Българинът недоволен от корупцията. Ама не подава сигнали!

Причината – страх и недоверие в институциите
16 ное 2016 20:29, Красимир Ангелов
91
Българинът недоволен от корупцията. Ама не подава сигнали!
Снимка: Булфото

Българите имат ниска степен на готовност да се ангажират с конкретни действия, когато са свидетели на корупция. Това сочат данните от Световния корупционен барометър за Европа и Централна Азия за 2016 година на асоциацията "Прозрачност без граници", които бяха представени днес, съобщава БТА.

Още по темата

Едва 22% от анкетираните у нас са посочили, че са готови да подадат сигнал, ако са станали свидетели или са били въвлечени в корупционни практики. За сравнение в държавите Испания,  Португалия, Великобритания и Франция над 80 процента от анкетираните са заявили, че са готови да отделят цял ден за да могат да свидетелстват за корупция, за да може тя да бъде наказана.

Сред основните изводи в изследването е, че гражданите на държавите от бившия социалистически блок демонстрират значително по-ниска степен на готовност за противодействие на корупцията. Според заключенията на изследването за тях сигнализирането за случаи на корупция е социално неприемливо поведение.

Една от ключовите интерпретации е въз основа на това, че все още подаването на сигнал се свързва с доносничество, посочиха от "Прозрачност без граници". Сред другите основни причини да не се подават сигнали за корупция у нас са и страхът от негативни последици и недоверието в институциите.

22% от анкетираните нас са посочили, че корупцията е трудно доказуема, а 17 на сто са отговорили, че "нищо не може да се направи". Около 10% от анкетираните нямат мнение по въпроса.

Все още у нас институциите от съдебната система се възприемат като най-силно натоварени с корупционен риск, каза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

Той уточни, че в изследването е потърсено възприятието на хората, а не прекият им опит. Когато въпросът касае прекия досег на хората с корупция на първо място е посочено здравеопазването, следвано от университетското образование и "Пътна полиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
5
 
! Отговори
Така е защото преди 7 години
в европеиските държави полицаите не са част от корупционните схеми. За съжаление това не е така у нас. Так,че хората реагират много правилно, особено ако веднъж са си имали работа с полицията у нас.
68
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
не е вярно,че не се подават сигнали срещу корумпирани,съдии и прокурори и т.н. само,че резултат НЯМА,много арестувани митничари а няма един осъден и това го каза пред цялата държава ВАНЬО ТАНОВ,който беше директор на митниците,просто се лъже цинично за ЗАБЛУЖДЕНИЕ.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато бях в БГ подадох планина от жалби срещу месния дерибей от БСП,но вместо да го накажат,взеха че го избраха за министър?!Той се радваше на подкрепата и на ГЕРБ?!
66
1
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Който подадe сигнал за корупция веднага го "взимат на мушка" и в най-добрия случай се скъсва от абяснения и реално той "обира пешкира"! Сегашното законодателство за уж борба с корупцията,съвсем обмислено е насочено именно с-у подаващите сигнал.
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно така.Знае,че няма кой да му обърне внимание.Обикновено,корумпираните са част от властта и това автоматично означава,че резултатът няма да бъде в негова полза.Освен това,корупцията трудно се доказва,а оплаквайки се вие знаете,че това ще означава стопиране на вашите намерения и планове.
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подава,подава и това е очеизвадно . Ама нали Бай Кой и ,,правосъдието ,,се возят в една класа ,никой не обръща внимание .Най-много да бъде подгонен подалият сигнала . Подават ама няма правда .
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да не подават сигнали хората бе,даже господари не ефира занимават *** полза никаква,няма прокуратура,Цацаров е за затвора заедно със бандата на Боко и Пеевски.Системата мрази и мачка тези които подават сигнали,такива сигнали съд и прокуратура ги решават със Е,КВО ТОЛКОВА.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корупция навсякъде даже и в здравеопазването продават дори и покойниците.Няма живи няма мъртви корупцията е навсякъде.
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като не подава сигнали - значи одобрява това явление. Значи е съгласен да дава рушвети.Има ли друга логика? Тогава няма защо да се борим с корупцията.
60
0
 
8
 
! Отговори
Мегре преди 7 години
Глупости!От 6 години прокуратура и съд знаят колко струва ремонта на училището в с.Стремци-около 700 000 лева при реални разходи 300 000.И какво от това!Защо не се извърши повторна проверка!Между другото вече тече втори ремонт!Извършва се от същата фирма,вероятно ще има и голямо крадене.Проверката трябва да започне от кмета Хасан Азис и началника на РУО-Кърджали-Гроздан Колев.
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото е по-беден един народ, толкова повече корупцията процъфтява. А както всички добре знаем, ние сме най-бедни и то не само в ЕС. Всички политически сили говорят за изкореняване на корупцията, но не съм чул никоя да назове истинската причина, а именно стршната бедност в която живеем.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да подава сигнали в съответната институция, от там ще им поискат подкуп...
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинат е свикнал да плаща подкупи и да си решава проблемите по втория начин. Затова и много бездарини тарикати-връзкари драпат да станат държавни служители, за да могат да лапат. Истината е, че и даващият и получаващият са еднакво виновни. Какъв е смисълът да се подават сигнали - просто проверете произхода на парите на свръх-забогателите държавни служители.
56
0
 
9
 
! Отговори
Бо преди 7 години
Тия взеха и да се подиграват с нас!
55
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на кой да подеш сигнал на корумпирания полицай или на корумпирания садия
54
0
 
2
 
! Отговори
Dear me преди 7 години
До Анонимен 63И целта е постигната: "Ти си пречупен!". Или както се казваше в един филм: "Relax, you've been erased!"Човек може да умре гладен, но с достойнство, нали? Ти избираш.
53
0
 
11
 
! Отговори
DDG преди 7 години
До П.ПетровАко всичко е последователно, рано или късно, на КАТаджията ще му писне да е бушонът и ще започне да пее, шефът му ще спре да се чувства комфортно безнаказан, а кметът и Министърът ще вдигнат мизите или ще се замислят преди да се подиграят с хората. Последовавтелност и търпение. Подходът на Джон Наш се прилага успешно в света. като поставиш всяко лице по веригата в несигурна ситуация, в която алтернативата е затвор или да изтъргува свободата си срещу присъда на по-висш служител, ще с
52
1
 
10
 
! Отговори
Деян преди 7 години
До хахахахаИ ГЕРБ, понеже сас 70 години във и около властта, та за това сме на този хал. Пропусна да кажеш и за Чернобил, че са виновни за аварията и дезинформацията на хората след това.Причината според мен е точно такова робско мислене като твоето. Големите недооценени газари, които не се оплакват, щото няма смисъл и сте приели орисията си да сте сами срещу всички. Винаги е по-добре да постъпиш правилно, отколкото цял живот да съжаляваш, че не си имал куражът да постъпиш правилно.
51
0
 
9
 
! Отговори
Митко преди 7 години
Законите са много калпави.Пример-искат ти рушвет,осигуряваш парите и ти ги задържат,като веществено доказателство до произнасяне на присъдата-може и 10години.Има купон-подаваш сигнал,идват и казват намали,малко музиката,че твоя комшия Петър Петров се е обадил и ни разкарват до тука.Недоверието в институциите.
50
0
 
19
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Основното е недоверие в институциите.Ако един катаджия иска 20 лв. началникът му иска 2000, кмета 20000, министъра 2 милиона, а когато се стигне до съд, катаджията в затвора, началникът му "наказан" на по-висока длъжност, а останалите са невинни !