеки в близост.Това не ссе ли знае от господа управляващите умници?Неграмотни бивши фелдшери им вземат големи комисионни в старозагорско.И това се знае от РЗИ.А добри решения на проблема за нощните и селата по света има.Защо не се заимстват!?Нехайство!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** коментари!Денонощните аптеки се ползват основно за покупка на презервативи. Хронично болните си имат лекарства. Умните родители се запасяват с най-необходимото за децата си. За глупавите и ццигганите държавата е измислила Бърза помощ, с което прави всички ни на ***.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 1 В ГЕРМАНИЯ ЗНАЧИ НЯМАТ ЛЕКАРИ И АПТЕКИ. И СМЪРТНОСТА Е ВИСОКА . При нас лекарите са 1 на 215 души. Там 1 На 370 души. В МОСКВА 1 ЛЕКАР НА170 ДУШИ.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТАТИСТИКА ОТ БЮЛЕТИН НА БАН. МОСКВА НАЙ МНОГО ЛЕКАРИ И АПТЕКИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. Средна година живот мъже 65. БЪЛГАРИЯ Е НА ВТОРО МЕСТО. Норвегия 1 лекар на 475 души 85 г.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 2 НЕДЕЙ ДА ПИШЕШ НЕИСТИНИ. ПО ТОШОВО ВРЕМЕ ЗА 20 ГОДИНИ ИМАХ 10 БОЛНИЧНИ И ТО ФАЛШИВИ . ДОКТОРИТЕ СЕ КУПУВАХА КАКТО И СЕГА.
2
3
 
16
 
! Отговори
ТОПЛА ВОДА преди 7 години
Бай Тошо го беше измислил Перфектно - във всеки Град по една Болница , във всеки квартал по една поликлиника .И във всяка по една аптека . Денонощно с Линейки .В селата имаше телефон 150 , веднага линейката ти докарваше без пари лекарство , дори да те боли мазол .Тогава нямаше като днес 112 , имаше три номера и веднага идваха хора на помощ .
1
5
 
6
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
На глава от населението, аптеките в България са двойно повече отколкото в Германия! Което означава, че половината от тях ще фалират!