Проблемите ни: Застаряването и пенсионната система

Харчим много за пенсии, а служители не плащат осигуровки
18 яну 2017 16:40, Екип на Investor.bg
68
Проблемите ни: Застаряването и пенсионната система
Снимка: Dnes.bg

Големите проблеми пред България са застаряването и пенсионната система. Харчим прекалено много пари за пенсии, а голяма част от населението – държавни служители, полиция, армия - те не плащат осигуровки, а идват от бюджета и това трябва да се промени. В противен случай фискалната политика след няколко години ще започне да изпитва трудности. Това каза Любомир Митов, главен икономист за Централна и Източна Европа в Unicredit пред журналисти във Виена.

По думите не само в България, но и в целия регион държавите са стигнали до етап, когато двигателите на икономическия ръст постепенно започват да изчезват. "Вече ниски заплати не вървят, инфраструктурата ще бъде доизградена след няколко години, пренасянето на производство от Запада стига до някакъв предел и оттук нататък трябва да се намери нов модел на икономически растеж", коментира той.

"Трябва да се направи този скок – да се прескочи клопката на средните доходи, а това се отдава на много малко страни по света и става с развитие на човешкия потенциал, иновациите и технологии. Говорим за Корея, Тайван, Израел. Нито една държава, богата на ресурси, не е успяла да го направи. Според Митов "картинката е ясна и отговорът е там, само че нито едно правителство в ЦИЕ не се интересува от това".

Що се отнася до България, по думите на Митов от 1997 г. страната се управлява на много прости принципи като автопилота: "Не можем да харчим много и не можем да печатаме пари, което засега работи много добре. Проблемът е че това е необходимо но недостатъчно условие". Според главния икономист на Unicredit за ЦИЕ в България са необходими са куп институционални и структурни реформи, които да се справят с неефективната държавна администрация, корупцията, ирационалната съдебна система. "Има куп регулации на бизнеса, които нямат никакъв смисъл, освен да пълнят джобовете на чиновниците. Това са неща, които лесно се решават, стига да има политическа воля", коментира Митов.

Друг проблем е, че много от безработните не могат и да бъдат интегрирани на пазара на труда (unemployable). "Има голям недостиг на квалифицирани кадри, не става дума само за висшисти. Много често компании казват, че искат хора с основно техническо образование, да говорят поне елементарен английски и да се оправят с компютри. Когато не могат да намерят такъв човек, инвеститорите не идват. И това е голяма дупка. Има много икономисти и юристи, но няма достатъчно технически специалисти и това е в целия регион", посочва Митов.

По думите му ако тази тенденция се запази – емиграцията на младите и кадърните хора - това ще става все по-зле и по-зле и оттам ще дойде и натискът надолу върху потенциалния ръст.

"За съжаление тук няма бързо решение на въпроса, защото реформите в системата за професионално образование и в цялата образователна система ще отнемат едно поколение – 10-12 години", прогнозира Митов. "В повечето училища карат учениците да запомнят факти, не ги учат да мислят. Има нужда от промяна в цялата философия, която няма да стане изведнъж. Но що се отнася до професионалното образование, може да се направи нещо и бизнесът може да помогне. В интерес на компаниите е вместо държавата да създадат хора, които могат да използват в тази област. Това трябва да стане надпартиен национален приоритет", допълва той.

Що се отнася до перспективите на България да стане членка на еврозоната, Митов посочва, че "нашето желание не е достатъчно". "Не са ни поканили поради две причини, едната е цялата несигурност в Европейския съюз, а втората е институционалата среда - съдебна реформа, корупция. Това не са формални критерии, както и за Шенген, но се гледат, отбелязва той.

"Аз смятам че българските доходи са доста по-ниски от средно европейските, така че по начало може още малко да се повишат. От друга страна, България живее с еврото вече 20 години и приемаме само негативите от него – тоест невъзможността да манипулираш валутния курс, държиш огромни валутни резерви и плащаме съществена премия към нашия външен дълг. Опасността, когато ни приемат, е да се получи гръцко-ирландско-португалски ефект – тъй като ще се получават по-лесно кредити, може да започне масово взимане на кредити, което пък да доведе до загробване", обяснява икономистът. Той прогнозира, че някога ще станем членове на еврозоната, но не и в близките 2-3 години по чисто политически причини. "Иначе от гледна точка на индикаторите сме вътре", казва Митов.

Предвид нестабилната политическа ситуация в страната, предстоящото формиране на служебен кабинет, избори и след това редовно правителство, Митов посочва популизма като опасност и очаква още по-фрагментиран парламент.

Още новини за страната четете в Investor.bg


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
здравеопазването в бьлгария трябва да се настрои на вьлна стари хора младите
се топят кварталните поликлиники за нищо не стават освен за развьдник на грип
личните лекари са с ьс слушалки от студенските години никаква техника само
отпечатьци на палци пьлна порнография
38
1
 
12
 
! Отговори
бате Ицо преди 3 години
Милиардите за саниране да отидат в пенсионния фонд незабавно!!!
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за съжаление политиците ни разказаха играта,прогониха младите навънка и сега няма кой да издържа пенсионерите и тях самите,изтеглиха и кредити които няма да има кой да връща,и още не са усетили какво точно се е случило заслепени от алчността си.Тази отслабена откъм хора и ограбена от политици страна скоро ще стане лесна плячка за лешоядите, а беше хубава държава
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сър Пичук

Те не са българи а мигранти.
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма изход освен връщане към комунизма.
34
2
 
27
 
! Отговори
Американ преди 3 години
За пенсиите нищо не харчите - по 250 лева пенсии плащате на тези над 75.
Но харчите за цингaнeлии, за кучета, котки, мечки и прочее гaдини, и крадете много на всички нива. ***-баща окраде пенсионния фонд, сега ***-син краде от държавните поръчки и евролейските фондове..
33
2
 
