Новите безработни: Хиляди се връщат от гурбет

253 хил. са останали без работа от началото на година, но безработицата пада
4 ное 2016 07:00,
85
Новите безработни: Хиляди се връщат от гурбет
Снимка: архив Reuters

Хиляди българи се завръщат от чужбина и се вливат в редиците на безработните у нас.

Само от началото на годината техният брой по официални данни е малко над 8300. Ръстът за една година на завърналите се гурбетчии, регистрирали се в бюрата по труда, е значителен - над 23 на сто, макар че в общия дял на хората без работа те продължават да са малко - над 3 на сто. Това показват данните на Агенцията по заетостта към края на септември, пише вестник "Сега".

Официалното ниво на безработицата продължава да пада леко до 7.8 на сто.

Още по темата

Над 253 хил. българи са останали без работа за деветте месеца на годината. Само през септември те са над 29 хил. души, основно заради приключването на сезонната заетост. Това са новорегистрираните безработни, които са предимно съкратени от малки и средни фирми най-вече от секторите на услугите и индустрията, от фирми, за които има уведомления за масови уволнения, както и напуснали по взаимно съгласие.

През септември най-много работници са освободени от сектора на услугите - почти 14 хил. души. Почти 9500 са останалите без работа от неуточнен сектор. В преработващата промишленост са освободени над 3600 работници. Със сто по-малко работници са освободени от търговията.

Според данните от сектор "държавно управление" без работа са останали над 4200 служители. Тук се включват чиновниците в държавната администрация, в местната власт, както и работещите в държавните многопрофилни болници, БДЖ и др.

От началото на годината работа с помощта на бюрата по труда са си намерили малко над 206 хил. българи. Спрямо деветмесечието на 2015 г. те са се увеличили с почти 4 на сто. С изтекла регистрация в бюрата са над 133 хил. души.

От намерилите работа, над 171 хил. се трудят на първичния пазар, а на субсидирани с държавни и европейски средства работни места са постъпили около 34 хил. души.

Над 36 хил. са започналите работа продължително безработни хора - такива, които са без работа повече от една година. Те се увеличават спрямо миналата година с почти 11%. Въпреки това броят им остава значителен - към септември те са над 106 хил. души. Тези хора намаляват, но делът им остава значителен - почти 42 на сто от всички.

Например през 2013 г., когато общата безработица беше много по-висока (11%), продължително безработен бе всеки трети.

При другата уязвима група на пазара на труда - тази на хората в предпенсионна възраст, се наблюдава същата тенденция. Тези безработни намаляват, следвайки общата динамика, но като дял се увеличават. Ако например през 2013 г. са били 36 на сто от всички, този септември те са вече почти 41 на сто от всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Патриот.бг преди 7 години
Ми айде намери ме чакам
64
0
 
10
 
! Отговори
пфф преди 7 години
Аз искам да попитам колко от тези плюещи по работодателите, някога са се хващали да развият техен собствен бизнес? Колко са взели пари на заем за да започнат и след това не са спели по цели нощи от притеснения как ще върнат заемите и къде ще живеят със семейството си ако се провалят? Видели сте 100-200 мутри и айде вече всеки работодател за вас е мутра. Вие опитали ли сте? Само който не е патил плюе
63
2
 
6
 
! Отговори
??? преди 7 години
Много интересно , за последните 3 месеца заминаха много мои приятели и не се върнаха , скоро и аз със семейството ми се омитаме от тази всеобща мизерия и простотия ...
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към 71. Няма как всички да са ИТ специалисти и да раб. в международни компании. Написаното от теб важи за щатите, бачкаш, учиш и вървиш напред. И за какъв мързел говориш, като продавач в голяма верига в провинцията дето работи като луд взима 500 лв. заплата. Никоя държава не може да се състои само от много учени, трябва и чистач и и продавачи т. е всякакви професии така че не обиждай. Много хора имат потенциал, но не са имали шанса, сем. средата. В БЪЛГАРИЯ почти няма инвестиции, освен ЕС проек
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Връщат се регистрират се и взимат високо обезщетение, защото са работили в ЕС. И на пролет пак.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И си сигурен. Без оплаквания после. Мога да те намеря
59
1
 
4
 
! Отговори
Патриот.бг преди 7 години
Като ти обърна два шамара ще разбереш кое какво
58
3
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 7 години
Кво
57
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Анонимен 33, според мен вече и в България ако си без образование и квалификация пак за нищо не ставаш. Реват тези, които ги мързи, не са завършили образованието си и нищо не умеят а и нве желаят. Всички знаем за киселото грозде. В тази държава истински зле са пенсионерите и болните хора, които не могат да работят.
56
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Извънземен, взимат много повече от 400лв. защото оправиха закона и взимаш 60% от последната си заплата преди да излезеш на борсата и ако са се осигурявали на 2 000 лв. в зависимост от стажа ще взимат по 1 200лв. на месец / при трудов стаж 20 год. имаш право на 12 месеца платени на борсата/. Знам го от личен опит.
55
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Анонимен 61, то и ти си един математик. Общият брой безработни са приблизително 400 000 / 5 млн. х 7.8%/. 253 000 са новите останали без работа, но от старите 400 000 - 203 000 са си намерили работа. Така, че споко с математиката, като не ти се отдава - трай си, че ставаш смешен!
54
5
 
6
 
! Отговори
Патриот.бг преди 7 години
Ей многознайковци стика сте плюли против България. като не ви изнася чантата пътя и за хляп. туй ни тий америка никуй няя ва сажали. айде
53
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е страна за връщане а не за живеене.
52
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Връщат се за две седмици и след една седмица заминават пак.
51
10
 
11
 
! Отговори
Циник до Чоко преди 7 години
Ти сега си "открил топлата вода"! Пишеш тъ*потии ...*** нищо - не си сам!Пращай децата си в "Суперелитните" български училища - току виж се научили да вият марихуана, и да се боцкат! Колкото до блоковете - панелките в България щели да надживеят Хеопсовата пирамида....ако не духа силен вятър! Поредния главок! То само такива останахте в България - гладни , *** големи! Шутове, лу*мпени, и смешници! На бат ви Бойка "некачествения мат'рял"Тикви на ***!
50
1
 
28
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 7 години
Връщат се ... През август...Да пият по една гроздова и да замезят от доматите на баба...
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМА ИВА, ТИ ОТ СПОСОБНИТЕ ЛИ СИ БЕ? някой те лъже, да знаеш-
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕЗИ СА БОГАТИ, ГЕРБ НЕ МОЖЕ ДА ГИ КУПИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ЦЕЦКА.
47
8
 
13
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Умния човек, като се върне от чужбина, ще има някой лев и ноу-хау и ще започне бизнес. Ама ни липсва предприемчиво мислене. Само можем да мрънкаме, да се оплакваме от държавата, шефа, жената, съседа... Всичко друго ни е виновно, но не и ние. Аз съм супер готин, ама те ме прецакват.. Продължавайте да търкате билетчета и да цъкате недоволно с език...
46
0
 
25
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Връщат се тези, които са сезонни работници. отиват с български фирми и са осигурявани на максимално възможното. Затова излизат на борсата. Защото при осигуровки на 2000 на месец, не както тук на минимална, получават по 400 лева борса на месец. Хем си почиват, хем вземат повече на месец от тези които работят. И е нормално, досега са плащали на държавата, време е държавата да им плаща на тях. И ако имаш 9 месеца борса - лежиш си и прибираш 3600 от държавата. Чиста работа.