Проблемите ни: Застаряването и пенсионната система

Харчим много за пенсии, а служители не плащат осигуровки
18 яну 2017 16:40, Екип на Investor.bg
68
Проблемите ни: Застаряването и пенсионната система
Снимка: Dnes.bg

Големите проблеми пред България са застаряването и пенсионната система. Харчим прекалено много пари за пенсии, а голяма част от населението – държавни служители, полиция, армия - те не плащат осигуровки, а идват от бюджета и това трябва да се промени. В противен случай фискалната политика след няколко години ще започне да изпитва трудности. Това каза Любомир Митов, главен икономист за Централна и Източна Европа в Unicredit пред журналисти във Виена.

По думите не само в България, но и в целия регион държавите са стигнали до етап, когато двигателите на икономическия ръст постепенно започват да изчезват. "Вече ниски заплати не вървят, инфраструктурата ще бъде доизградена след няколко години, пренасянето на производство от Запада стига до някакъв предел и оттук нататък трябва да се намери нов модел на икономически растеж", коментира той.

"Трябва да се направи този скок – да се прескочи клопката на средните доходи, а това се отдава на много малко страни по света и става с развитие на човешкия потенциал, иновациите и технологии. Говорим за Корея, Тайван, Израел. Нито една държава, богата на ресурси, не е успяла да го направи. Според Митов "картинката е ясна и отговорът е там, само че нито едно правителство в ЦИЕ не се интересува от това".

Що се отнася до България, по думите на Митов от 1997 г. страната се управлява на много прости принципи като автопилота: "Не можем да харчим много и не можем да печатаме пари, което засега работи много добре. Проблемът е че това е необходимо но недостатъчно условие". Според главния икономист на Unicredit за ЦИЕ в България са необходими са куп институционални и структурни реформи, които да се справят с неефективната държавна администрация, корупцията, ирационалната съдебна система. "Има куп регулации на бизнеса, които нямат никакъв смисъл, освен да пълнят джобовете на чиновниците. Това са неща, които лесно се решават, стига да има политическа воля", коментира Митов.

Друг проблем е, че много от безработните не могат и да бъдат интегрирани на пазара на труда (unemployable). "Има голям недостиг на квалифицирани кадри, не става дума само за висшисти. Много често компании казват, че искат хора с основно техническо образование, да говорят поне елементарен английски и да се оправят с компютри. Когато не могат да намерят такъв човек, инвеститорите не идват. И това е голяма дупка. Има много икономисти и юристи, но няма достатъчно технически специалисти и това е в целия регион", посочва Митов.

По думите му ако тази тенденция се запази – емиграцията на младите и кадърните хора - това ще става все по-зле и по-зле и оттам ще дойде и натискът надолу върху потенциалния ръст.

"За съжаление тук няма бързо решение на въпроса, защото реформите в системата за професионално образование и в цялата образователна система ще отнемат едно поколение – 10-12 години", прогнозира Митов. "В повечето училища карат учениците да запомнят факти, не ги учат да мислят. Има нужда от промяна в цялата философия, която няма да стане изведнъж. Но що се отнася до професионалното образование, може да се направи нещо и бизнесът може да помогне. В интерес на компаниите е вместо държавата да създадат хора, които могат да използват в тази област. Това трябва да стане надпартиен национален приоритет", допълва той.

Що се отнася до перспективите на България да стане членка на еврозоната, Митов посочва, че "нашето желание не е достатъчно". "Не са ни поканили поради две причини, едната е цялата несигурност в Европейския съюз, а втората е институционалата среда - съдебна реформа, корупция. Това не са формални критерии, както и за Шенген, но се гледат, отбелязва той.

"Аз смятам че българските доходи са доста по-ниски от средно европейските, така че по начало може още малко да се повишат. От друга страна, България живее с еврото вече 20 години и приемаме само негативите от него – тоест невъзможността да манипулираш валутния курс, държиш огромни валутни резерви и плащаме съществена премия към нашия външен дълг. Опасността, когато ни приемат, е да се получи гръцко-ирландско-португалски ефект – тъй като ще се получават по-лесно кредити, може да започне масово взимане на кредити, което пък да доведе до загробване", обяснява икономистът. Той прогнозира, че някога ще станем членове на еврозоната, но не и в близките 2-3 години по чисто политически причини. "Иначе от гледна точка на индикаторите сме вътре", казва Митов.

Предвид нестабилната политическа ситуация в страната, предстоящото формиране на служебен кабинет, избори и след това редовно правителство, Митов посочва популизма като опасност и очаква още по-фрагментиран парламент.

