Стратегия: Жените в мениджмънта равни с мъжете

МС прие документа, който насърчава равнопоставеността на половете
15
Стратегия: Жените в мениджмънта равни с мъжете
Снимка: архив, Ройтерс

Препоръки към бизнеса ще бъдат разработени за насърчаване на равенството между половете при вземането на решения. Целта е делът на жените във висшия и среден мениджмънт да се повиши до 40%.

Намаляването на разликите в заплащането и доходите на жените и мъжете е сред основните цели в Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността между половете за периода 2016-2020 г., която правителството прие.

Сред стратегическите цели е и повишаването на участието на жените на пазара на труда. Предвижда се да се разработят мерки за подобряване на баланса между половете в различните икономически сектори и професии.

За постигането на тази задача се предвиждат мерки за увеличаване на информираността на обществото за възможностите за обучение и повишаване на професионалната квалификация, както и действия за подобряване на баланса между половете в различните икономически сектори и професии.

Стратегията включва и мерки за борба с насилието, основано на пола, както и за промяна на съществуващите стереотипи за ролята на жените и мъжете в различните сектори на обществения живот.

Основна цел на стратегията е създаването и прилагането на дългосрочна и устойчива държавна политика за постигане на равнопоставеност на половете във всички сфери на обществения, икономическия и политическия живот на страната.

Тя включва гаранции за равно третиране и равни задължения, равен достъп до ресурсите на обществото и равно участие на жените и мъжете при взимането на решения с оглед успешната им личностна и социална реализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм дребния *** човечец с мнение 7 и отговарям на интелигентната читателка от мнение. Естествено, че статията е за мениджърите и това я прави страшно популистка и неадекватна. Ясно е, че всеки иска да е мениджър, да взема едни добри пари и да си седи на топло в кабинет. Но да се твърди, че трябва да има повече мениджъри жени, само защото са жени, е същото като да се твърди, че трябва да изберем марсианец за президент, защото иначе дискриминираме марсианците.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля ви, дайте възможност интелигентните българки да раждат повече деца, за да се запази генът ни. Стига сте тласкали жената да усвоява мъжкото. Ама разбира се - тя е интелигентна. Затова природата е отредила детето да приема интелекта на майката.
9
3
 
3
 
! Отговори
ТЪПО преди 7 години
Има неща в които Жената не е особено добра , има неща в които жената е добра .Например - В Държавна Администрация , Министри, КАТ , Данъци , имат повече присъствие.Тук преди малко един дребен човечец , мъж коментар 7 , написа миньори техници водачи на камиони . Тук вече жените ще го бият в Интелекта защото е Т.ъп - в статията пише за Мениджъри Средно и Висше Ниво . Става въпрос за Министри и Директори а не за Пешо Фадромисто .
8
1
 
3
 
! Отговори
аман от либерастия преди 7 години
А ще има ли закон за ограничаване на женското" присъствие" в съдебната система?Вижте състава на т.н.ВКС и ВАС ,две трети е от склеротирали бабички и истерички в климактериум.За нивата надолу дето са по-младите е още по-страшно -орди от "неоценени" и "неоправдани" лустросани к..ви.Може би и затова народа е от е..ната страна!
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-после ще се радваме на повече представителки на нежния пол сред миньорите, зидаро-мазачите, шофьорите на камиони и техниците на ел. домакинска техника. Там мъжете по най-дискриминационен начин са заграбили почти всички работни места!
6
0
 
8
 
! Отговори
А бе преди 7 години
Стига с тия измислици!Какво,квоти ли ще определяме?Важното е да няма ограничения,а вече ако има качества,човек ще постигне това,което заслужава,независимо от пола.Другото е пълна глупост-примерно да напълним армията с жени,ясно че няма да е добър резултатът!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А аз съм за 100% жени в НСО!!!Да ви се наставят мозъците....
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тва правителство след 4 дни няма ли да подава оставка,какви са тия глупости където пак в последния момент тихомълком решаваме,ай сикана!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен, държавата ще е нормална, ако за всяка позиция се избира човек според качествата и подготовката му, а не с оглед на пола, партийната принадлежност, роднинските връзки и тем подобни.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демек давайте да дискриминираме образованите и можещите мъже, които биха били перфектни за тази позиция, защото са кадърни и опитни, и да я дадем тази позиция на жена, която няма нужната квалификация, обаче понеже участваме в няква програма за кадрово развитие ще си дигнем рейтинга и че защитаваме правата на жените. А тва кво ще стане с бизнеса е друг въпрос, важното е жените да са равни, да е социализъм.
1
2
 
1
 
! Отговори
??? преди 7 години
???