Рекорд: 10 000 жалби постъпили за година при омбудсМая

Приоритетът й ще е битката с монополиста "Топлофикация"
20 окт 2016 14:14, Анисия Иванова
17
Рекорд: 10 000 жалби постъпили за година при омбудсМая
Архив: Булфото

Повече от 10 000 жалби са постъпили при омбудсмана за една година, съобщи Мая Манолова на пресконференция, на която отчете дейността на институцията. Тя посочи, че това е рекорд в историята на съществуването на омбудсмана у нас.

8000 от жалбите са приключени, добави Манолова като уточни, че най-много оплаквания се подават срещу монополните дружества. На първо място е "Топлофикация", срещу която жалбите са се увеличили с 216%, следвана от банките и арбитражните съдилища.

Още по темата

Общо 28 420 души са потърсили помощ от омбудсмана от встъпването на Манолова на поста. От институцията са отправили 2379 препоръки към държавни и общински органи, внесли са девет законопроекта в парламента и са изготвили пет доклада. Манолова отчете и че четири пъти са сезирали Конституционния съд и два пъти - върховните съдилища.

Сред несвършената си работа Манолова отбеляза проблемите с "Топлофикация", злоупотребите на банките и фирмите за бързи кредити и неуспеха да се предотвратят случаите с връщането на турски граждани обратно в Турция.

Омбудсманът декларира, че тя и екипът й имат твърдо намерение да не се отказват от работата си, като посочи като приоритет проблемите с "Топлофикация".

По повод на случая с върнатите седем души в Турция, Манолова коментира, че нито тя, нито правозащитните организации са били уведомени, както изисква законът. Тя допълни, че това е ставало и при десетки други случаи и на вчерашна среща с ръководството на Дирекция "Миграция" е настояла за разработване на механизъм, с който да бъде уведомявана за всяко едно от принудителните извеждания от страната ни.

Манолова приветства поправките в Изборния кодекс, които вчера бяха приети в правната комисия, и ги определи като стъпка в правилната посока. Тя добави обаче, че българите зад граница не трябва да бъдат разделяни, с оглед на това къде живеят, съобщава БТА.

От промените в предстоящите избори ще се възползват българите в страните от ЕС, където ще могат да бъдат открити повече секции за гласуване. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Ами да си назначим още няколко омбудсмана.Вместо да чупим празни кратуни тровещи обществото ще се упражняваме по краснопис.Може и награди /като тези на данъчните дето се топят един друг гражданите/ да има за най добре оформена жалба
13
1
 
5
 
! Отговори
az преди 7 години
Това, че има много жалби, не означава, че Мая работи, а че държавата НЕ РАБОТИ!!!
12
1
 
4
 
! Отговори
Деян преди 7 години
Какво означава "приключени"? Писала е горе в яво Резолюция "Да", "Не", "Може би" и пр.Само пушек се вдига. дайте по-сериозна статистика, какви са Топ 5 на жалбите, как са приключени, нещо проценти, коефициент на ефективност, обратна връзка от жалещите се, дали им е помогнало това, че са писали до Омбутсмана... Типично по комунистически се пише за количеството. Дайте статистика? Истинска статистика, та ако ще дори ги превърнете в метри или тонове тези жалби.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАЯ ДА СИНХРОНИЗИРА ЗАКОНА НА ЕНЕРГЕТЕКАТА НА БЪЛГАРИЯ С ЕВРОПЕИСКАТА ДИРЕКТИВА. НЕ НАПРАВИ ЛИ ДА ВЪРНЕ ЗАПЛАТАТА СИ.
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА ЩЕ СА РАЗБЕРЕ КОКВО Е СВЪРШИЛА МАЯ КОТО СЕ ВИДИ РЕЗУЛТАТА. ОТ ЖАЛБИТЕ. ТОВА ,ЧЕ ХОДИ НА РАБОТА НЕЗНАЧИ НИЩО.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-после един човек да работи в тая държава, евала !Може да е от БСП, но е 100 пъти по качествен човек от управниците от ГЕРП
8
4
 
1
 
! Отговори
Край преди 7 години
Бившите комсомолци са най-големите имитатори на света. Мая може да имитира дейност на омбудсман от тук до 3000 та година. Само не познавам човек на който реално да е помогнала.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много бърка Мая Манолова за Топлофикация. За парното съвсем други неща трябват и те винаги започват с това какво пише в закона и евентуално промяна на закона. Самата Топлофикация изпълнява закона и не би трябвало да я съдим за това, че спазва закона, както се опитва да прави Мая Манолова.
6
8
 
2
 
! Отговори
3M преди 7 години
омбудСРАМ!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Официален уебсайт на Европейския съюз-НЕ ВЯРВАЙТЕ НА МАЯ МАНОЛОВА,ТЯ РАБОТИ ЗА МОНОПОЛА.КАТО ГРАЖДАНИ НА ЕС ВИЕ ПОПАДАТЕ ПОД ЗАКРИЛАТА НА ХАРТАТА НА ЧОВЕКА ВЪВ ЕС,ИМА ЕВРОПЕЙСКО ПРАВО КОЕТО МОЖЕТЕ ДА ПОЛЗВАТЕ.Официален уебсайт на Европейския съюз
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мая Манолова е една шарлатанка и слъга на монопола.Мая пази монопола,тя работи за монопола.Мая е един отдушник и нищо повече.Мая събира жалбите на хората и ги отвежда до съда,след което губи делата ,добре и тук не е драмата .Голямата драма е ,че Мая не сезира европейската комисия и европейският съд,ето тук е голямата измама и предателство.Я да отведе и сезира европейският съд да видим дали монополите няма да изгубят делата ?Официален уебсайт на Европейския съюз-прочетете си правата и жалете
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе лошо нема ама прилича малко на Дон Кихот и неговите войни!
2
3
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Постъпили са, защото Мая работи. Слиза при хората. Влиза в мините ... Живее с проблемите на народа.Такъв трябва да бъде един истински народен защитник. Не харесвам чуждицата "Омбудсман".Какъв беше нейния предшественик Константин Пенчев ?Безличник ! Държеше топките на Боко и лапаше парички за нищоправене.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мая,мая,дали ще ми обърнеш внимание,ако ти се оплача,че вентила е на 5, радиатора едва е топъл, а в къщи си е студено ,та чак ме е страх да се преобличам.