Президентски протокол: Двама пастири, "Стадо говеда"...

Една снимка на Румен Радев и Росен Плевнелиев предизвика интерес
Обновена: 16 ное 2016 09:02 | 16 ное 2016 09:00,
77

Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Огромен интерес в социалните мрежи предизвика картина с двама пастири и стадо говеда, поставена в Президентството и лъснала на снимките на срещата между действащия президент Росен Плевнелиев и новоизбрания Румен Радев.

Името на творбата зад двамата президенти е "Стадо говеда" и тя е нарисувана през 1967 г. от именития български художник Златю Бояджиев.

Картината виси на стената в президентския кабинет от самото начало на мандата на Росен Плевнелиев през 2012 г. Тя е от фонда на Националната художествена галерия.

"Сключваме договора с президентството за времето на мандата до 2017 г. и дали генерал Радев ще пожелае да смени нещо, или не, това не мога да Ви кажа, ако той има предпочитания и желания и доколкото е възможно, ние бихме могли да отговорим на тези желания и предпочитания", каза пред bTV зам.-директорът на НХГ Бистра Рангелова.

Още през януари тази година, действащият президент Плевнелиев коментира произведението: "Наскоро и с премиера Бойко Борисов седяхме тук и си казахме – добре де – това е народът – и кой го води, накъде го води, добре ли го води – в правилната посока ли го водим, тази картина има своя дълбок смисъл и аз вярвам, че българският народ е мъдър и той усеща когато посоката е правилна и когато не е".

Гаф ли е тази снимка?

"Тук няма протокол, това е избор, още повече, че тази картина е доста отдавна в кабинета на президента Плевнелиев, тъй че така е сложена тази картина, символиката, която се търси, няма нищо общо", смята специалистът по етикет и протокол Кристина Крънчева.

Освен на Златю Бояджиев, залите на Президентството украсяват картини на Цанко Лавренов, Иван Мърквичка, Димитър Гюдженов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП партиури - Евророма и комунисти. Правете си сметка сами:ПП Движение за социален хуманизъмПП Европейска сигурност и интеграцияПП "Български социалдемократи"ПП Политическо движение ЕВРОРОМАПП Комунистическа партия на БългарияПП Земеделски съюз Александър СтамболийскиПП Нова ЗораПП Политически клуб ЕкогласностПартия на българските комунистиПП Политическо движение СоциалдемократиПП Съюз на комунистите в БългарияПП Обединена социалдемокрация
34
2
 
1
 
! Отговори
с коня у ряката преди 7 години
До До 251 милион души гласуваха за оставка, без значение какво ще постави Първанов до Йотова, включително третина харакирци от гербаджиите, и днес тържествено им я връчват на специален шоусеир за телезрителите в джаза. моля изпратете повечко есемеси за бедните деца от "Българската Коледа"!
33
1
 
3
 
! Отговори
изкуствовед преди 7 години
До КЪМ ПАВЛОВАтова отзад по протокола наистина е известната картина "Стадо ***", говедарите не са малко на мястото си, но така ги е видял художникът
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дядо Славейков-Не народ ,а ***!колко актуални друго казано:Прости им Господи, те не знаят какво правят!Някой ще даде ли определение за Народ?
31
2
 
5
 
! Отговори
селянин преди 7 години
Картината е недостоверна. Затова се набива. Ако и една крава се подплаши и хукне напред останалите ще я последват и с пишман-пастирите е свършено.Питам се тоя художник нито веднъж ли не е напускал столицата, малко свят да види.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Картината е поставена по желание на Р.Плевнелиев.Той сам си каза,че в миналия си живот е бил ирладска пастирка.Плавно влязъл в сегашния си живот и продължил да пасе стадото.
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новият Президент може да смени картината с нова - "генерал на Троянски кон" !
28
5
 
5
 
! Отговори
КЪМ ПАВЛОВА преди 7 години
ЗА ТОВА ЗАГЛАВИЕ АКО СЪМ НА МЯСТОТО НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ ЩЕ ВИ СЪДЯ
27
4
 
26
 
! Отговори
До 25 преди 7 години
Най-голямата ви мъка е,че новият президент не беше назначен,а получи масова подкрепа от целия български народ.Този залък не можете да преглътнете,затова виете като гладни вълци изпуснали плячката.
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сама по себе си, картината е не е лоша. Разсъжденията на Тиквуний и Кратункьо относно изобразеното на нея я превръщат в обидна, но какво друго може да се очаква от охранител и от комсомолски секретар?
25
1
 
8
 
! Отговори
без преди 7 години
Роската може да е станал свободен масон. Те много си падат по такива заигравки. Много възпитано прецакват всички не-масони и ги изтрабват по един хуманен и културен начин. Не, че света не е 80% *** и 20% хора, но все пак.
24
0
 
16
 
! Отговори
Шилековски преди 7 години
По-вярна е алегория с овце, но американските марионетки си представят народа като ***, а те като каубои. По принцип говедата са трудно стадо и често стъпкват каубоите. За овцете са необходими само 2-3 кучета, а овчаря обикновено е приседнал и надува кавала(да не търсим и там алегория).А в Библията е казано:"Плевелите са чадата на лукавия"Трябва да се "събират плевелите и ги изгарят в огън".
23
4
 
7
 
! Отговори
Пабло Ескобар преди 7 години
Ми като си обичат ПР-те как да ги уволнят .... Но по повод чехльото Плевналиев, за не го не знам, но сегашната президентша е готова да го турне генералот под налъм
22
0
 
15
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
Хайде сега да ми докажеш с каквото и да е било,че Плевнелиев знае повече езици от Радев!Като се съобразиш с условието,че 100-на думи и словосъчетания не означават знаене!Моля!
21
22
 
8
 
! Отговори
68 преди 7 години
Най-големият Ви аргумент при избирането на Радев беше,че знае езици и пилотира.Росен Пневнелиев знае повече езици от него и идва от успешен частен бизнес, така, че това което Ви дразни е, че не изпълняваше заръките на партията БСП и се разграничи нееднозначно от управлението на Русия, не от руския народ.Но сега ще разберете по-джоба си какво направихте когато прогресивния данък изпразни яко бюджета на всеки от нас.
20
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва ли скоро ще имаме президент с такава чаровна и неподправена усмивка!
19
1
 
19
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Всъщност си е самата истина. Не може един народ да се държи като стадо и да очаква друго отношение !
18
2
 
16
 
! Отговори
минотавър преди 7 години
Говедата на картината имат хубави здрави рога и големи копита. Освен това са много пове4е от пастирите, които са им обърнали гръб, а по-принцип пастира или ов4аря винаги върви след стадото.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова години се радваше човекът на алегория. Дори обсъждат народа, който ги избрал...
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази работа с картината напомня на Бойко с магнолиите. Липса на усет и естетика от самите държавни мъже. Символиката е за хора, които прекалено много се филмират от въпросната ситуация. Оставете ги да се снимат, бре. Самите те стават смешни в своята несполука да копират богатите, направени с вкус и класа политически култури на американците, западноевропейците, руснаците, китайците, японците и др. Жалкото в случая е, че ние самите много често сме като управниците си.