19
 
! Отговори
123 преди 3 години
На либералчетата им се иска - да избият всички пенсионери - нахлебници - за тях!
Ама, да не увиснат по стълбовете на НС - първите!
32
0
 
10
 
! Отговори
Васо преди 3 години
"Има много икономисти и юристи, но няма достатъчно технически специалисти и това е в целия регион". Щото е лесно да се изучиш. Пък после да пищиш. Имам "вишу" пък съм безработен. Ама за док. и инж. бая учене си трябва. За кредитите пък да не говорив в бъдеще време. Загробени сме вече. "Докато си оправя червилото ах" и съм се набутала вече. Теглиш 1000 връщаш 2000.
31
4
 
24
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 3 години
Защо санирате жилища за сметка на пенсионерите ?!?! Защо собствениците не си ги санират!?! Какви са тия подаръци от името на измиращите пенсионери ?!?! Два милярда само за саниране !За оправяне на пенсиите са нужни само милярд и порловина.Нямало пари !!!! Така ли !?!?! Осем милярда външен дълг само за една година !!!!!
30
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България има кадри, но няма справедливи заплати. Кадрите не започват работа в България точно заради ниските заплати. Показателен е фактът, че годишно емигрират около 20 000 души, по-голямата част от които са току що завършили.
29
2
 
9
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Такива глезли винаги е имало и ще има. Господ затова ти е дал ум, да преценяваш.
Но повечето жени все още имат здрава ценностна система и търсят свестен мъж, който да им предложи брак, за да създадат деца, а не "връзка за кеф, но без ангажименти, защото още сме млади и сега е време да си отживеем!"
Ако е умна и отговорна, тя преценява дали двамата заедно могат да се справят и с прозата на брака. Ако младежът не е богат, и тя ще работи и ще внася пари у дома, а от това зависи колко деца ще роди.
28
5
 
12
 
! Отговори
Бай Манол преди 3 години
До Милиционерска държав
Който е искал да е станал милиционер бе колега! Условията за пенсиониране на милиционерите и полицаите никога не са били някаква тайна,също и заплатите!
Ма били тъпи?! Ми някои наистина са такива,но подобни екземпляри има във вс.професии! Искал да е учител,станал такъв,искал е или е могъл да бъде единствено стругар-станал,толкова са му били силиците на човека!
Далеч съм от мисълта,че са нормални тези пенсии,но едва ли посочените от теб са виновни!
27
0
 
22
 
! Отговори
За какво има пенсия? преди 3 години
Да работиш като луд 40 г., за да може, ако си почнал работа на 25 г. да не ги видиш тези пари на 65, защото БГ е на 1-во място по ранна смъртност в Европа, аз ли само отчитам този факт?
Аре у лево, нито ще плащам на измислените ви частни фондове, които като фалират, оди ги гони. Нито на несправедливата ви социална система.
Като остарея и не мога да се изхранвам, евтаназия в Швейцария и това между 3 и пет хиляди евро. А не като днешните пенсионери с 180 - 400 лв. пенсия, работили цял живот.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ФАЛИРАЛА ПАРОДИЯ НА ДЪРЖАВА!ТОВА Е!ИЗТОЧЕНИ ФОНДОВЕ КОИТО НЯМА КАК ДА СЕ НАПЪЛНЯТ ОТ 100 000 БАЧКАТОРА РЕАЛНО РАБОТЕЩИ НЕЩО С РЪЦЕТЕ СИ И ИЗДЪРЖАЩИ ОСТАНАЛИТЕ НЯКОЛКО МИЛИОНА
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не ругай жените

Ако си млад мъж и разбереш за какви разглезени меркантилни пачаври става въпрос и всичко тва скрито под" Ние търсим сигурност и човек с възможности" не ще ги ругаеш ми незнам кво.
24
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Харчим прекалено много пари за пенсии"? БОЖЕ? А трябваше ли да пренасяме производство от Запада?! Имахме и ресурси и специалисти! Сега ресурсите ни ги изнасят в суров вид - най-евтино е за купувача, след тях се изнасят и специалистите ни. Унищожихме всичко по "дружески" напътствия от Запада, за да внасяме тяхната продукция - но вносът на готов продукт е скъп, политици сочат някакъв имагинерен икономически ръст - тип 0.5 и искаме да има пари за социални дейности. Глупост, предателство и корупция
23
1
 
38
 
! Отговори
вече да плащат преди 3 години
Крайно време е всички държавни хрантутници да си плащат сами осигуровките, но без да им се дава допълнителн пари от бюдета за това
22
0
 
17
 
! Отговори
българина преди 3 години
Искам високоефективната инвестиция на америка срещу България в ман алите, да се изплати като те плащат пенсиите от данъците си..... Опа грешка, забравих че те данъци не плащат, те само ги консумират
21
1
 
16
 
! Отговори
Гошу преди 3 години
Служителите не плащат осигуровки, добре поне че тъмнокожите братя си плащат всичко :)))
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами не харчете много за пенсии, бе държавници! Той, Мусков успешно се справя, момчето. Иска пръстови отпечатъци, за да се лекуваш със собствените си пари, внасяни 40-50 години, без да са ти ги олихвявали. Ако си горд и не искаш да слагаш пръстчето, за да отиде отпечатъка незнайно къде, а вече нямаш пари, просто "Бай, бай, хепинес, бай, бай, лайф..." Принос към фонда са и двата списъка - спешни и на изчакване, докато изчакаш - пак същия припев... Друг изход е стойността на илачите и на лекарите..