Ред е на Антоновден! Да почерпят Антон, Антония, Донка...

Днес жените да не плетат, да не варят боб. Чумата може да се разсърди!
17 яну 2017 07:34, Мария Захариева
8
Ред е на Антоновден! Да почерпят Антон, Антония, Донка...
Снимка: Булфото, архив

Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден.

Антоний Велики е роден около 251 г. след Христа в Египет в семейството на заможни и благочестиви родители. Според житиеписеца му Атанасий Александрийски светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които беседва часове.

На 104 години Антоний излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година светецът умира, като е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".

Специално омесени за празника содени питки, намазани със сметана, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден /на 18 януари/ са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари и на налбанти.

Имен ден празнуват Антон, Антония, Андон, Тончо, Донка.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
4
 
! Отговори
Това преди 2 години
да напишеш „двама братя близнаци“ е супер!Ми щом са близнаци ясно е че са двама!Ако са трима щяха да са тризнаци и т.н.!
5
1
 
12
 
! Отговори
Мар преди 2 години
Честит празник на всички именници и християни :)
4
1
 
15
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Честито на всички именници
3
4
 
7
 
! Отговори
Божо86 преди 2 години
Поздрав за Тони Найка :)
2
14
 
3
 
! Отговори
Девил преди 2 години
Стига с таа църква, бе! По-долна и гнусна институция от нея нема!!!
1
8
 
2
 
! Отговори
те това е! преди 2 години
Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".

Източно-православни християнски ценности,