Доказано от КЗК: Картел при шест вериги бензиностанции

Провеждали обща ценова политика, сътрудничили си
Обновена: 10 окт 2016 13:46 | 10 окт 2016 13:30,
121
Доказано от КЗК: Картел при шест вериги бензиностанции
Снимка: Reuters, архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за участие в картел на дружествата Лукойл България ЕООД, Еко България, Shell България, OMV България, НИС Петрол и Петрол АД.

Нарушението се изразява в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество.

"Това поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно с бензиново и дизелово гориво в страната", посочват от регулатора.

Още по темата

Производството е образувано по повод самосезиране на КЗК за установяване на евентуално извършено нарушение по чл. 15, ал. 1 от ЗЗК и/или чл. 101 от ДФЕС на пазара на горива, изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика.

В рамките на производството са извършени поредица проверки на място от страна на Комисията в офисите на основните дистрибутори на горива на дребно.

Въз основа на направения икономически и правен анализ Комисията счита, че действията на горепосочените дружества представляват нарушение, изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждане на обща ценова политика.

"Установяването на сътрудничество и единодействие между посочените дружества води до елиминиране на конкуренцията, което премахва естествените механизми на свободния пазар и въздейства неблагоприятно върху икономическата среда и интересите на обществото", посочват още в съобщението си от КЗК.

Определението не подлежи на обжалване. Ответните страни и молителят имат право на достъп до материалите по преписката и право в срок от 30 дни да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения.

През февруари Комисията за защита на конкуренцията публикува секторния анализ на пазара на горива, който показа наличие на неконкурентни практики на този пазар. КЗК започна проверка за споразумение, нарушаващо конкуренцията на пазара (по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията) срещу седем компании - Shell България, Ромпетрол България, Еко България, OMV България, Петрол АД, НИС Петрол и Лукойл България.

Още от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: КАРТЕЛгориваКЗК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
10
 
! Отговори
Въпос до 48 преди 7 години
До Анонимен 48Те за това германците правят "Северен поток" две! Защото са прости да плащат на Газпром! Хахаха!
47
1
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
До ДемократКак сама компания ще прави картел със себе си? Ти *** можеш да се скараш сам със себе си на този принцип, че и да се сбиеш! Сега дори сам ще го докажеш!
46
2
 
7
 
! Отговори
Хахах преди 7 години
Че то всичките значи. Тези малките въобще ги не слагам, че пък там плащаш 7-8ст по-малко и ти сипват хем по-малко хем разреден ментак. И сега кво?
45
1
 
35
 
! Отговори
Васил Здравков преди 7 години
Решението е похвално, но моментът на публикуването му направо смърди на корупция - 25 дни преди изборите. Делото в КЗК се влачи повече от 2 г. и можеше да се реши примерно на 10-ти май, а не на 10-ти октомври. ГЕРБ-аджийски номерца.
44
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждате, че Марешки беше прав, за картелите.Но се скъсахте да го плюете. Що неговата фирма я няма в списъка?
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я че горивото е двоино скъпо само в бг *** кое е евтино караш по стардарт софииски в софия всички си мислят чее бг е из провинцията нее софия докато тия там не го разберат и след 100 няма да се оправим
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я моем ви каем само: А добру утру!От къдя, накъдя ша ми са подигравати?
41
12
 
8
 
! Отговори
sf преди 7 години
НИС Петрол е сръбска компания, дъщерна на крадците от "гЪзПром", "петрол АД" също!! Така че, от споменатите 6 вериги-3 са руски!! Т.е. РУСКИТЕ КРАДЦИ диктуват чрез Лукойл цените на пазара!!! А вие неграмотни русофили се биете в гърдите хилави и крещите колко много обичате руските кокошкари, ограбващи българския народ! ГЗпром и Лукойл са най-големите крадци и трябва както в Румъния ги удариха с огромни глоби и тук така да им го нахакат! Дано Боко има топки да ги смаже!!
40
2
 
11
 
! Отговори
Истината преди 7 години
До реалистА аз мисля, че трябва да го направим. И нека българин не е повече дума, която е за някой, който не прави нищо за нацията си и държавата си, а е някой, който активно действа и направлява живота си.Всеки тука, който иска да направи нещо да напише във Фейсбука си "Аз няма да зареждам от бензинстанциите на горивния картел за месец. А ти?" И да обясни защо и че ще продължи докато няма солена глоба и не си научат урока. Почти нищо няма да ни коства и ще бъде поощрение за другите търговци
39
0
 
27
 
! Отговори
офгг преди 7 години
То цялата държава е картел срещу народа си ,затова всеки гледа да се маха от тук.
38
2
 
19
 
! Отговори
реалист преди 7 години
До ИстинатаМожем,но няма да го направим,защото сме българи.И затова половин България е на Запад
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И? КВО ПРАЙМ СЕГА? ПАК ПОД КИЛИМА ЛИ ЩЕ СЕ ЗАМЕТЕ И НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ?
36
1
 
34
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Защо не им спретнем една кампания "НЕ ЗАРЕЖДАМ ОТ ЛЪЖЦИ" за един месец, и да кажем че искаме да се извинят, да сложат конкуренти цени и да върнат всичко спечелено нечестно като глоба в бюджета. И ако не го направят, кампанията да продължи докато не го направят. Като им падне оборота с 70-80% дали няма да извият на умряло? Не можем ли да ги унищожим за нула време и да дадем урок на всеки който се опитва да печели незаконно на гърба ни? А?!?!? Можем ли?
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добро утро! това беше ясно на всички отдавна, и кво?! кво ще стане сега?!такова е положението и в много други сектори - при банките, при гсм операторите, защо нищо не се прави!
34
0
 
10
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До истината боли - направо като с пръст *. Ако беше Кувейт, може но не и тук. Тук *** ще станат крезове, чаветата им ще карат Мерцедеси, а нацията ще гледа тъпо. Защото са традиционно гъсти с руснаците. Нещо друго?
33
1
 
11
 
! Отговори
Зайо Байо преди 7 години
Чл. 100. (1) Комисията налага имуществена санкция в размер до 10 на сто от общия оборот за предходната финансова година на предприятие или сдружение на предприятия за:1. нарушение по чл. 15 или 21 от този закон или по чл. 81 и 82 от Договора за създаване на Европейската общност;Само остава да се приложи законът !
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До истината болис провала на Южен поток, лиши вас и децата ви от нечуван просперитет за стандартите на България!!лиши ни от възможността да плащаме 30 години пари на Газпром ли? Я дгд
31
0
 
23
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Стига сте го мислили, какво ще направят политиците, полицията и съдията. Сигурно нищо. Ама дано да греша и да си свършат работата. Въпроса е какво ще направиш ти БЪЛГАРИНО?!?!? Защо не спреш да зареждаш умишлено от тези вериги за гориво. Ти БЪЛГАРИНО можеш да направиш толкова много, че в бъдеще да ги е страх от тебе и да те уважават като клиент. Ще го направиш ли е въпроса или ще мрънкаш само?
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да поскъпне петрола, никога няма да спрем да шофираме, защото в България това да си ШОФЕР е равносилно на СТАТУТ. Ние сме НЕПОБЕДИМИ, ние сме ОБГАЗИТЕЛИ, ние сме ШОФЕРИ!!! МОТОРНИ ПЕСНИ!!!! УРРААА!!!
29
0
 
28
 
! Отговори
реалист преди 7 години
НАЙ-ЛОШОТО Е,ЧЕ ОТ ТАЗИ НОВИНА НИЩО НЯМА ДА ПОСЛЕДВА,ЗАЩОТО СМЕ УНИКАЛНА ДЪРЖАВА