Мизерията – новата спътница на болен мъж в Община Рила

Иван е роден с церебрална парализа. Защо не получава помощ?
Обновена: 30 дек 2016 11:52 | 30 дек 2016 11:00,
32
Мизерията – новата спътница на болен мъж в Община Рила
Кадър: bTV

Болен мъж живее в нечовешки условия, съдбата му е в ръцете на съседи, а седемте социални структури в Община Рила не могат да помогнат.

Иван е роден с детска церебрална парализа и олигофрения. До преди шест месеца е ходил сам, но след падане в банята е прикован на легло.

"Живее буквално в мизерия, ако не са съседите, няма какво и да яде. Печка не гори… подгизнал дюшек, подгизнали завивки и чака смъртта", описа живота на Иван неговата съседка Мария Ремичкова.

"Комшиите, кой каквото има – подаде. Дреха съм подавала, храна… Мизерията е тотална", разказва пред bTV друга съседка на мъжа – Ирина Иванова.

Комшиите са се обърнали за помощ към общинския съветник Николай Чифлигаров, който пък запознал кмета с проблема.

"Получихме много обещания, прокуратура трябвало да се занимава. Научихме целия път, който трябва да се измине по неволя, но нищо не се случваше", каза Чифлигаров.

В Община Рила има седем социални структури, но те не могат да се погрижат за Иван, като посочват за това неговото несъгласие да бъде включен в социална програма.

Мизерията – новата спътница на болен мъж в Община Рила
Кадър: bTV

"Ако ви предложа на вас да ви настаня някъде в социални услуги и вие откажете, какво трябва да направя?“, пита кметът на Рила – Георги Кабзималски. – И за мен е ясно, че не може да се грижи, но ние не сме институцията, която може принудително да помогне на един човек. Можем да помогнем тогава, когато човекът иска. Той си е за настаняване, първо за лечение в психиатрично заведение, ако не се подобри – за принудително настаняване, но това може да го направи само една институция (...) Обърнали сме се към прокуратурата, имаше такова искане, има постановление, с което е отказано принудителното му въдворяване".

Проблемът на Иван е поставен на последната за годината сесия на общинския съвет. Предложенията да му бъде отпусната парична помощ, да бъдат купени дърва или да бъде настанен веднага в социален дом обаче не са приети.

Едни от тях били неизпълними, а други – неправилни, защото, оказа се, Иван живее в дома на своя роднина, който прибира пенсията му и твърди, че полага необходимите грижи. Близките на Иван декларират, че парите се харчат специално за болния и винаги му се угажда.

Според местните обаче роднината и местен бизнесмен правят опит да получат имотите на мъжа – две къщи и две ниви, срещу това да го гледат, докато умре.

Специално създадена комисия за пореден път ще иска съгласието на Иван да получи по-добър живот. Ако отново откаже, следва второ писмо до прокуратурата. До тогава съществуването му ще продължи в студената стая и със съмнителната роднинска грижа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
19
 
! Отговори
ДругиСайтове описват преди 7 години
нечувани гаври, на които местни младежи подлагат този човечец, влизайки при него и знаейки, че е неподвижен и беззащитен.Това повдига някои въпроси към местните власти:- Защо роднините допускат това да се случи?- След като тези младежи са известни, защо не е предприето нищо срещу тях? Не коментирам етническа принадлежност, описаното говори достатъчно.Кой ще потърси отговорност от местните управници за това, че прехвърлят отговорността на човек, който явно не може да отговаря сам за себе си?
6
0
 
22
 
! Отговори
Прокуратурата да се преди 7 години
самосезира!1. При подобни случаи може да се проведе принудително изследване, за да се установи дали човекът няма психични отклонения. Това е законен начин да бъде изведен от дома на роднините си, от които може да са го заплашили и затова той да отказва всякаква помощ. Извън дома им и далеч от тях, всеки психолог ще може да установи истината.2. Ако наистина онези се грижат за него, поне памперси щяха да му купуват и да отопляват стаята му. Има достатъчно причини за самосезиране на прокуратурата
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иван не получава помощ за да има за Асан.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИЗРОДСКА ДЪРЖАВА. Болиме, че съм българин.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако настанят човечеца някъде в социален дом, ще го уморят по-бързо.
2
1
 
23
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
СОЦИАЛНИТЕ КЪДЕ СА ?! ЗА ТАКИВА СЛУЧАИ СА НАЗНАЧЕНИ
1
3
 
42
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Тя мизерията е спътник на целия ни народ вече близо 27 години.Забравихме какво е да имаш. Забравихме какво е да се събуждаш спокоен и сигурен в утрешния ден.Полудяхме от тичане и работа.Загърбихме семействата, децата, родителите си ..Заминахме в близка и далечна чужбина, за да изкарваме насъщния ...Вече не сме хора ! Загубили сме всичко човешко у себе си ...