Дълги почивки? Само ако националният празник е през уикенда

Социалното министерство готви нови промени за почивните дни
Обновена: 11 окт 2016 07:03 | 11 окт 2016 07:00, Красимир Ангелов
121
Дълги почивки? Само ако националният празник е през уикенда
Снимка: Булфото, архив

Повече няма да отработваме съботи, а дълги уикенди ще има само, ако националният празник се пада в събота или неделя. Тогава неработен ще е и следващият ги понеделник.

Тази промяна в Кодекса на труда подготвя социалното министерство, съобщава “24 часа”. До тази мярка се стигна, след настояването на бизнеса да се премахнат дългите почивки и отработването в събота.

Още по темата
На този етап това предложение не е официално и е само на работно ниво, уточниха експерти, които работят по промените. Но министър Зорница Русинова вече призна, че ще търси варианти да се съобрази с исканията на бизнеса.

При новата система допълнителните неработни понеделници няма да бъдат отработвани, както това става в момента. С промяната в Кодекса на труда ще отпадне правото на Министерския съвет да отпуска допълнителни почивни дни, с които до този момент се образуваха т.нар. дълги уикенди, когато празничният ден се пада близо до съботния и неделния.

С новите промени, когато празникът е през седмицата, неработен ден ще е само този ден. Допълнителният почивен понеделник няма да се прилага за великденските празници, когато по традиция се почива от Разпети петък до понеделник след Великден.

Както е известно, преди ден шефът на парламентарната комисия по икономика и туризъм Петър Кънев от БСП поиска промяна на Кодекса на труда, която да сложи край на сливанията на почивните дни. Това пречи на бизнеса, бе категоричен Кънев и цитира проучване, според което едва 8% от работодателите имали положително становище, вероятно от туристическия бранш, а над 60 на сто смятат, че тази практика е вредна и пагубна.

Според бизнеса загубите от дългите почивки били от 400 до 600 млн. на година.

Кънев даде са пример "уникалния" май с 18 работни и 13 почивни дни. Той определи като абсурдна практиката за отработването, която освен у нас съществувала само в Румъния и Естония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: празниципочивни дни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да се сменят синдикатите,аз такива синдикати,които само гледат как ми смъкват ризата от гърба -неща,СТИГА СМЕ СПАЛИ,ГЪРЦИТЕ ПАК ЩЕ ВИКАТ-ТИХО ДА НЕ СЪБУДИМ БЪЛГАРИТЕ,ЩОТО ОНИЯ ХОРА НЕ ТЪРПЯТ ДА ГИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ.
82
0
 
13
 
! Отговори
Маринчовски преди 7 години
Абе БСП не трябва ли да работи за обикновения бачкатор, вместо за охранените бизнесмени? Аз съм чул фирма да фалира заради досегашната схема. А и има доста фирми които не я прилагат на практика, т.е почиваш само на празника , а ако искаш да слееш вземаш един ден отпуск.
81
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност предложението е санкция за българите, почиващи в чужбина. И някои туристически босове си мислят, че като отменят сливанията на почивните и празничните дни, ще си напълнят хотелите, а хората ще изпадат в екстаз от отвратителното обслужване. Знаем докъде докара народа и държавата една партия с много опит в командно-административното управление.
80
4
 
23
 
! Отговори
фен преди 7 години
БРАВООООО! СЕГА ОСТАВА ДА СЕ ПРЕСТАНЕ И СЪС СМЯНАТА НА ЧАСОВЕТЕ И ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ ПРЕКРАСНО!!! :)
79
3
 
21
 
! Отговори
валентина преди 7 години
понеже съм МНОГО възмутена ще ви дам примери-в испания поради температурите обедната почивка е от 2 до 4,и работния ден е до 6,точка.а тук на токова интервюта ходих само чувах-ами по празник работим,ами то няма обедна почивка ,но е така да идете да си вземете нещо за обяд няма да е проблем,или 1 час почивка но си до 6,7 на работа..СЪБУДЕТЕ СЕ!нямате ли достойнство!
78
1
 
23
 
! Отговори
Румен преди 7 години
До 78 ИЗВЕСТНО Е,А ти ще ми платиш ли като в Швейцария и Германия ако ти служа като тях, или ще ме водиш на 4 часа, а ще ти работя по 8. Най вероятно ще ме осигуряваш на осигурителен праг , а другите парички на ръка. Колкото плащате толкова ще ви работим, да ти е ясно бизнесменче.
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бизнесмен - 73Всъщност такива като теб и въпросния депутат от БСП не могат да броят, затова карат другите да го правят вместо тях. Така де, нали затова са бизнесмени и депутати. Работата е за будалите. Въпросният месец май има 19 работни дни.
76
0
 
