Сдаването на властта – на един депутатски бутон разстояние

Министерският съвет ще заседава, после гласуват оставката му
Обновена: 16 ное 2016 07:00 | 16 ное 2016 07:00, Веселина Йорданова
160
Сдаването на властта – на един депутатски бутон разстояние
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Правителството на Бойко Борисов ще проведе днес последното си редовно заседание, преди парламентът да гласува подадената от министър-председателя оставка на Министерския съвет.

Още по темата

Оставката на правителството беше внесена от Борисов в понеделник. Премиерът я обяви в нощта на балотажа, когато стана ясно, че кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цачева - Манушев губи изборите, но даде заявка за това дни по-рано.

Дневният ред на заседанието на Министерския съвет е от 28 точки и видимо не се различава от обичайния всяка сряда.

Очаква се министрите да одобрят списък на защитените и на средищните училища, да решат за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието и за тавана на разходите за туризма, да обсъдят позицията на България за предстоящия в Брюксел съвет по "Правосъдие и вътрешни работи", да се разпоредят с имоти и др.

Оставката на Министерския съвет пък е единствена точка в дневния ред на Народното събрание, което ще заседава от 14 часа.

Изненади в гласуването в пленарна зала не се очакват, доколкото и самият премиер преди дни отсече, че няма как "неговите" депутати от ГЕРБ да не го подкрепят.

Кабинетът "Борисов" 2, който управлява точно две години, обаче ще продължи да води държавата като правителство в оставка.

По Конституция президентът Плевнелиев ще връчи последователно мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на двете най-големи партии ГЕРБ и БСП, и на трета партия. От лидерите Борисов и Нинова обаче вече дойде категоричната заявка, че ще го върнат.

Следва назначаването на служебен кабинет. За него пък стана ясно, че ще бъде реден от настоящия президент Росен Плевнелиев и новоизбрания Румен Радев, който ще встъпи в длъжност през януари догодина. Това ще бъде трети служебен кабинет за мандата на Плевнелиев.

Съставено в последните три месеца от мандата на държавния глава служебно правителство работи по подготовката на нови избори, но без да е разпуснат парламентът.

Президентът Росен Плевнелиев вече отправи питане до КС може ли в тази ситуация да насрочи предсрочни избори или това ще остане за наследника му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИЗОЛИРАНА СТРАНА КАКТО ВНУШАВАТ РУБЛАДЖИИТЕ. БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ ЕС И НАТО.
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТРЪМП, ЮНКЕР, БОРИСОВ - ПУТИН, РАДЕВ, ДОГАН
17
3
 
10
 
! Отговори
Бойкооо, мурвооо ! преди 7 години
Сърдечни поздрави от ЦСКА !
16
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ ГРАДЯТ, БСП КРАДЯТ
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВЯТЪРЪТ НА ПРОМЯНАТААМЕРИКА, ТРЪМП, ЮНКЕР, БОРИСОВ
14
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бб за пореден доказа че не може да управлява страната.
13
19
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
ЧУВАТ СЕ ВЕЧЕ ОТЧАЯНИ ВОПЛИ НА БСП. НАРОДА ИМ СЕ СМЕЕ. ХОРАТА ИСКАТ ДЯСНОПАТРИОТИЧНО УПРАВЛЕНИЕ С ГЕРБ.
12
3
 
15
 
! Отговори
ВЯТЪРЪТ НА ПРОМЯНАТА преди 7 години
РУСИЯ, ПУТИН, ТРЪМП, РАДЕВ !Бъдещето е в еднонационалните държави.Долу глобализма !Долу еврогейския циганофилски съюз !Да живее свободна и независима БЪЛГАРИЯ !!!
11
5
 
22
 
! Отговори
До 5 преди 7 години
"Градял...." аааахахахахахаЗаради такива като теб промити мозъци тоя е на власт шест години и ни мина живота в очакване на по-добро!Трябват радикални мерки , избори докато намерим свестния човек! Помислете за децата си, искате ли Боко и тях да пасе!?!
10
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !вие никога не сте тръгвали напред бе другари, само дърпате България назад
9
7
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Хайде стига сте го оплаквали този *** на снимката !По време на 7 годишното му оправление България не само не тръгна напред, а напротив - върнахме се назад.Ц.иганизацията и ислямизацията на България се развихри с невиждани размери.Доходите на хората намаляха, а цените на всичко тихомълком вървяха нагоре.Българската гора се изсича безмилостно от фирми приближени на ГЕРБ.В същото време обаче поръчките на световния елит се изпълняваха - магистралите, пръстовите отпечатъци, камерите ...
8
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се маха!!! Патологичен лъжец, двуличник, егоист, непостоянен, мазник....!!!Или ще намерим наистина , ама наистина демократ или ще тънем с тоя в мизерия и трета глуха в Европа!Защото тоя пак ще се върне, въобще нито има срама нито скруполи! Ще се върне и ще почне да обвинява Служебното Правителство в негоеите си фантазии и ще изтегли още милиарди!
7
3
 
10
 
! Отговори
ВЪПРОС? преди 7 години
МНОГО СТЕ ВЕСЕЛ Г-Н БОРИСОВ ЯВНО СТЕ СИ ОПЕКЛИ РАБОТАТА И ТОЗИ ПРЪСТ НЯМА ДА ВИ РАЗРЕШИ ДА СИ ХОДИТЕ ТАКА ЛИ Е ???? - КОГА РЕФОРМАТОРИТЕ ЩЕ СТАНАТ МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ АКО ЩЕ ОЩЕ ДЕСЕ ПАРТИЙКИ ДА ОТИДАТ ПРИ ТЯХ
6
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще гледаме импотентноста на социалистите цяла зима
5
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХАЙДЕ БОЙКО, ПОЧИНИ СИ ЗИМАТА ОСТАВИ ГИ МАЛКО ДА ОГЛАДНЕЯТ СОЦИАЛИСТИТЕ ТА ДА ИМ ДОЙДЕ АКЪЛА. ПОСЛЕ СЕ ВРЪЩАШ ПАК, ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ГРАДИ. НЕ МОЖЕ САМО РУБЛАДЖИЙСКИ ИЛЮЗИИ.
4
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп не изоставя съюзниците на Америка. да му мисли проруския радев и бсп
3
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРОРУСКИ ПРЕЗИДЕНТ, И ПРОАЗАПАДЕН ПРЕМИЕР. БЪЛГАРИЯ Е СЪС ЗАПАДА ОБАЧЕ.
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС, САЩ, ГЕРБ
1
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЛЕД ПОРЕДНИЯ ПРОРУСКИ ПРЕВРАТ И ПОСЛЕ ПАК СЕ ВРЪЩА НА ВЛАСТ ПОНЕЖЕ Е АМЕРИКАНСКИ СЪЮЗНИК