Светофарът ни пришпорва... по формула от 30-те години

Доста често зеленото за пешеходците е крайно недостатъчно
16 ное 2016 07:16,
17
Светофарът ни пришпорва... по формула от 30-те години
Снимка: архив Reuters

Случвало ли се е да не ви стига времето, което ви е отредил зеленият светофар, за да пресечете? Ами нищо чудно - светофарите у нас работят по формула от 30-те години на миналия век. По-съвременните пък са със съветски инструкции... от 60-те години.

И така се оказва, че трагедиите – освен заради недоглеждане от страна на шофьори, до голяма степен се дължат и на технически причини, водещи до твърде кратко времетраене на разрешителния сигнал за преминаване на пешеходци.

У нас светофарите се регулират от няколко институции, като общите правила се задават от МРРБ, а съответните общини отговарят за прилагането им, пише "Монитор".

Въпросната формула, която всъщност е създадена от австрийски учен и наложена у нас още по царско време, когато по улиците са се движели повече каляски и по-малко коли, е заложена в наредба на Министерството на регионалното развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, за да станеш "журналист" в България май е нужно да си по-глупав от *** и да си по продажен и платен от политиците...Тази статия няма нито една дума истина, както и в статията, която е ползвана за базова от Монитор. Просто една платена хейтърска статия. Аз съм шофьор от 20 години в София и преди 2-3 години в града беше пълен ад.След новите светофари разликата е огромна - много по-бързо се движа из града, а карам по цял ден и в пиковите часове. Също и пеша ходя и нямам проблем!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До перверзно мисленеСамо не разбрах какво общо има това с краткото време за пресичане, ама карай.
11
1
 
9
 
! Отговори
перверзно мислене преди 7 години
Престанете с това насъскване! Според вас, който е за Русия, той е против Европа и т.н. Представете си, че болшинството от българите обичат и Русия, и Европа и САЩ! А не като вас да мразите всичко, и на предно място себе си! Самата ви мисъл - или Русия или Европа - е перверзна. Все едно да ви питат, кого обичаш повече, майка си или баща си? Ако назовете единия, значи не обичате другия!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До manАко му е зелено или е на пешеходна пътека, ако иска да легне и да пълзи. Ще го чакам.
9
3
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Гледам, че на снимката на светофара е нарисувана жена. Могат ли и мъже да пресичат? И ако не, къде и каква е тази дискриминация?
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може и да не съм прав, но по мои наблюдения, дори в моментът в който стъпиш на платното да светне червено, пак имаш време да преминеш с нормална крачка преди на колите да им светне зелено. Може би има общо с това, че за пешеходците няма жълто.
7
6
 
15
 
! Отговори
изход преди 7 години
Предлагам светофарите винаги да са на червено за колите и да имат копче и шофьорите да слизат ,да го натискат и това да им дава 17 сек.
6
0
 
21
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Не е нормално някои пешеходни светофари да имат време на зеленият сигнал 9 или 10 секунди.
5
1
 
15
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
Светофарите в софия се подменят без обществена поръчка. Една от фирмите е офшорка. Кой ще поеме отговорността ?
4
2
 
25
 
! Отговори
Варна преди 7 години
Във Варна на кръстовището на "Бизнес хотела" едната секция зелено е направена на 14 секунди и е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СИ НА СТАРТОВА ПОЗИЦИЯ И ДА ПРЕСЕЧЕШ СЪС ЗАБЪРЗАНА КРАЧКА, иначе накрая трябва да притичваш. Възрастните хора пресичат на два етапа, един път до средата и после отново.Моля, Община Варна да се задейства, ВЕДНАГА.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е това. Никой не е помислил за инвалидите - адски трудно е да пресечеш когато брояча отрсреща отброява само 17 секунди преди да те блъсне кола. На запад сигурно не е така - не всички са млади пишлемета с кожено яке, тесни дънки и маратонки за 20 лв.
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията(!???)все едно,че бб я е писал...плача01
1
30
 
21
 
! Отговори
man преди 7 години
Трябва да има достатъчно време за пешак, който си чопли носа да може с лежерна балетна стъпка да премине. Случвало ми се е да спират по средата на пешеходната пътека за да си проверят телефона, трябва сфетофара да им осигурява достатъчно време за проверка на фейсбук.