14
 
! Отговори
Румен преди 7 години
Най интересното и скандалното е ,че представител на БСП / така наречената партия на работниците и онеправданите/ предлага тези промени в интерес на бизнеса. Евала, машаале, ашколсум другари.
75
3
 
19
 
! Отговори
валентина преди 7 години
аз съм шокирана,отново!от както се прибрах в тая държава ЕДНО добро решение за обикновения човек не съм видяла да се направи!в испания празниците са наистина,наистина много,но хората си почиват,в италия през седмица две-феста!НО хората си почиват,там преди празник ние знаем,да си накупуваме храна и цигари,защото НИЩО не е отворено,частниците са ЗАДЪЛЖЕНИ да затварят,също,та няма е оня частник да ИЗПОЛЗВА работника си да му работи по празник.само тук е криворазбрано цялото това нещо с ПРАВАТА НИ!
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИМАМ ПРЕДВИД БЪЛГАРИНЪТ
73
17
 
3
 
! Отговори
ИЗВЕСТНО Е, преди 7 години
НАЙ-МНОГО ОБИЧА ДА ПОЧИВА .ЗА РАБОТА НЕ ГО ТЪРСИ!НО,ВИЖ ,ДА ТИ РАЗВИВА ТЕОРИИ КАКВИ ЗАПЛАТИ ПОЛУЧАВАТ В ШВЕЙЦАРИЯ,ГЕРМАНИЯ,ЯПОНИЯ....ЕША СИ НЯМА!
72
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе защо все лоши решения взимат?кажете ми една швейцария,която направи работния ден 6 часа по зле ли са от нас?нищо общо няма с почивните дни и т.н,цялата ни система е объркана,сега се хващат за нещо,което няма да промени нищо за обикновения работник,ЗАЩО продължаваме да позволяваме ТОВА?ако БЯХМЕ ЕДНА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ДО СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ НА УЛИЦАТА ДА ИМ ПОКАЖЕМ,ЧЕ НЯМА КАК ДА СТАНЕ,НО НЕ-НИЕ ПАК ЩЕ ГИ ОСТАВИМ ДА ГО ПРИЕМАТ.ВЪВ ФРАНЦИЯ СЪЩО СЕ ГОВОРИ-НО ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА РАБОТНИЯ ДЕН,СПИМЕ ЛИ?
71
3
 
14
 
! Отговори
оаяьо преди 7 години
А защо просто който иска да почива да не си взима платен или неплатен отпуск. Аз искам да почивам когато усетя, че имам нужда, а не когата шепа оли гофре ни на държавна хранилка ми кажат. Скоро ще ги окичиме по дървета, ще стане време ....
70
9
 
8
 
! Отговори
Божидар преди 7 години
Отлични решения, напълно ги подкрепям!
69
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
време беше! който иска да почива да си взима отпуска, в много фирми се работи, единствено са облагодетелствани разни чиновници и тем подобни *** на гърба на народа, дето трябва да ги намалят и наполовина, банкери и други хрантутници!
68
13
 
4
 
! Отговори
бизнесмен преди 7 години
Ей популист евтин, ту къде работиш да питам...5-6 дни викаш..айде бе.Ай сиктир от такива работници лентяй като тебе. Направи си труда да изброиш неработните дни в годината и тогава плямпай.всъщност май не можеш да броиш.А като си толкова кадърен развивай собствен бизнес.
67
1
 
31
 
! Отговори
.!. преди 7 години
Бре къв бизнес в БГ бре! Тука бизнеса е само на крачка две пред това което е било по време на турското робство! И само да ми кажат тия "бизнесмени" ка е възможно да не плащаш 3 - 4 месеца заплата на служителите си, да ги осигуряваш на минимална заплата и в същото време да ми говориш, че за 5-6 почивни дни, на година, си загубил 600млн. лв. Ай сиктир бре "драги бизнесмени"!!!
66
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време беше да премахнат това безумие, наречено отработване в събота. Язък, че си имал 4 почивни дни, като следващата седмица работиш 6 и накрая не знаеш къде се намираш. А и досега ако празникът се е падал през уикенда, никой не е давал понеделник за почивен ден. Така че не знам защо някои хора недоволстват, като реално 4-тия почивен ден от дългите уикенди не ви е почивен, защото после се отработва!!!!Реално нищо няма да се промени, освен гадостта да се отработват уж почивни дни.
65
5
 
21
 
! Отговори
кольо преди 7 години
не знам вече кои балъци ще им се навият на тия бг работодатели, не заслужават никой да им бачка...
64
0
 
26
 
! Отговори
Бибси преди 7 години
Майко колко болнични ще има тогава!!!