Статистика: Богатството ни се топи, дълговете ни растат!

Пада се по 3083 долара дълг на човек, сочат данните
22 ное 2016 14:52, Виктория Тошкова
35
Статистика: Богатството ни се топи, дълговете ни растат!
Снимка: Reuters, архив

Благосъстоянието на българите е намаляло с 2 млрд. долара през последните 12 месеца до 87 млрд. долара. Това сочи седмото издание на доклада Global Wealth Report на Credit Suisse. Така богатството на глава на населението възлиза на 14 824 долара (9159 долара във финансови активи и 8748 долара в нефинансови активи) през настоящата година (данните са към средата на годината).

Наблюдава се обаче интересно движение на благосъстоянието на страната през последните десет години. Общото богатство на българите е намаляло рязко спрямо нивата в края на 2007 г. преди финансовата криза – тогава то е било в размер на 113 млрд. долара.

По време на кризата то отчита спад до 2010 г. (88 млрд. долара), но след това отново започва да расте, като през 2013 г. се увеличава до 113 млрд. долара. Оттогава насам обаче отново намалява всяка година, като реално през 2016 г. достига до най-ниските си нива за последното десетилетие.

Задлъжнялостта на българите също нараства сериозно. Ако през 2007 г. задълженията на глава на населението са възлизали на 1933 долара, то през тази година сумата е достигнала 3083 долара.

В световен мащаб през последните 12 месеца благосъстоянието е нараснало с 3,5 трлн. долара до 256 трлн. долара, което представлява ръст от 1,4%. Натрупването на богатство обаче едва поддържа темпа на прираст на населението. В резултат на това през 2016 г. богатството на глава на населението остава без промяна за пръв път от 2008 г. насам на ниво от близо 52 800 долара.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Открихте Америка на картата.
28
0
 
10
 
! Отговори
ХОЙ преди 7 години
До 29. Притежаваш ги във вид на заем който трябва да връщаш. Това са пари които едни другари са си ги прибрали в джоба за твоя сметка. Ти притежаваш виртуални пари които никога няма да видиш. Както казват старите хора- Иван яде свинско а Марин зеле като се обобщи значи двамата ядът свинско със зеле само че единият яде свинското а другият набива зелето. Ти си от тези дето набиват зелето а другарите Свинското? А честито ти свинско със зеле!
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не знаех че съм притежател на 14 000 $ поне кажете и банката да отида да си ги дръпна ...
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Олигарх-комунист.Приватизатор-бивш партиен секретар или номенлатурен кадър на БКП-БСП или пребоядисани СДС-ДПС- комунисти.Заменкаджии-тоже т.е.същите.Крупен или среден арендатор,вече милионер-бивш председател на ТКЗС или бивш агент на ДС,първо председател на кооперация,ограбва я по разни схеми/рента 5-15 лева,търговия с горива и торове,изкупуване дяловете на дребните собственици.И така "Дий воле Дий,като няма прекопсия,плюл съм на тая орисия".
25
7
 
5
 
! Отговори
маче преди 7 години
Какво да кажем.....идват червените хмери....
24
4
 
12
 
! Отговори
Бай Гуй преди 7 години
Не и вярвайте на статистиката. Аз например съм много добре.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нямам и не ползвам долари за да ми начисляват дълг в такава валута! Да не би дето два дни нек'ви си Баневи ореваха орталъка колко са ги ощетили да са прехвърлили щетите си върху материала!
22
1
 
7
 
! Отговори
Ъхъ! преди 7 години
България - Ромелия !
21
1
 
27
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Ама толкова съм изненадан....думи нямам!!! Богатството ни - се топи???? Ъъъъъ....на кой богатството - не разбрах?? На баба Минка - дето 45 години се е утрепала като тъкачка...и сега взема 280лв. Пенсия...или на някой от бившите текезесари? Или на Румен Вълка, Милен Велчев, Овчаров, и Ветко Арабаджиев? Или на н.в. Симеон СаксКобурготски? Съвсем се обърках.....Тцъ...тцъ...тцъ!
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой може ли да ми отговори,но без да изпада в регионален патриотизъм,къде е логиката заплащането за една и съща работа в София и в провинцията да е различно?
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Попитали радио,,Ереван":-Когда будеть лутше?От там отговорили:-Лутше уже бьiлоТа така дами и господа, купонът свърши, инвестиции няма, идва голямото плащане. Батце го знае отлично и си наби шута.
18
3
 
28
 
! Отговори
ОООооо.., преди 7 години
Ама само 3083 долара ли е задлъжнялостта на череп? Ама,това пари ли са? Смешна сума. Я върнете банкялията на власт отново,че да видите на що се вика задлъжнялост.Взе ни здравенцето,загроби ни с дългове,разпродаде държавата,де що можа даде на концесия,рече да подари и летище София,издъни печеливши за страната енергийни проекти,НАРОЧНО НИ ДЪРЖИ БЕДНИ,подложи ни на тройно робство-Америка,ЕС,Турция,напълни си не само гушата но и мазето и тавана с милиарди..та НАРОДО СЕ ВИДЕ У ПАРИ.Пълно щастие...
17
2
 
30
 
! Отговори
Бай Ставри преди 7 години
Всичко това се дължи на взетите повече от 20 милиарда лева НОВИ ЗАЕМИ от ПП Роми ГЕРБ и открадването им, пък децата и внуците да ми мислят как ще ги връщат!!! Това са ВИДИМИТЕ резултати и "ръста на БВП". Сега ги чакам министрите от крадливото правителство да дойдат при мен на адрес:Централния Софийски Затвор,Южното крило,при Бай Ставри,надзирател - строг, но справедлив.Който ще гласува за ГЕРБ да ми слага "-"
16
8
 
6
 
! Отговори
ййй преди 7 години
Тази статия трябва да е написана от някакъв стажант или човек който не разбира нищо от финанси
15
2
 
25
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 7 години
ГЕРБ - "ви дими резултати"
14
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде се скри банкянкийо ***, дайте го, да опровергае статистиката! Нали ни обясни, че сме се видяли у пари. Ама те и ДЪЛГОВЕТЕ са пари, може тиквата да е имал предвид, че в тези пари сме се видяли, дето ТОЙ НИ НАТРЕСЕ!!
13
0
 
53
 
! Отговори
Кредитков преди 7 години
Когато си беден мисловно,изхода е един-залагаш си имота и взимаш кредит.Използваш го за:1.купуваш си смартфон2.купуваш си трошка и и слагаш газова уредба(с олиото от рентата не върви)3.пробваш "бързооборотен и силно печеливш" бизнес4.ако си млад, си купуваш прескъпо "елитно" жилище5.ходиш на почивка в Гърция6.задължително ставаш 'софиянец"7.правиш си селфита за завистПосле завещаваш кредита на своя внук,който няма нищо друго.Същото прави държавата,само че го нарича политика.
12
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Пада се по 3083 долара дълг на човек."---А на *** по колко се пада?
11
4
 
42
 
! Отговори
0_0 преди 7 години
Как така било намаляло благосъъстоянието? Нали уж ни беше обявено от бащицата, че народа се видял с пари?
10
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е вярно ,питайте Тиквун, според него откакто Герб е на власт,народа живее.от добре по добре , и ако Герб управлява още 10 години ще задминем и Швейцария

Спонсорирани публикации