Едва 37% от българите са щастливи от живота си

Само 15% смятат, че икономическата ситуация се е подобрила
Обновена: 14 дек 2016 06:53 | 13 дек 2016 22:25, Виктория Тошкова
61
Едва 37% от българите са щастливи от живота си
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Българите днес са малко по-доволни от живота си в сравнение с 2010 г., като нивото на удовлетвореност е нараснало с 4 процентни пункта за периода. Тенденцията е по-изразена за групата със средни доходи.

Въпреки това само 37% от българските респонденти са доволни от живота си през 2016 г. - процент, който е много по-нисък спрямо средното ниво в Югоизточна Европа и региона на преход* (съответно 39% и 43%). Това сочи третият пореден доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) "Life in Transition Survey".

В същото време 42% от българите смятат, че децата, родени днес, ще имат по-добър живот от сегашното поколение, което е с 10 процентни пункта под нивата от 2010 г. и е под средното ниво за региона на преход от 50%.

Само 15% от българите мислят, че икономическата ситуация в страната се е подобрила през 2016 г. в сравнение с преди 6 години, а 14% мислят същото за политическата ситуация, като това е около средното за Европа и по двата показателя - от 17%.

Един на всеки петима българи вярва, че домакинството му живее по-добре през настоящата година, отколкото през 2010 г., а само един на четирима е доволен от личното си финансово положение.

Българите, които смятат, че нивата на корупция са се подобрили спрямо ситуацията преди 6 години, са само 9%. Според допълнителен анализ на данните около 10% от българските респонденти са заявили, че или те, или член на домакинството им са направили неофициално плащане или са даваил подарък при работа с публичната администрация през 12-те месеца преди проучването.

Интересно е да се отбележи, че на въпроса в какво трябва да се изразява борбата с корупцията около 40% от българите отговарят, че обикновените хора няма какво да направят по въпроса. Също висок процент – един на всеки трима, отказват да плащат подкупи, а според по-малко от 20% решението е корупцията да се съобщава в момента на случване.

Подробности от изследването четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: икономикаЕБВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
до 38 преди 7 години
До Анонименда не искаше да кажеш - тези от дондуков 1 , позитано 20, нар. събрание и т.н......
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
замислете се кой е виновен за идиотския живот в българия ;ЗАПАДНИТЕ КРАДЦИ
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то има ли още бели държави в Европа.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕЗИ ЩАСТЛИВИТЕ СА ОТ ГЕРБ, РОМИТЕ И ОЛИГАРСИТЕ.
25
0
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 7 години
Аз живея във втората най/бяла държава в Европа от 15 години. Не е това, което описваш, но донякъде си прав. Обаче никой не толерира крадците. В България всеки върти далаверка и цака държавата и всеки си затваря очите за нередностите.Е откъде да ви намери държавата средства. Започнете да се борите за по-добър живот заедно. А не да се цакате един / друг.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Замислете се какъв процент от двойките над 30-35 излизат в края на седмицата, всяка седмица, какъв процент си позволяват всеки уикенд да правят нещо интересно, за да се разтоварят и да заредят с енергия, и колко ужасно много са тези, които просто си стоят вкъщи, защото събират за климатик или изплащат телефон. Познавам излизащи, познавам и стоящи си вкъщи - първите са многократно по-щастливи от вторите. Просто всичко е толкова по-скъпо спрямо покупателната ни способност, че е недостъпно и тегаво
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо повече, чувстваш потребност да излизаш, защото знаеш, че ще срещнеш симпатични, усмихнати хора, излезли също да се разтоварят след работната седмица. И че ще изкараш добре. В България първо си недхохранен, защото ядеш предимно евтини неща, второ си постоянно умствено претоварен как ще си позволиш да се нахраниш, и как след това ще си платиш сметките, и как ще си купиш обукви, щото са ти скъсани и дали да си купиш обувки или да идеш на зъболекар. А петък вечер, около теб са мутри и ***.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората поживели малко в белите страни могат да ви разкажат много нещо. Например затова как с минимална заплата там не се притесняваш какво ще ядеш. Просто защото храната е евтина. И то не боба и ориза, а всичката храна (изключвайки шафран, трюфели и може би био-храната). Храниш се нормално и знаеш, че докато имаш работа, ще можеш да си платиш всичките основни сметки - храна, наем, режийни и пътни. И с останалото, можеш да излизаш петък и събота вечер и да се забавляваш без да се уливаш.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората не са нещастни, защото нямат ферари, хората са нещастни, защото трябва да избират между това да си платят тока и парното, или да си напазаруват както трябва накрая на седмицата. Нивото на трудността на живота в България е hell mode. Всичко те притиска и се опитва да те смаже, а ти вместо да се радваш на живота, да излизаш с приятели, да се забавляваш, вкарваш цялата си налична енергия да се бориш със системата за едното оцеляване. Това не е нормален начин да се живее .
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
90% наи малко са недоволни от герберастите и не само от тях и от останалата *** за 26год
19
0
 
7
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
Ама не ги виждам останалите 63 % пред Парламента. Седят си на топличко. Значи им е добре и на тях.
18
5
 
3
 
! Отговори
без преди 7 години
Мой приятел намери една книга от 1915 година на датски пътешественик, който описва народите из Европа и привичките им. За българите пише, че са добри хора, но постоянно се оплакват. И на Марс да идем и там ще се оплакваме. Не осъзнаваме какви богатства имаме и само в чуждия двор гледаме.Повечето хора в БГ не мислят логично - живеят си в някаква паралелна реалност. Все мрънкаме за пари, но без кола, 2 климатика, нови телефони и компютри за цялото семейство и почивка на морето не можем.
17
0
 
7
 
! Отговори
един преди 7 години
Едно време българинът е изорал половината си нива,когато слънцето се е издигнало една копраля над хоризонта, а сега същият този българин е на две бири по това време.
16
1
 
4
 
! Отговори
Другарят Б Б преди 7 години
100% са доволни от мен ! Питайте Майката на нацията...Майката,майката на...
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещастни българи само тези дето живеят в махалата са щастливи от сутрин до вечер музика
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
системата наречена демонокрация не може да донесе щастие на хората.това е система която концентрира ресурси и пари в малка част нагли крадци и оставя по голямата част от света на ръба на оцеляването.заблудените от хаоса наречен запад българи започнаха да се усещат че заради същия този запад ние ликвидирахме държавата си .сега държава няма има някакво подобие на държава управлявано от *** и грабено безспирно
13
0
 
3
 
! Отговори
Маг Магда преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Верно е *** са много по- добре ориентирани в реалния живот ,седят си в Германия вземат на семейство 5000Е на месец и си карат БМВтата.А най-умните с Света (след евреите) седят и мрънкат,мразят,вайкат се,а и последно май -вече сме на предпоследно място по интелек след преди албания сме де йеее
12
0
 
3
 
! Отговори
Дарвин преди 7 години
Е те другите 63% са на над 60 години,като спре да ти става или да ти се навлажнява живот ли е?
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако имах два живота то само тогава бих го прахосал единият за гурбет обичам си страната не ги слушайте тези които казват че е им е добре в чужбина нас могат да ни излъжат но себе си не питайте ги колко пъти са плакали когато са далече от родината си НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ
10
0
 
12
 
! Отговори
42 преди 7 години
До 31Щастието на една държава зависи от това, колко хора искат да останат.Промените се вършат от хора, но когато много хора ги няма като теб не можеш да очакваш нещо добро, то не идва абстрактно.

Спонсорирани публикации