Разбиха мрежа за трафик на хора, и български трафиканти вътре

Транспортирането до Европа струвало на бежанците между 3000 и 5000 евро
15 яну 2017 18:34, Красимир Ангелов
39
Разбиха мрежа за трафик на хора, и български трафиканти вътре
Снимка: БТА

Мащабна акция на властите в 13 държави разбиха гигантска мрежа за трафик на кюрди и мигранти от Афганистан, Сирия и Пакистан към Европа. В нея са участвали и членове на ПКК, както и такива от организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, пише турският "Хюриет".

Важна част от мрежата са били и български трафиканти, които прехвърляли мигрантите към Европа, съобщава bTV.

В мащабната операция са се включили полицейски екипи от България, Румъния, Сърбия, Косово, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватска, Словения, Унгария, Австрия, Германия и Италия.

Изданието отбелязва, че в турската служба за борба с трафика на мигранти са започнали да пристигат разузнавателни доклади за наличието на организирана групировка, която се занимава с прехвърлянето на кюрди от Югоизточна Турция и бежанци към Европа. По-късно става ясно, че мрежата осигурява незаконно преминаване през границите и на кюрдски терористи от ПКК.

След опита за преврат от миналата година, организацията е започнала да прехвърля и членове на организацията ФЕТО, основана от ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Според информацията транспортирането до Европа струвало на кюрдите и бежанците между 3000 и 5000 евро за всяка дестинация, като първо били транспортирани до Истанбул, а след това до Косово и Албания.

От разследването станало ясно, че организацията е изградила и солидни под-мрежи, като основна такава е действала в България. Тя е имала ангажимента да прехвърля мигранти от Афганистан, Сирия и Пакистан.

Информацията бе коментирана и от вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. Тя посочи, че в усилията в борбата с трафиканската мрежа участват всички балкански държави, включително и България.

"Предполагам, че това е по линия на Европол и е международна операция. Аз лично нямам конкретна информация за това, но в усилията в борбата с трафиканската мрежа участват всички балкански държави, включително и България", заяви Бъчварова на пресконференция в Бургас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно защо ли не са информирали Бъчварова предварително относно операцията?
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"... и български трафиканти вътре."---А, бе, Краси, това на снимката "български" трафиканти ли са?Няма ден без да ни покажете *** работи. Стига сте ни ги натрапвали тези тунеядци !!!
1
4
 
22
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Хайде започвайте ! Пак ли Русия виновна ,че Гюлен се крие...!!!