Още новини за страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох, на кривия ***, космите му пречат!
16
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 15-та анонимкаПо-долу един е писал и за това - свръхраждаемост, но няма файда от нея, а само проблеми. Това го реализира и у нас една определена етническа група.И аз мисля, че при разумно стуктурирано образование, ние ще имаме кадрите, които са ни нужни. При добро заплащане тези кадри няма да бягат зад граница.Въпросът е обаче какво ще правим с ударно произвежданите гърла за хранене, чиито притежатели, ако ходят на училище, пречат на останалите да учат. После не щат да работят.
15
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 12Точмо поради тая причина най-доброто решение е всеки да си събира (ако желае!!) парички за пенсия.Ако иска в гърне със злато в гората ако иска да си купува акции ако иска да си ги пали в печката.Държавата ще ни краде парите и ще ги дава на некви *** под формата на социални помощи или пожизнени пенсии.Ми тва са комунистически безумия.
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако пенсионе,ите са виновни за бедността в дъ,жавата да ним-кои точно пенсионе,и? едни са ,аботили по 40 год истинска ,абота 200 - 250 - 300 .в д,уги са си подпи,али па,тийната книжка като гене,али гене,ални и,екто,и и сега са с над 700 лв
13
2
 
22
 
! Отговори
до 15-та анонимка преди 7 години
пич, говориш пълни глупости - Германия, която е с много висок стандарт на живот има също сериозен демографски проблем а той произтича от факта че жените просто не искат да раждат, повечето предпочитат да раждат когато са направили кариера , а тогава или е късно или правят по 1 дете. Ти самия си противоречиш - точно *** , които са с нисък стандарт, раждат най-много. В Африка и арабските страни е същото.
12
1
 
40
 
! Отговори
ее преди 7 години
"Много често компании казват, че искат хора с основно техническо образование, да говорят поне елементарен английски и да се оправят с компютри. Когато не могат да намерят такъв човек, инвеститорите не идват." ДА ЗА 460 лв. НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ.
11
2
 
19
 
! Отговори
Нас преди 7 години
До Русия Абе,да не си от брадчедите,че така запали!? И откъде знаеш за кого съм гласувал!? Истина е ,че *** чакат само помощи !!!
10
1
 
41
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
обърка се - изхарчени са парите на сегашните пенсионери, затова имаме солидарна пенсионна система - сега работещите, заработват пенсиите на сегашните пенсионери. Но дори това което се събира не стига, затова се взима от парите събирани от ДДС. Представете си кой ще работи за нашите пенсии след време ?
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А не може ли всеки да си събира за пенсия и така.На сегашните работещи пенсите отдавна са изхарчени.Просто е неудобна истина да го признаят а и за пирамидката не е добре.
8
4
 
31
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
забрави да споменеш че и на изпроводяк, за тежката 20 годишна работа, милиционера получава 20 брутни заплати !
7
3
 
39
 
! Отговори
Милиционерска държав преди 7 години
Защо хора които цял живот са работили с по 40 години трудов стаж и плащали пенсионни вноски ( макар и малки повечето ) бъркат в кофите, а милиционери с 20 годишен стаж без 1 лев внесени осигуровки , получават най-високите пенсии ? Що за милиционерско малоумие ....
6
5
 
41
 
! Отговори
Митов премълчава преди 7 години
два от най-тежките проблеми на днешна България:1. СВРЪХРАЖДАЕМОСТТА в една конкретна група. Създават се прекалено много индивиди, за повечето от които след 15-20 подходяща работа няма да има /чистачки, изкопчии, боклукчии/.2. Ненормално ранното за Европа заживяване на семейни начала, вследствие на което стотици хиляди остават без образование и без професии, научават се само да чакат наготово. Формират огромен за нашите мащаби контингент от излишни хора. Подобни ситуации имат тежки последици.
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато Меркел и Тръмп говорят за насърчаване на фирмите към местно производство, това определено означава по-малко инвестиции за страни като България.Всичко сочи, че България се подготвя за транспортен коридор.Когато Германия краде подготвените кадри на другите европейски страни и се тъпче с икономически емигранти, които е готова да образова, превъзпитава и профилира от 0, това не говори за аутсорсинг.
4
3
 
27
 
! Отговори
Този увърта преди 7 години
Застаряване /ниска раждаемост/ - дрън дрън! По цял свят производството се оптимизира, нужна е все по-малко работна ръка. Така че, в Бг се раждат достатъчно на брой читави деца, които лесно могат да получат полезно образование, не е нужен 10-12 г. период за реформи.Пенсионерите няма да мизерстват и да тежат на бюджета, ако се спрат неразумните помощи с ефект на наливане на вода в пясък. Тогава всяка трудова пенсия ще се увеличи с по около 200 лв.Премълчал е тежък проблем - свръхраждаемостта на
3
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемите са в огромната, администрация която не само взема незаслужени пари но и пречи на бизнеса. Да се уволнят търтеите на държавна ясла и всичко ще си дойде на местото.
2
2
 
54
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Ами накарайте,братчедите,да работят ,стига помощи!!! Искат права а нямат задължения !
1
2
 
39
 
! Отговори
Проблемите ни: Заста преди 7 години
+здравната система;образователната система;корупцията във властта;бюрокрацията в администрацията;човешкият фактор в държавното управление и контрола;Само толкоз!Че колко е то?