За първи път за 147 г.! БАН с публично заседание

Те се обявиха против унизителното и позорно заплащане
16 ное 2016 14:07,
59

За първи в историята на БАН, създадена през 1869 г., се организира Общо събрание на открито за бюджета на академията за 2017 г. и за заплатите, които са с 200 лева по-ниски от средната работна заплата в страната.

"Това ниво на заплатите в БАН не само, че е унизително, но е и позорно", заяви Лъчезар Аврамов - член на настоятелството на БАН и директор на Института по електроника, пред събралите се учени и служители от БАН на площад "Княз Александър Първи".

На заседанието на парламентарната комисия по образование вчера председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров каза, че 1835 служители от общо 6800 души, работещи в академията, са с минимална работна заплата. Той допълни, че за 2017 г. се предвижда на БАН да бъдат предоставени още 5 милиона лева, но не се дискутира въпросът, че минималната работна заплата става 460 лева. Средната работна заплата в БАН е 697 лева, при средна работна заплата в страната 892 лева, по данни на НСИ към края на 2015 г., обясни Воденичаров.

Директорът на Института по оптични материали и технологии на БАН проф. Никола Малиновски заяви пред Общото събрание, че "научните работници в България са подложени на геноцид". Той даде пример, че когато се обсъжда бюджетът "започва песента - на нереформирана организация, пари не се дават".

""Това е пълен абсурд, защото БАН направи преди години по собствена инициатива международна оценка на всички свои институти", посочи проф. Малиновски. Той припомни, че в резултат на тази оценка бяха намалени почти наполовина институтите на БАН, а персоналът беше съкратен с около 10%.

Бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски заяви, че 85 на сто от бюджетната субсидия на БАН е за заплати, има и няколко милиона лева за плащане на членския внос на държавата за участието на БАН в международните научни организации.

На заседанието на парламентарната комисия бе обявено, че в проекта на Закона за държавния бюджет се предвижда субсидията за БАН да бъде 78 287 000 лева, като увеличението спрямо 2016 г. е 5 милиона лева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
3
 
! Отговори
Инспектор преди 7 години
Шашнах се като прочетох че в БАН "работят" 3 000 човека. Охранители окола 650 000 човека.Това ли е производствената сила на БГ. ? Вече е ясно защо няма пари за пенсии , нали ?
46
0
 
2
 
! Отговори
ученА от БАН преди 7 години
До СтранноТова да не са хуманитарните институти?
45
1
 
5
 
! Отговори
Странно преди 7 години
Някъде нямало шуробаджанащина.В тези 4-5 института, с които поддържам връзка, научните работници, които са завършили висше през 70-те и 80-те години, са пристигали там като семейни двойки. Той печели аспирантура в един от тези институти, а тя, през същата или следващата година става аспирантка в някой от другите няколко сродни и-та. По правило единият от тях дете или внуче на професор или на шеф от друга сфера. През последните 10-15 г. едно след друго в тези институти се настаняват и децата им.
44
2
 
4
 
! Отговори
ученА от БАН преди 7 години
Ние не искаме да преподаваме! И на нас някои са ни чели лекции, дето може друг колега да излезе и да ги изчете по-изразително. Информация от 1900 и Балканската и ненужни подробности също сме карани да учим. Ние искаме да правим нови проучвания, да изследваме неща, които досега не са, да се опитаме да дадем своя принос към света.
43
1
 
5
 
! Отговори
ученА от БАН преди 7 години
С 500+ учебни часа е невъзможно да седнеш да свършиш смислена работа в университета. А ако мислите, че часовете за лекции зависят от вас - лъжете се. Борбата за това кой коя зала ще хване е голяма. Та днес имаш лекции от 2, утре от 11, в сряда от 8. Кога остава време за експериментална работа, особено с живи организми, при които пробите трябва да се взимат в точно определен час? Как да пуснеш експеримент, имащ 2 часа изчакване, като ще свърши докато си в лекция?
42
1
 
5
 
! Отговори
ученА от БАН преди 7 години
До човека с 9 години в БАНИ аз в предишна статия се опитвах да обяснявам - ама все едно говоря на стените.В нашия Институт също няма роднини, няма и четящи лекции. Ако случайно решим да се преместим да работим в университет, единственото място би било СУ, където всичко е запълнено, там техните докторанти запълват по-долните етажи. Освен това там можеш само да преподаваш. Време за наука няма. (продължава)
41
0
 
7
 
! Отговори
До 50 преди 7 години
Стана ми мъчно за теб, заради твоята наивност. Когато постъпих на работа в научен институт, на първото годишно отчетно събрание, на което присъствах, една от най-авторитетните лелки стана и с пеещо гласче заяви, че броят на научните публикации не доказвал нищо, също и броят на цитиранията.По-късно разбрах, че навремето нея са я хабилитирали с три публикувани статии, които били части от дисертацията й. Няколко други лели се запровикваха, за да я подкрепят и не дадоха възможност друг да се изкаже
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
П.С. В никакъв случай не мога да знам как е във всички институти и да ги коментирам. Това което искам да кажа е, че има обективна и работеща система, по която да се оценява научната работа. Вместо нея, обаче, се ползва някакво безумие основаващо се на "една жена каза". От което страдаме всички. Ако държавата иска да получава стойностни продукти, да направи заплатите нормални и да се ангажира с нормално управление на парите за наука, следващи научната продукция, а не други фактори.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще повторя за хейтърите - наукометрията работи в ЦЯЛ СВЯТ. С нейна помощ чиновниците, които не са длъжни да разбират нещо от наука, могат да разберат дали даден учен е произвел нещо стойностно или не. И там това работи. Когато човек е покрил определен норматив, той се счита, че си е свършил работата. Вие великите коментатори в днес.бг, обаче,знаете по-добре къде как и колко се работи и какво се произвежда.Знаете и как то трябва да се оценява.Ми що не си патентовате системата и да я продавате, а?
38
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 47 преди 7 години
9 години работа в БАН. В рамките на този период направих и дисертацията си, за сметка на свободното си време, под формата на свободна докторантура - на времето се е казвало "аспирантура на самостоятелна подготовка".Разбира се, разчитах на редовна докторантура и основа на надеждите ми беше отличната ми диплома. Посъветваха ме да не си слагам "таралеж в гащите", защото резултатът от конкурсите се знаел още преди те да бъдат обявени. След 1-2 години работа там разбрах, че това е истина.
37
0
 
