Над $100 000 за часовник, подарък на Цар Борис Трети

Невероятен интерес предизвикаха на търг произведения, свързани с България
6
Над $100 000 за часовник, подарък на Цар Борис Трети
Снимка: "24 часа"

Невероятен интерес предизвикаха произведения, свързани с България, на търга на световната аукционна къща “Кристис” в нейната централа на Кинг Стрийт в Лондон, пише "24 часа".

Според документите на търга те са били предоставени от кралската фамилия Сакс-Кобург-Гота, но явно от Швейцария, защото е отбелязано, че са от страна, която не е членка на ЕС, и се дължи 15% митническа такса.

Всички пет предмета бяха включени като част от търга, наречена “Ювелирни предмети на руски майстори”.

Най-голям интерес привлече часовникът, който е бил подарен на 12-годишния принц Борис Търновски от българското правителство през януари 1908 г.

Произведението на майстор Юлиус Рапопорт, който е работил единствено за руското имперско семейство и Петер Карл Фаберже, бе оценен на 60 до 80 хил. лири в предварителната документация на търга.

Постигнатата цена обаче е 87 500 лири, или доста повече от максимума. По курса за понеделник купувачът е дал 108 763 долара за часовника на бъдещия цар Борис III.

Върху него има изписан и инвентарен номер, което означава, че най-вероятно този уникален часовник е бил върнат на фамилията след 10 ноември 1989 г.

Произведение на самия Петер Карл Фаберже бе вторият удар на търга. За чинията, която е била подарена на цар Фердинанд, бяха дадени 25 000 лири, при първоначална оценка за нещо между 10 и 15 хил.

Прозведението на Фаберже, което бе оценено на невероятните 25 000 лири. Върху нея обаче има оригинален печат на бижутера, който я е направил. Тя е била подарена на Фердинанд на 22 май 1902 г., от градския съвет на руската столица Санкт Петербург.

Тя тежи невероятните 7,067 килограма, като е изработена от чисто сребро и украсена с различни орнаменти. Диаметърът също е доста сериозен - цели 61 см. 15 000 лири, също доста над предвиденото, бяха дадени и за произведението на майстор Дмитрий Егоров, което е било подарено на Фердинанд от името на град Москва през 1898 г. Първоначално то бе оценено на 7-10 хил. лири. Надписано е на “На Негово Превъзходителство принц Фердинанд Български от град Москва”. Тежи 1,432 килограма и е с диаметър от 40,5 см. За чинията на Егоров бяха дадени 15 000 лири.

Върху него има гербовете на България и Москва, които са изработени изключително прецизно. Два от предметите не успяха да надминат максималната очаквана цена, но бяха над минималната. 8750 лири бяха дадени за сребърното произведение на Стефан Вакева, което е надписано “На Негово Царско Величество краля на България Фердинанд I”.

То също е сребърно и тежи 4,208 кг и е с диаметър от 64 см. Най-малката сума бе дадена за чинията на Карл Спандиков, която бе купена за 7500 лири, като предварително бе оценена за между 6000 и 9000. Надписът е “На Негово Величество, принц Фердиданд Български от членовете на славянското общество в Санкт Петербург”. Датата е 6 април 1896 г. Карл Спандиков е един от лауреатите на всерусийската изложба на бижутерийната индустрия от 1892 г.

По принцип от “Кристис” пазят в абсолютна тайна кой е купувачът от търговете. Напоследък обаче повечето от заявките идвали от Китай, защото там била модата да се инвестира в подобни ювелирни изделия.

Цената на часовника на Борис III е втората най-голяма сума, която се дава за предмет, свързан с България, през последните години.

Кутията за енфие на бившия ни премиер и дипломат Димитър Станчов, която му е била подарена от руския император Николай II, направо подлуди търга преди около година и бе продадена за невероятните 663 000 долара в Ню Йорк. Тя бе инкрустирана с диаманти и също бе изработена от един от майсторите на Фаберже.

След това обаче наследници на семейството заведоха дело, в което твърдят, че кутийката е била открадната по време на бомбардировките в София от дома на сина му Иван и заради това не е трябвало да бъде продавана. Делото продължава и все още няма окончателно решение. Заради това кутийката се намира все още в заложната къща.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яд ме ,че гласувах за този мошеник,вместо да ги даде на в нац.музей ,тръгнал пари да прави.Дядо му може да е всякъкъв но му ги е оставил не ги е продал.Очакваме да продаде и всичко каквото има в България,на хора от чужнина ,разбирасе.
3
3
 
39
 
! Отговори
цар Борис това съмаз преди 7 години
първа национална катастрофа, убийството на Капитан Петко Войвода
2
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даа "Царя" разпродава на кило историческите реликви, така че да не се чуди защо му отнеха всичко по-ценно. Баща му се обръща в гроба, егати разсипника се оказа Симеончо.
1
0
 
61
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Явно Крадлив Дедо е проиграл всичко заграбено от България, та сега продава вещите на баща си, на които мястото е в музея.