3
 
! Отговори
36, ако разчиташ преди 7 години
"да минеш метър", като представиш такива наукометрични данни, които биха убедили един чиновник, значи при теб нещо много силно понамирисва.Най-голямата ти заблуда е, че точно в БАН сте "на гребена на вълната" по отношение на информираността. Който е амбициран да постигне нещо в областта на професията си и да бъде на световно ниво, той следи как се развива съответната сфера на науката.Който е работил и нощем върху свободната си докторантура и все пак е напуснал БАН, не го е направил от добро!
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми аз пък не знам какъв феномен представляват институтите в които вие работите, защото в моя аз лично не знам за роднински истории. На никой от колегите ми децата му не работят в института. И най-малкото средната възраст на колегите ми е 60.А колкото до наукометрията - ми де да знам, цял свят я ползва, за да мери приноси, как пък тук ние сме най-специални, нямам представа. Там системата работи и то добре. П.С. 9 години докторантура, извинявай, ама е смешно. Хората за 9 години доценти стават.
35
1
 
3
 
! Отговори
Не знамКакъв феномен преди 7 години
представлява институтът на 31.Работих 9 години в БАН и напуснах, след като защитих /свободна докторантура/. През цялото време ми прехвърляха работата по плановите задачи на разни майчини и бащини.Не на мен ще обясняваш какво е кариерното развитие на млад човек с /или без/ протекция. Разликата е огромна! Също и при формиране на заплащането, защото то не се състои само от заплатата.Нямало било кой да замести професорите! Видях как пенсионират "*** висшист" с публикации повече от на доцент!
34
1
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 7 години
Още в древните свещени книги е казано: "Не словоблудствай!"Нашият народ пък казва: "Не се прави на три и половина!"Проблемът е там, че много служители на БАН използват този свободен работен режим, за да мързелуват у дома или да обикалят страната, за да четат едни и същи лекции на по 10 места!Със статиите не ми се оправдавай! Само специалист от твоята област, който познава отлично материята и е наясно и с твоята продукция, може да каже дали имаш приноси и дали не повтаряш едно и също.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искате науката да служи на обществото, да бъде коректив, какъвто трябва да бъде, тя трябва да получи необходимата финансова независимост (а не директорите на институтите да ходят да проституират всяга година на ББ за да има за заплати) и необходимото уважение от самото общество. Защото ние сме посветили живота си на науката именно за да сме в услуга на обществото. Но това няма как да стане докато ни е страх да излезем да кажем мнението си, за да не се окажем уволнени, набити и/или осъдени.
32
1
 
6
 
! Отговори
еколог 2 преди 7 години
В Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН се крадат пари от проекти. Помощния персонал получава по 2000 лв. заплата месечно от проекти, да не говорим за учените!!! Назначават се близки и роднини! Ползват само СПА хотели и луксозни джипове и--- горките учени са през месец в чужбина за сметка на данъкоплатците! Все едни и същи хора са в проектите! Освен това получават и заплати! Няма ли някой да им потърси отговорност, ами искат и още пари!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето такива неща произвежда пазарния-фанатизъм, когато е облечен във власт: dnevnik.bg/video/s_dve_dumi/2016/11/15/2863993_efektut_rashidov_za_kulturata_video/Ако се питате как се случи всичко това - случи се, защото учените са сведени до ръба на оцеляването и никой не смее да се опълчи на власт-имащите, за да не загуби и малкото което му се плаща. Пък камо ли да отиде в някоя телевизия и да обясни, че министърът (кой да е) е пълен *** и унищожава повереното му министерство.
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като продадете земите на БАН, и построите на тяхно място поредния мол, и като изгоните всички учени, и в държавата останат само кре.тени като тия дето го гледаме по телевизията, и ще се почуствате много добре, нали? Щото тия пари дето БАН ги "гълта" (по-малко от бюджета за нови коли на депутатите) ще ги видите през крив макарон. Ще ви крадат, обират, убиват и унижават, и няма да има кой дори да ви каже какво се случва. Докато накрая държавата не стане част от друга държава, което е целта.
29
4
 
2
 
! Отговори
@39 преди 7 години
А ти що не напуснеш? Щото заради такива неграмотни б,оклуци като теб нацията затъва и всички бягат? Щото всичките сте много пазарно-ориентирани, няма що, работите като администраторчета в някаква фирмичка, ни сте произвели нищо през живота си, знаете само да ползвате всичко на говото, гласувате за и,зрода, който най-много прилича на вас, щото се държи мнооого яко, а държавата ни е станала за посмешище навън. Защото изгонихте всички кадърни хора в чужбина, където не са богати, но са ОЦЕНЕНИ.
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аре напускайте и в чужбина, там ще ви оценят и затрупат с пари, ако струвате нещо! що ми висите като прошляци - вишште и академици - търтеий!